Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fritz!Box Fon Wlan 7170 - Nie podnosi się po aktualizacji firmware przez web

mavradek28 22 Jan 2013 21:43 7089 30
    mavradek28
    Level 11  
    Witam !

Po aktualizacji firmware poprzez menu wewnętrzne dostępne z wyszukiwarki router się nie podnosi tzn :
    Po włączeniu mruga kontrolka Power/DSL przez kilka sekund
    potem świeci się światłem ciągłym przez 6-7 sekund,
    następnie krótkie mrugnięcie wszystkich kontorlek i gasną wszystkie
    po tym wszystko zaczyna się od nowa.

Jest to wersja brandowana 1&1
    ostatnia działająca wersja firmware to była : 29.04.80 (była to wersja niemiecka)
    przez menu wyszukał wersję 29.04.87 bodajże i rozpoczął się proces
    aktualizacji, ale nie było bardzo długo żadnej reakcji, więc wyłączyłem
    i włączyłem router i po tym manewrze się tak dzieje.

Pytanie : czy można coś z tym fantem zrobić ??

Serial nr : U124.228.00.160.314
    Artikel nr :2000 2330
    freetz_master
    Level 31  
    mavradek28 wrote:

Jasne, że można.
    Zanim jednak się zrobi update przez interfejs przeglądarki, to powinieneś wiedzieć, że w polsce to na tym modelu nie zadziała.
    Dlaczego?
    a) zakładam, że masz połączenie ADSL na Annex A
    b) Jeżeli masz Annex A, nie możesz robić update przez przeglądarkę, bo Twoja wersja brandingowa pozwala tylko na update z Annexem B
    c) Twój Box miał fabrycznie Annex B
    d) zmiana firmwaru przez przegladarke nie działa (w 99%) dla innych Annexów

Ale zamiast spekulować:
    wgraj
    ftp://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.fon_wlan_7170/firmware/english/annex_a/FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.AnnexA.en.58.04.84.image

To jest ostatnia wersja angielska z Annexem A.

Wgraj narzędziem ruKernelTool. Link w mojej stopce.

Dla pewności:
    Masz Annex A?

Ten model chodzi pieknie w Polsce. Dokladny opis serii 7170 znajdziesz tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11790534#11790534
    mavradek28
    Level 11  
    Witaj !

Nie planuję używania go jako routera ADSL - do podłączenia wykorzystam jeden z portów LAN, który stanie się portem WAN.
    Z resztą w tej konfiguracji Router Fritz już działał do chwili tej nieszczęsnej aktualizacji :(

Udało mi się skomunikować narzędziem ruKernelTool i nawet jeden z image
    wszedł do routera, ale podczas ustawiania parametrów transmisji w zakładce
    Upload-Parameter trzeba podać kernel.image - wskazałem na obraz :
    kernel_aus_FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.AnnexB.en.29.04.82
    ale stwierdził, że nie ma podanego kernela i wydobędzie go sobie z tego image.
    ruszył, ale po chwili wyskoczył komunikat, że nie ma miejsca na umieszczenie tego image w pamięci.

Tak samo jest z image które dostałem od Ciebie.

Obecnie na nim po włączeniu świecą się dwie diody - Power/DSL i INFO

Nie wiem, czy to co mam, to AnnexA, czy B, ale załączam zdjęcie - sam ocenisz ;)

Fritz!Box Fon Wlan 7170 - Nie podnosi się po aktualizacji firmware przez web Fritz!Box Fon Wlan 7170 - Nie podnosi się po aktualizacji firmware przez web

Zerknąłem na drugi link i tam był odnośnik do wersji, która by teoretycznie pasowała do mojego sprzętu - wg oznaczeń jest to wersja AnnexB,
    ale wyskakuje taki komunikat podczas próby załadowania softu :
    freetz_master
    Level 31  
    mavradek28 wrote:

Tak samo jest z image które dostałem od Ciebie.

