Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność?

Oximon 22 Sty 2013 19:17 3165 26
  • #1 22 Sty 2013 19:17
    Oximon
    Poziom 27  

    Witam serdecznie!

    Zazwyczaj to ja pomagam, a nie pytam, ale kto pyta nie błądzi ;) . Chciałbym prosić o pomoc, opinię szanownych forumowiczów. Ale do rzeczy.

    Ostatnio dość ostro podkręciłem CPU i GPU. Jako, że oba elementy są stabilne postanowiłem zapuścić test w OCCT obciążający całą platformę (GPU, CPU, RAM, wszystko 100%). Wszystko chodzi kilkanaśdzie/dziesiąt sekund (będę tu mówił o temperaturach tylko rdzeni, ale zmiany są wprost podobne na wszystkich czujnikach) temperatura CPU 55*C i nagle z zasilacza zaczyna dochodzić pisk, zapewne cewki, lecz nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, iż temperatury spadły o średnio 10*C! Po kilkunastu sekundach pisk ustaje, temperatury rosną. Potem znowu pisk, temperatury spadają i tak w kółko cały test! Cewki mogą sobie piszczeć, niech piszczą. Ale dlaczego temperatury spadają???

    Pozdrawiam, Oxmon

    0 26
  • #2 22 Sty 2013 19:19
    miecho18
    Spec od komputerów

    Wrzuć wykresy z OCCT.

    0
  • #3 22 Sty 2013 19:41
    Oximon
    Poziom 27  

    EDIT:

    Zapomniałem dorzucić zawartości pc'ta. Oto ona:

    Chieftec CTG-550 80P
    Phenom II x6 1045T @3,5Ghz
    Radeon 6850 @900/4200 (na razie, możliwość podniesienia napięcia jest kusząca :) )
    Ga 970A-DS3
    2x4GB DDR3 1600Mhz Cl9

    Dodano po 22 [sekundy]:

    Wykresy zaraz dorzucę

    Dodano po 19 [minuty]:

    Zapomniałem napisać o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy. Mianowicie w momencie gdy zaczyna się ten pisk, razem z temperaturami spada wydajność. Ze 150FPS nagle robi się około 70, ale obraz zacina się jakby były 2, albo czasem jeden. Pisk ustaje, wydajność wraca do normy. Test robiłem na ustawieniach używanych na co dzień (czyli podkręcony tylko odrobinę CPU), gdyż zauważyłem, że efekt ten sam, a nie chciało mi się już tego wszystkiego podkręcać.

    Wykresy obrazują dokładnie to, co mówię. Nie patrzcie tylko na napięcia, gdyż są to jakieś bzdury, choć wykres również "skacze"


    Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność?




    Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność? Cheiftec CTG-550 80P - Dziwne reakcje po podkręceniu - niestabilność?

    0
  • #4 22 Sty 2013 20:13
    Kasek21
    Poziom 43  

    Możesz zmierzyć miernikiem napięcia podczas testu i tych spadków?

    Ten pisk na pewno z zasilacza, a nie na przykład z sekcji zasilania procesora na płycie głównej?

    0
  • #5 22 Sty 2013 22:04
    Oximon
    Poziom 27  

    Kiedyś jak mierzyłem napięcia to były w porządku, ale nie zaszkodzi raz jeszcze. Teraz pisze z telefonu, a komputera juz raczej nie będę włączał, ale jutro na pewno sie tym zajmę.

    0
  • #6 25 Sty 2013 13:43
    Oximon
    Poziom 27  

    Przepraszam za dłuższą nieobecność, ale miałem chwilowo ważniejsze sprawy. Na szczęście wracam z pomiarami i spostrzeżeniami.

