Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacje scotle hr6000 ir600, warto kupić ?

leonheart 22 Jan 2013 10:50 5280 8
    leonheart
    Level 13  
    Witam.

Prowadzę serwis pc i elektroniki . Rozglądałem się za nowym hotem do serwisu i natrafiłem na takie dwie stacje. Cena jest przystępna (3200) ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnych opinii o nich. Czy ktoś używa lub choć widział taką stację w akcji ?

http://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga-scotle-hr6000-2000w-hotair-p-4105.html

http://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga-scotle-ir6000-2400w-ir-p-4104.html

Podgrzewacz nie jest zbyt duży, moc też nie największa, ale może na początek jednak da się na tym pracować ?

Potrzebuje sprzętu głównie do gniazd/ smd. Bga z racji braku sprzętu zlecam.

Zastanawiam się czy lepiej kupić taką stację, czy dobry podgrzewacz i mocnego hota ? Plusem stacji są profile i kontrola przez pc. Hota i podgrzewacz trzeba by przerabiać.

Jeśli w tj cenie są możliwe, to lepiej skusić się na hota czy podczerwień ?

Pozdrawiam
    remek002
    Level 16  
    Ja proponuje jeszcze rozejrzeć się też za stacjami Dragon Group China - BIRD
    Link
    Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tej stacji, ale cena jest podobna i ponoć ma lepsze wykonanie niż Scotle/ACHI IR6000/6500/9000 itp...
    Link
    Jedyny plus to że Scotle można bez problemu u nas w Polsce kupić
    leonheart
    Level 13  
    A kupowanie tego ma sens ? Jak z wyginaniem się płyt ? Czy lepiej odłożyć zakup i kupić coś bliżej 10 tys. ?
    remek002
    Level 16  
    Lepiej dołożyć i kupić coś lepszego z większym podgrzewaczem.
    Jeśli posiadasz taki budżet(10 tyś) to nie ma co się zastanawiać nad tymi stacjami.
    Cienkie płyty prawdopodobnie będą się na nich wyginać.
    leonheart
    Level 13  
    Niestety obecnie nie dysponuje taką kwotą. Skłaniam się jednak nad zakupem samego dużego podgrzewacza, do płyt oraz elektroniki różnej. Do tego kupie porządnego hota, może quicka. Do gniazd będzie super, do smd też. BGA zawswzse można na starych płytach się uczyć.

Co o tym sądzisz Kolego ?
    snopa
    Level 14  
    Jako że rozmowa toczy się o stacjach z naszej oferty pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji.
    Co do modeli 6000 stacji tych nie polecam do napraw BGA laptopów czy konsol. Stacje te mają stosunkowo niewielki podgrzewacz więc ciężko będzie naprawić płytę o większych wymiarach, choć oczywiście jest to możliwe.
    W przypadku ograniczonego budżetu można zobaczyć na TH-390 jest to najtańsza stacja jaką mamy i nadająca się do napraw większych płyt.
    Stacji BIRD 3000 nigdy nie ściągaliśmy tych stacji, nie wiem skąd opinie że są lepiej wykonane od stacji Scotle czy Achi... na zdjęciach nie widzę żadnych nowocześniejszych rozwiązań. Co więcej ze zdjęć mogę podać kilka różnić na korzyść Scotla 6000
    - posiada sterownik górnego elementu grzejnego typu PC410 więc można ustawić na niej profile temperaturowe, w BIRD3000 ustawia się tylko temperaturę do której ma się nagrzać stacja bez kontroli nad szybkością przyrostu temp itp.
    - komunikacja z PC
    - standardowe gniazdo termopary
    - ma CE
    Jeśli coś pomyliłem albo pokręciłem to proszę o sprostowanie.
    remek002
    Level 16  
    Ludzie piszą na temat BIRD`a oraz Scotla/ACHI na zagranicznych forach że jednak lepiej kupić BIRD`a niż ACHI itp... w tym przedziale cenowym.
    Osobiście nie miałem styczności z BIRD`e, więc nie mogę być pewny w 100% że są to lepsze stacje niż Scotla/ACHI.
    Jeśli już coś w tym przedziale cenowym co Techot TH-390 to ja proponuje Bauer IR-PRO-SC V4 lub mniejszą stacje, ale bardziej PRO JOVY RE-7500
    Oczywiście najlepiej zamówić z Wielkiej Brytanii jeśli miałbyś taką możliwość.
    Co do dużego podgrzewacza to ja posiadam PT 896 i Quick 861DS ESD i rewelacji nie ma, ale da się na tym pracować, choć na pewno nie hurtowo...
    Do tego jeszcze jakiś rozsądny pirometr oraz uchwyt pod kolbę i mógłbyś coś działać, tylko to jednak nie stacja BGA i ma to więcej minusów niż zalet.
    Sivyx
    Level 16  
    Ja zamierzam kupić Scotla ir6000 v4:
    -powiększony prehater 24x21cm, już na laptopy smiało starczy..
    -nowe kolory, siatka na prehaterze
    -cena jaką znalazłem to 1970zł z wysyłka z uk(620$ z wysyłką).

Myślę, że wersja v4 jest już w miare dobrym sprzetem, ze względu na większy prehater.
    aksel_pl
    Level 25  
    Ja przymierzam sie do Scotle hr460C ale wciąż jeszcze sie zastanawiam., jednak nie liczyłbym że ktoś kto ma doświadczenie Ci tutaj pomoże;]
    Osobiście byłem zdecydowany na zakup w diolucie ale jeden z znajomych serwisów poradził mi że diolut to tylko sklep i nie mają wiedzy na temat tego co sprzedają dlatego wciąż sie zastanawiam gdzie i co kupić.
    Słyszałem jeszcze o firmie LY która też ma podobne maszyny.
    Generalnie Techot, Scotle i ZM nie mają jakiś dziwnych zygzaków i napisów a przyznam szczerze że jakbym miał umieścić zdjęcie maszyny na stronie to nie chciałbym aby zawierało jakieś dziwne napisy.

Właśnie się natknął w jednym z angielskich sklepów na tego Scotle hr460C za 7000 łącznie z przesyłką gdzie u nas w PL kosztuje 12.000zł! Rozbój w biały dzień!
    Dla porównania to coś: http://diolut.pl/stacja-napraw-uchwyt-dla-sit-bga-ramka-wymiarach-90x90mm-duzy-p-3459.html
    w sklepie który znalazłem kosztuje 120zł przy kursie 4.8
    Niestety nie mogę podać tej strony gdyż maszyna którą chce kupić jest ostatnia w magazynie:) Jak kupię wtedy podam, chyba że ktoś sobie sam znajdzie.