W linku jakim Ci podałem musisz wybrać Annex A w ruKernelTool.

Ale teraz tak, to jak Ci nie zależy na Annexie to wgraj ten Niemiecki
    ftp://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.fon_wlan_7170/firmware/deutsch/FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.29.04.87.image

z Annexem B i po niemiecku. To firmware jest najlepsze do tego modelu. Testowałem dokładnie TEN model z TEJ serii.Dlaczego sie uparłeś na jakieś stare firmware.
    Robisz krok po kroku jak opisałem i na 100% b edzie OK. Jeżeli box się zgłasza, to znacz, że tylko coś zamąciłeś z jakimis dziwnymi wersjami firmware.

Dodano po 4 [minuty]:

mavradek28 wrote:

ale wyskakuje taki komunikat podczas próby załadowania softu :

Aaaaa, to już wiem co jest przyczyną. :-)
    mtd1 oznacza, że była bardzo stara wersja firmware, gdzie rozkład mtd1 był inny. Wiec jak sie wgrywa najnowszą, to box się resetuje.
    Update trzeba zrobić krokami, zaraz zobacze, co powinieneś wgrać, aby wtedy potem wgrać najnowszą dostepną wersje. Producent wychodzi z założena, że użytkownik robi update krokami, moment...

Dodano po 31 [minuty]:

Więc tak, coś jednak namieszałeś.
    Tutaj znalazłem podobny wątek.
    http://www.ip-phone-forum.de/showthread.php?t=223998

Wygląda na to, że podczas pierwszego update wyciągnąłeś wtyczkę podczas kasowania mtd1. Troche za wcześnie....

Zapytam jeszcze:
    Dokładnie robiłeś jak opisałem w instrukcji, w szczególności MediaSensing wyłączony?

Jednak w linku powyżej piszą, że to cos nietypowa sytuacja, może byc wiele przyczyn.
    Spróbuj wgrać tym razem firmware nie przez ruKernelTool tylko recovery.

Wersje
    FRITZ!Box Fon WLAN 7170 29.04.80.recover-image.exe

Masz taki firmware? Jak nie, to daj mi maila, bo AVM usuwa stare firmware, dlatego mam cała kolekcję u siebie.
    mavradek28
    Level 11  
    W załączeniu efekt uruchomienia pliku :
    FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.AnnexB.en.04.82.recover-image

Wysłałem wiadomość prywatną z moim adresem mail - jeśli masz
    ten starszy recover-image, to proszę podeślij - spróbuję i zobaczymy.
    freetz_master
    Level 31  
    poszło z godzine temu.
    krakarak
    Level 41  
    Gdyby firmware od kolegi nie pomógł to spróbuj zmienić zmienną przez ftp:

quote SETENV annex B
    quote SETENV firmware_version 1und1
    lub ( zależy co namieszałeś )
    quote SETENV firmware_version, 1und1

i ponownie uruchomić niemieckie recovery dla annex B.
    Komunikat w twoim poście z godz. 22.01 mówi - "Nie można określić wersji", te komendy powinny to zmienić.
    Poza tym zobacz pod jakim adresem został znaleziony twój Fritz.
    W komputerze musisz wyłączyć DHCP i na sztywno przypisać adres 192.168.178.5, maska 255.255.255.0, brama 192.168.178.1.
    Fritza musi odnaleść pod 192.168.178.1 lub 192.168.178.2.
    Kabel ethernet wpinasz do portu LAN1.
    mavradek28
    Level 11  
    krakarak wrote:
    Gdyby firmware od kolegi nie pomógł to spróbuj zmienić zmienną przez ftp:

quote SETENV annex A
    quote SETENV firmware_version 1und1
    lub ( zależy co namieszałeś )
    quote SETENV firmware_version, 1und1

Dziękuję kolego za sugestię, ale mam prośbę z uwagi na to, że nie jestem aż tak biegły w zawiłościach związanych z oprogramowaniem tych routerów - czy w momencie gdy router startując mruga kontrolką INFO i w tym czasie zaświeca się uruchomiony w kompie port LAN a następnie po wystartowaniu tenże port gaśnie a na routerze palą się ciągle LED-y INFO i POWER/DSL, także jest możliwość wejścia w jakiekolwiek manewry poprzez ftp ??