    No więc napięcia mierzyłem tylko na liniach 5V oraz 12V. Dane przedstawiają się następująco:

    W spoczynku miałem 12,13V oraz 5,07V (mierzyłem kilkuletnim multimetrem, więc jest pewna granica błędu). W stresie zaś podczas "normalnego" działania 11,98V oraz 5,13V. W momencie pisku napięcia wzrastały na linii 12V na wartość 12,05V, a na linii 5V spadały na 5,10V. Pisk ustawał, napięcia wracały na dokładnie te same co przed piskiem.

    Trzymając ucho "w" obudowie miałem wrażenie, że ów pisk nie dochodzi z zasilacza, a z płyty głównej z okolic procesora (może sekcja?).


    Co o tym sądzicie?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dodam, że sekcja zasilania jest 5-cio fazowa, niechłodzona, a stres był zapuszczony tak jak wcześniej, czyli tylko lekko podkręcony CPU, grafika na standardowych zegarach (775,4000)

    0
  • #7 25 Sty 2013 13:45
    Kasek21
    Poziom 43  

    Ustaw nominalne taktowanie CPU i sprawdź zachowanie komputera.

    0
  • #8 25 Sty 2013 14:59
    Oximon
    Poziom 27  

    Hm.... To dziwne. Przy oryginalnych ustawieniach BIOS'u, które przywróciłem włączona domyślnie jest opcja turbo, która w momencie wysokiego zapotrzebowania podnosi taktowanie z 2,7 do 3,2. Co ciekawe owy pisk nie występuje, chociaż wtedy też było ustawione 3,2Ghz, tylko na sztywno (wtedy, gdy piszczało). Taktowanie to samo, a różne zachowania. Temperatury pomimo tych samych prędkości różnią się o średnio 10-15*C (przy oryginalnych ustawieniach są niższe). Czy więc to wina płyty? Jeśli tak to BIOSU, sekcji, czy jeszcze czegoś innego?

    0
  • #9 26 Sty 2013 16:23
    Oximon
    Poziom 27  

    Czyli nikt nie jest w stanie mi pomóc?

    0
  • #10 26 Sty 2013 17:32
    Kasek21
    Poziom 43  

    Bardziej obciążona sekcja zasilania i cewki zaczynają piszczeć.

    0
  • #11 26 Sty 2013 19:34
    Oximon
    Poziom 27  

    No dobra, tyle to i ja wiem, ale skąd zmiany napięcia, temperatur i wydajności????

    Dodano po 16 [sekundy]:

    I ważniejsze pytanie: Co z tym zrobić?

    0
  • #12 26 Sty 2013 20:11
    Kasek21
    Poziom 43  

    Oximon napisał:
    Taktowanie to samo, a różne zachowania. Temperatury pomimo tych samych prędkości różnią się o średnio 10-15*C

    Napięcie VCore jakie dla jednego, jak i drugiego ustawienia?

    0
  • #13 26 Sty 2013 22:00
    Oximon
    Poziom 27  

    No właśnie w obydwu przypadkach jest identyczne, czyli standardowe,ustawione przez producenta.

    0
  • #14 26 Sty 2013 23:04
    Kasek21
    Poziom 43  

    Oximon napisał:
    No właśnie w obydwu przypadkach jest identyczne

    Wątpię, że identyczne patrząc na:
    Oximon napisał:
    Taktowanie to samo, a różne zachowania. Temperatury pomimo tych samych prędkości różnią się o średnio 10-15*C

    Napięcie ustawione na AUTO? Ustaw napięcie ręcznie i sprawdź.

    0
  • #15 26 Sty 2013 23:07
    Oximon
    Poziom 27  

    Płyta poza obok opcji zmieniania pokazuje wybrane napięcie. Identyczne było zarówno na auto, jak i po ustawieniu ręcznie przeze mnie podczas podkręcania. Taktowanie to samo. Nawet, gdyby w trybie turbo płyta podnosiła napięcie, temperatury nie byłyby niższe!

    0
  • #16 30 Sty 2013 20:01
    Oximon
    Poziom 27  

    Czyżby jednak nikt nie umiał tego wytłumaczyć, nie spotkał się z czymś takim?

