Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logamax - auraton 2005 buderus logamax - jak podłączyć?

czesio1983 22 Jan 2013 14:31 6021 25
Relpol
    czesio1983
    Level 9  
    Witam. Mam kocioł BUDERUS LOGAMAX. Kupiłem sterownik AURATON 2005. Jak go podłączyć?

Od razu zaznaczam, że jestem totalnym laikiem.
    Kabel podłączam pod CON4 w piecu (usuwam zworkę). Do sterownika podłączam pod COM i NO. Wiatraczek na sterowniku się wyświetla ale nie kręci a podobno powinien.

Piec pracuje, wszystko gra tylko jest jeden problem. Nie dogrzewa. Mogę ustawić np. 25 stopni a on i tak zatrzymuje się na 19. W czym problem? Czy może coś źle jest ustawione?
  • Relpol
    andrefff
    Level 36  
    Jaki to logamax, bo jest ich trochę.
    FOSGEN1
    Level 27  
    Sprawdź, czy przypadkiem mikroprzełącznik nr 1 nie jest w pozycji górnej.
    czesio1983 wrote:
    Wiatraczek na sterowniku się wyświetla ale nie kręci a podobno powinien

W sterowniku nic się nie ma kręcić.

https://obrazki.elektroda.pl/31_1262788358.jpg

Czy u Ciebie jest tak samo?
    czesio1983
    Level 9  
    to jest logamax u004

Mam kabel 4 żyłowy - "fachowiec" podłączył tak: 1 żyła do COM i 1 do NO
    w piecu jest wejście CON 4. Tam usunął zworkę i włożył 1 żyłę do jednego wejścia a drugą do drugiego.
    Nie wiem czy należałoby coś mostkować, zerować itp.?
    Nie znam się na tym i nie wiem czy mi "fachowiec" dobrze to włączył

Wszystko raczej działa ale wydaje mi się że nie do końca.

Nie wiem dlaczego nagle w łazience mam zimno mimo że grzejnik jest raczej cały czas ciepły (nawet gorący). W łazience mam piec. Przed zamontowaniem sterownika to było najcieplejsze pomieszczenie.

W pokoju w którym jest auraton2005, mam ok 18 stopni. Nastawiłem na 22. Piec się załącza raz na jakiś czas, ale nie może dobić do temperatury. Maks jaki osiągnąłem to 19,5 stopnia.
    Nawet jak nastawię na 30 to nic to nie zmienia. Może przy dobrych wiatrach uda mi się wyciągnąć 20 stopni. Nic więcej. Piec podkręciłem na 70 stopni.

Pytanie gdzie leży przyczyna.
    andrefff
    Level 36  
    Czy grzejnik w pomieszczeniu gdzie jest auraton jest odkręcony na max i czy jest zamontowana na nim głowica? Podłączony jest prawidłowo.
  • Relpol
    czesio1983
    Level 9  
    grzejnik ma głowicę i jest odkręcony na 5
    andrefff
    Level 36  
    A nastawa wstępna na zaworze?
    czesio1983
    Level 9  
    Tego już nie wiem. Myślę że wszystko jest zrobione prawidłowo. Do momentu jak zamontowałem sterownik grzało ok.
    andrefff
    Level 36  
    Na pewno jest podłączony do NO? Spróbuj zmienić na zacisk NC, może to się wydawać bez sensu, ale jest możliwość, że styki przekaźnika są odwrotnie.
    FOSGEN1
    Level 27  
    Przepraszam za głupie pytanie, ale w jakim punkcie pomieszczenia masz ten sterownik? Czy nie jest zbyt blisko grzejnika?

Dziwne, że do momentu zamontowania sterownika grzało, a teraz nie grzeje.

Dodano po 1 [minuty]:

czesio1983 wrote:
    Mam kabel 4 żyłowy

po co aż tyle, skoro 2 są potrzebne?
    czesio1983
    Level 9  
    Sterownik mam dość daleko od grzejnika. Ok 3-4 m. Ulokowany jest ok. Przewód tak już był jak się wprowadzałem.