Czas dostępności adresu routera 192.168.178.1 waha się w zakresie od 3 do 4 pingów :]

Ale widzę, że po próbie logowania łączność się utrzymuje :)
    freetz_master
    Level 31  
    Sugestia polega chyba na tym, żeby zmienić Annex, jeżeli zły fimware wgrałeś za pierwszym razem przez przeglądarkę (bo przez przeglądarke nie można mieszać firmawre z odmiennymi Annexami) ALBO wybrałeś zły parametr Annex dla firmware w narzędziu ruKernelTool.

W każdym razie ja sie pogubiłem, jaką wersje próbujesz teraz.

W każdym razie firmware jeszcze raz poszedl i chyba doszedł? Spróbuj tego recovery najpierw.
    krakarak
    Level 41  
    W annexie pomyliłem się z literką A, oczywiście powinno być B. Poprawiłem post.
    Jeśli nic ci nie wyjdzie z recovery, daj znać. Tylko coś nie bardzo ci zależy na podniesieniu Fritza ...
    mavradek28
    Level 11  
    freetz_master wrote:
    Sugestia polega chyba na tym, żeby zmienić Annex, jeżeli zły fimware wgrałeś za pierwszym razem przez przeglądarkę (bo przez przeglądarke nie można mieszać firmawre z odmiennymi Annexami) ALBO wybrałeś zły parametr Annex dla firmware w narzędziu ruKernelTool.

W każdym razie ja sie pogubiłem, jaką wersje próbujesz teraz.

Jedyną wersję któą posiadam aktualnie, to : FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.29.04.80,
    ALe jest to sam image bez funkcji recovery.

Sam początek wyglądał tak jak napisałem na początku postu, że zacząłem aktualizację
    automatyczną z jego własnego menu dostępnego przez web.

Trwała ona jednak za długo, więc wyłączyłem zasilanie i po restarcie zaczęły się problemy :(

Coś jednak drgnęło, bo potem stale się restartował jak wcześniej opisałem
    a teraz zaświecają się kontrolki INFO i Power/DSL i świecą się ciągle ale nie świeci się lan ani na routerze ani w kompie, czhba że spróbuję wejść w ftp i wtedy transmisja jest utrzymywana, ale nie wiem jakie hasło mam mu wtedy podać by coś zmienić :(

Dodano po 1 [minuty]:

krakarak wrote:
    Jeśli nic ci nie wyjdzie z recovery, daj znać. Tylko coś nie bardzo ci zależy na podniesieniu Fritza ...

Dlaczego tak sądzisz ??

Mam tylko czas wieczorami, bo pracuję prawie przez cały dzień i dlatego tak siadam do netu jak siadam - mam rodzinę i im przede wszystkim muszę poświęcić czas :)
    krakarak
    Level 41  
    Skup się nad tym co robisz, bo uwalisz router na amen.

By nie pisać od nowa zacytuję z innego tematu:

"Z wiersza poleceń trzeba odpalić serwer FTP poleceniem:

ftp 192.168.178.1

Po połączeniu z routerem musimy podać nazwę użytkownika i hasło. Obydwa to adam2

teraz kolejno wprowadzaj komendy co podałem powyżej
    Trzeba stosować duże litery w SETENV !!!

Po wpisaniu tych komend opuszczamy serwer FTP wpisując komendę bye

Dodano po 19 [sekundy]:

Skup się nad tym co robisz, bo uwalisz router na amen.