    0
  • #17 30 Sty 2013 22:21
    beo
    Poziom 36  

    Napięcia pozostawione na auto, umożliwiają jego zwiększenie przez platformę. A co do temperatur, to anomalia czujnika. By mieć pewność, musiał byś podłączyć zewnętrzny czujnik, bo chyba nie sądzisz że wahania 10-15* stopni w ciągu kilku sekund, są realne? Jeszcze wzrost od biedy, można by jakoś przyjąć, ale spadek, już napewno nie.

    0
  • #18 31 Sty 2013 10:47
    Oximon
    Poziom 27  

    Wiem, że płyta może sama regulować napięcia, ale na moje oko w trybie turbo raczej podnosi napięcia aniżeli obniżać. Jeżeli chodzi o chłodzenie - przy 6 heatpipe'ach, kiedy radiator jest letni w stresie takie spadki są możliwe. Co jednak powiesz o napięciach, albo spadkach FPS ze 150 do 2? Przepraszam za lekki chaos, ale piszę z telefonu.

    0
  • #19 31 Sty 2013 20:31
    beo
    Poziom 36  

    Oximon napisał:
    Co jednak powiesz o napięciach
    Tu nie ma niczego nadzwyczajnego. Co do spadków fps, mógłbyś przeprowadzić testy, na innej karcie?
    Oximon napisał:
    ale na moje oko w trybie turbo raczej podnosi napięcia aniżeli obniżać
    Jakiej wartości są to spadki? Dzięsiątki milivolt? Bez znaczenia zupełnie, biorąc pod uwagę tolerancję błędu miernika. Jedynie na uwagę zasługuje owe, "piszczenie" i ewentualny spadek fps.

    0
  • #20 31 Sty 2013 23:02
    Oximon
    Poziom 27  

    beo napisał:
    Jedynie na uwagę zasługuje owe, "piszczenie" i ewentualny spadek fps.


    Więc co z tym można zrobić, zaradzić, znaleźć przyczynę?

    beo napisał:
    Co do spadków fps, mógłbyś przeprowadzić testy, na innej karcie?


    O ile mnie pamięć nie myli leży gdzieś jeszcze na strychu stara GeForce 6200 na PCI-E, jednakże co to pozwoli sprawdzić? Jest raczej stanowczo zbyt słaba. Na obecnym Radeonie mam spadek rzędu 150FPS, na tamtej karcie w tym teście w sumie mam 15 FPS.


    Szczerze powiedziawszy sam nie wiem, co o tym myśleć. Może w momencie piszczenia następuje spadek napięć na CPU, następuje jego "lag", a to powoduje z kolei przycięcie GPU? Jednakże co mają do tego ustawienia BIOS'U (skoro w trybie turbo przy 3,2Ghz jest ok, a przy ustawionym na sztywno 3,2Ghz już piszczy przy obciążeniu CAŁEJ platformy)?

    Przeglądając neta wyczytałem, że piszcząca sekcja zasilania/cewki nie powodują żadnych hm... "efektów ubocznych" oprócz irytacji posiadacza PC'ta. Pomimo piszczenia wszystko powinno działać. U mnie piszczy "seriami" i następuje przycięcie PC'ta. Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.