Przełączałem już na NC i przez pół godziny nie było wogóle reakcji kotła
    FOSGEN1
    Level 27  
    Chodzi mi o to, czy masz wykorzystane te same żyły. :?:
    czesio1983
    Level 9  
    Na 100 procent te same. Wykorzystane są żyły niebieska i pomarańczowa a reszta została wolna

Dodano po 57 [sekundy]:

Podejrzewam, że jeśli chodzi o podłączenie to będzie ok. Pytanie jest dlaczego nie mogę osiągnąć wyższej temperatury? Co może blokować?
    FOSGEN1
    Level 27  
    Zrób próbę. Ustaw temp. eko na niższą, niż wskazuje termometr w sterowniku. W czasie, gdy kocioł grzeje naciśnij symbol księżyca. Zgaśnie Ci to kółeczko. Zobacz, czy kocioł też się wyłączy. Przynajmniej będzie wiadomo, czy masz dobrze podłączone po stronie kotła. Aha, powinieneś mieć manual przecież. Co tam jest napisane odnośnie podłączenia sterownika?
    czesio1983
    Level 9  
    Podłączenie jest ok. Zrobiłem test i kocioł natychmiast reaguje.
    FOSGEN1
    Level 27  
    Czyli raczej to coś z kotłem. Chyba, że masz jakoś dziwnie sterownik ustawiony
    andrefff
    Level 36  
    Wina jest ewidentnie po stronie termostatu pokojowego. Jak dobrze rozumiem jest nowy, więc pewnie trafił się felerny, wymień na nowy i tyle.
    FOSGEN1
    Level 27  
    Odkrec te kabelki od sterownika i zlacz je ze soba.Jesli sie poprawi to wiadomix ze uwalony sterownik.
    czesio1983
    Level 9  
    ok. Tak zrobię. Zobaczę za godzinę, dwie czy temperatura się podniesie
    ja_brzoza
    Level 2  
    Hej,

Pozwolę sobie odkopać temat bo mam podobne zadanie, tzn.podłączenie Buderusa Logamax i sterownika np. Auraton (jestem na etapie zakupu, może będzie to Salus, ale pytanie jest jedno). W instrukcji buderusa jest Ns Ls i Lr jako punkty podłączenia sterownika, w sterownikach jest N, L, COM i NO. Jak to połączyć?

Czy:
    N -> Ns
    L zmostkowane z COM -> Ls
    NO -> Lr
    ?

Pożyczyłem z podobnego wątku fragment z serwisówki Buderusa:
    Logamax - auraton 2005 buderus logamax - jak podłączyć?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Logamaxów jest co najmniej kilka. To tak jak byś powiedział, że masz samochód forda w sedanie i pytał o jakiś szczegół nie podając modelu.

Podłącz Ls pod COM, a Lr pod NO
    ja_brzoza
    Level 2  
    Przepraszam za brak precyzji, myślałem, że jest jakaś zasada generalna, to jest Buderus Logamax U022-24K. Sterownik to np. Auraton 2025 (2030) lub Salus 091RF.
    andziamisza
    Level 2  
    Witam. Pomocy! Mam ten sam piec i regulator Auraton 2025 RTH. Jak powinnam go podłączyć? Może ktoś z was jest w stanie przekazać zwięzłą konkretną instrukcję montażu krok po kroku?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    piracik wrote:
    Podłącz Ls pod COM, a Lr pod NO

Bardziej zwięźle?
    Wybierasz serwis:
    660 854 545 - Nadarzyn
    660 301 801 - Pruszków
    501 053 106 - Błonie
    Dzwonisz
    Cieszysz się zdrowiem i ciepłem.
    andziamisza
    Level 2  
    Bardzo dziękuję za pomoc, Myślę, że sobie poradzam.

Pozdrawiam gorąco