By nie pisać od nowa zacytuję z innego tematu:

"Z wiersza poleceń trzeba odpalić serwer FTP poleceniem:

ftp 192.168.178.1

Po połączeniu z routerem musimy podać nazwę użytkownika i hasło. Obydwa to adam2

teraz kolejno wprowadzaj komendy co podałem powyżej
    Trzeba stosować duże litery w SETENV !!!

Po wpisaniu tych komend opuszczamy serwer FTP wpisując komendę bye
    mavradek28
    Level 11  
    Zalogowałem się, ale po wprowadzeniu pierwszej komendy wsykakuje :
    501 environment variable not set
    krakarak
    Level 41  
    Żle napisałeś, zwróć uwagę na wielkość liter, spacje.
    mavradek28
    Level 11  
    krakarak wrote:
    Żle napisałeś, zwróć uwagę na wielkość liter, spacje.

Wszystko idealnie tak jak napisałeś - druga komenda z 1und1 poszłą z sukcesem
    krakarak
    Level 41  
    To wprowadź wersję z przecinkiem.
    Musi działać jedna z nich.
    W cmd działa kopiowanie i wklejanie z prawego klawisza, użyj go.
    mavradek28
    Level 11  
    Żadna kombinacja z przecinkami w wypadku komendy :

quote SETENV annex B

nie dała pozytywnego rezultatu.

Czy wrzuciłeś mi ten firmware na chomika ??

także wklejałem, ale dalej ten sam efekt - wszystko co do joty dokładnie tak jak napisałeś ...
    mavradek28
    Level 11  
    Efekt :

Myślę, że może wiążąca może być informacja kolegi freetz_master:

Aaaaa, to już wiem co jest przyczyną.
    mtd1 oznacza, że była bardzo stara wersja firmware, gdzie rozkład mtd1 był inny. Wiec jak sie wgrywa najnowszą, to box się resetuje.
    Update trzeba zrobić krokami, zaraz zobacze, co powinieneś wgrać, aby wtedy potem wgrać najnowszą dostepną wersje. Producent wychodzi z założena, że użytkownik robi update krokami, moment...

Dodano po 10 [minuty]:

krakarak wrote:
    Opisz jak przez ftp wszedłeś w adam2.

uruchomiłem komendą cmd okno poleceń

Potem wybrałem połączenie ftp 192.168.178.1

Otwarła się prośba o podanie usera, potam hasła

i wszedłem w ftp
    mavradek28
    Level 11  
    co mas zna myśli precyzyjnie ??
    krakarak
    Level 41  
    Uszkodzenie mtd1.
    Teraz trzeba po tftp.
    mavradek28
    Level 11  
    Bardzo doceniam chęć Twojej pomocy.

Proszę o jakieś rozwiązanie ... jeśli jeszcze chcesz mi pomóc ....
    krakarak
    Level 41  
    Można przez tftp wrzucić kernel, można total commanderem, można też tego spróbować: http://www.hyperbox.org/jpascher/uploader/publish.htm .
    Pobierz, uruchom.

Wcześniej musisz wypakować plik kernel.image z pliku *.image pochodzącego z ftp AVM przeznaczonego dla Annex B.
    To ten plik potem załadujesz.
    Tu masz opis jak używać Total Commander - opis jest o Speedportach, ale ty zrób na Fritz.
    freetz_master
    Level 31  
    mavradek28 wrote:
    Efekt :

Myślę, że może wiążąca może być informacja kolegi freetz_master:

Aaaaa, to już wiem co jest przyczyną.

i obstaje przy swoim ;-)

Troche za stary chyba ten recovery od kolegi krakarak
    fritz.box_fon_wlan_7170.04.15.recover-image.rar
    poniżej 04.20 miał inny rozkład mtd1. Dlatego ten komunikat o niekompatybilności.