    0
  • #21 01 Lut 2013 00:16
    beo
    Poziom 36  

    Oximon napisał:
    Jednakże co mają do tego ustawienia BIOS'U (skoro w trybie turbo przy 3,2Ghz jest ok, a przy ustawionym na sztywno 3,2Ghz już piszczy przy obciążeniu CAŁEJ platformy)?
    Może należało by zwrócić uwagę na fakt, że opcja default'owa pozwala jednostce, na własną interpretację, zapotrzebowania na energię? Ustawienie na sztywno 3.2Ghz, a pozostawienie napięcia rdzeni, autoregulacji, być może powoduje dostarczanie maksymalnej mocy przez cały czas. A przecież grając np, nie koniecznie w każdej jednostce czasu, jest wymagane tak samo wysokie napięcie, dla danej częstotliwości. Dawniej zezwolenie układom na samo regulacje, stanowiło raczej potencjalne zagrożenie. Czasy jednak się zmieniają. Możliwe też, że rozwiązanie leży, w doborze odpowiedniego napięcia, dla tej częstotliwości. Próbowałeś znaleźć, najniższe napięcie procesora dla tej częstotliwości, przy którym zachowana jest stabilność systemu? To jest tylko sugestia. Windnows jest podatny na awarie, i jeśli nie lubi się kłopotów z własnym systemem, to działań takich, nie należy podejmować.

    0
  • #22 02 Lut 2013 12:48
    Oximon
    Poziom 27  

    Ustawiając na sztywno 3,2Ghz napięcia także ustawiłem na sztywno na wartość ustaloną przez producenta (czyli taką, jaką bios mi pokazywał, że jest na auto). Spróbuję, ale wątpię, aby ustawianie napięcia niższego, niż domyślne przy podkręconym CPU pozwoliło zachować stabilność.

    0
  • #23 08 Lut 2013 20:57
    Oximon
    Poziom 27  

    Są pewne rezultaty. Mianowicie po podkręceniu procesora już na 3,1Ghz występuje owe piszczenie przy teście obciążającym TYLKO procesor. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że to piszczy płyta. Tylko jeżeli to coś związane z zasilaniem, to co? Cewki? Są one na mojej płycie obudowane. Raczej w samej sekcji nie bardzo może coś piszczeć, jednakże jeśli to ona, to czy naklejenie radiatorów na nią może pomóc?

    0
  • #24 08 Lut 2013 22:04
    pawelr98
    Poziom 35  

    Na mojej 870a-usb3 doklejenie radiatorków trochę pomogło w obniżeniu temperatury VRM-ów .
    Najlepiej daj tam jeszcze wentylator 50/60mm a wtedy wszystko powinno się ostudzić. Natomiast przy tej sekcji kręcenie thubana wiąże się z b.dużym ryzykiem. Cewki piszczały mi w moim zasilaczu Coolermastera jak obciążyłem go phenomem II pracującym pod pełnym stresem na napięciu 1.64V. Prawdopodobnie linia 12V odpowiedzialna za zasilanie EPS12V nie wytrzymywała.

    0
  • #25 08 Lut 2013 23:52
    Oximon
    Poziom 27  

    Zasilacz jest w porządku, tak mi się przynajmniej wydaje (piszczenie dochodzi z płyty, podkręcanie, odkręcanie grafiki nic nie zmienia). Radiatorki ostudzą, ale czy pomogą? Piszczenie występuje po podkręceniu na oryginalnym napięciu. Mogłoby to świadczyć, że na domyślnym taktowaniu płyta, a dokładniej sekcja pracuje na granicy wytrzymałości...


    Wie ktoś może, czy doklejenie radiatorów na sekcję wiąże się z utratą gwarancji? W teorii nie powinno, ale jak wiadomo różne rzeczy producenci potrafią wymyślić...

    0
  • #26 08 Lut 2013 23:57
    beo
    Poziom 36  

    Oximon napisał:
    Wie ktoś może, czy doklejenie radiatorów na sekcję wiąże się z utratą gwarancji?
    Możesz skontaktować się, z serwisem gwarancyjnym, i się dowiedzieć oraz przy okazji, przedstawić gnębiące Cię, kwestie.

    0
  • #27 09 Lut 2013 10:17
    Oximon
    Poziom 27  

    No ale co im powiem? "Podkręciłem procesor i piszczy sekcja"? Przecież wiadomo, że wyjedzie mi z tekstem, iż podkręcanie np. wiąże się z utratą gwarancji. Wiesz, jak jest.

    No nie wiem, zadzwonię do nich i będę kombinował...

    0