Spróbuj wreszcie z tym, który ci posłałem. Masz go na 100% może w spamie? Niestety z uporem maniaka nie wkleję tego firmwaru tutaj. Mam swoje zasady. Bo to niestety nielegelane.
    krakarak
    Level 41  
    Za niepowodzenia nie mnie obwiniaj. Recovery nie potrafią zidentyfikować urlader a to poważna sprawa, zobacz jak identyfikowany jest firmware - v 91.1.0.0.
    Masz porządnie namieszane, aż dziw że jest jakakolwiek komunikacja.
    Do kolegi freetz_master - nie ma nic nielegalnego w legalnych, nie modyfikowanych plikach AVM.
    Tu masz link do ftp AVM z najnowszym recovery: ftp://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.fon_wlan_7170/x_misc/deutsch/fritz.box_fon_wlan_7170.04.80.recover-image.exe .
    Skoro kolega wyżej twierdzi, że tamten jest za stary.

Jeśli mieszkasz w Jeleniej to możesz wysłać router pociągiem, zaprogramuję jtagiem lub wymienię flash. Za darmo.
    mavradek28
    Level 11  
    Nie musisz się denerwować, bo nie mam nic do Ciebie i nie obwiniam za to, że mi się nie udało - trudno manipulować w takim sprzęcie cudzymi rękami. ;)

Tak na prawdę, to nie mój router, tylko znajomego - zapytam się i jeśli
    będziesz łaskaw mi podać swój adres, to podeślę Ci go za jakiś czas.

Jutro wyjeżdżam na tydzień na ferie - jak wrócę, to wtedy to zrobię.

Pozdrawiam.
    polarnycafe
    Level 2  
    freetz_master wrote:
    mavradek28 wrote:

Jasne, że można.
    Zanim jednak się zrobi update przez interfejs przeglądarki, to powinieneś wiedzieć, że w polsce to na tym modelu nie zadziała.
    Dlaczego?
    a) zakładam, że masz połączenie ADSL na Annex A
    b) Jeżeli masz Annex A, nie możesz robić update przez przeglądarkę, bo Twoja wersja brandingowa pozwala tylko na update z Annexem B
    c) Twój Box miał fabrycznie Annex B
    d) zmiana firmwaru przez przegladarke nie działa (w 99%) dla innych Annexów

Ale zamiast spekulować:
    wgraj

To jest ostatnia wersja angielska z Annexem A.

Wgraj narzędziem ruKernelTool. Link w mojej stopce.

Dla pewności:
    Masz Annex A?

Ten model chodzi pieknie w Polsce. Dokladny opis serii 7170 znajdziesz tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11790534#11790534

Witaj bardzo prosze o pomoc w wgraniu dobrego softa do :Router Fritz!box 7170 SL najprawdopodobniej ma anex b a ja mam neozdrade z anexem a. Niestety stronka podana z ruKernelTool nie działa... Za każdą pomoc z góry wszystkim dziękuję i czekam na taką pomoc z niecierpliwością...
    Pozdrawiam... :D
    freetz_master
    Level 31  
    Niestety, trzeba poczekac
    Quote:

Due to massive intrusion attempts, I have taken the website currently offline.
    A download of the software is also impossible.
    The website is back online following an intensive review.
    Thank you for your understanding!

Stan na 15.04.2013
    krakarak
    Level 41  
    Kolega freetz_master zawsze samodzielnie sklejał firmware do fritzów za pomocą linuksowych skryptów to może i teraz by pomógł koledze skryptami ? Do czasu aż Rainer uruchomi swoją maszynkę.
    Bo mając do dyspozycji cudzy, gotowy automat ruKernelTool, to żaden problem - kilka kliknięć myszką to i autor prośby sam by zrobił.
    Gdyby jednak kolega się niecierpliwił to polecam autorowi prośby ( i wszystkim innym ) te strony: http://freetz.org/wiki/help/howtos/common/newbie.en oraz http://www.zebradem.com/wiki/index.php?title=Speed-to-fritz , jedne z lepiej opisanych tutoriali i narzędzi do zmiany firmware.