Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DVD a wzmacniacz Unitra WS 432

TCP/IP 12 Lut 2005 17:25 2573 20
  • #1 12 Lut 2005 17:25
    TCP/IP
    Poziom 13  

    Szanowni forumowicze.
    Kupiłem odtwarzacz DVD Manta Basic i po podłączeniu go do wymienianego w tytule postu wzmacniacza dźwięk wydobywający się z kulumn jest (trudno to określić) jakby przesterowany. Sprzedałem ten odtwarzacz myśląc że to jego wina i kupiłem drugi Panasonic S27 i jest dokładnie tak samo. Testowałem go również podłączając do amplitunera Technics SA-AX 730 i tu podobne zjawisko nie występuje. Wszystko jest cacy. Mój wniosek że niepotrzebnie zmieniałem odtwarzacz. A pytanie jest takie: dlaczego tak się dzieje i czy da się coś z tym zrobić ? Wzmacniacz unitry jest sprawny gdyż podłączając do niego inne urządzenia np. discmena czy odtwarzacz cd Technics SL-PD887 wszystko gra idealnie. Bardzo proszę o pomoc. Czy uda mi się to razem połączyć czy raczej muszę szukać innego wzmacniacza ?

    Do moderatorów: umieściłem ten post również w kategorii video ale tam spotkał się ze znikomym zainteresowaniem i proszę go wykasować.

    0 20
  • #2 12 Lut 2005 20:13
    mrrudzin
    Poziom 39  

    A pod jakie wejście wzmacniacza podłączasz DVD?
    Liniowe?
    I jakie wyjście z DVD podłączasz pod wzmacniacz?

    Jeżeli podłączałeś discmana to czy wzmacniacz dobrze grał przy maksymalnej głośności discmana (podłączałeś zapewne pod wyjście słuchwakowe)?

    0
  • #3 12 Lut 2005 20:15
    ALTON
    Poziom 38  

    Problem jest w tym że odtwazacze DVD mają bardzo duży sygnał na wyjściu AUDIO.Sprzety diory przy takim sygnale zaczynają sie przesterowywać(przedwzmacnaicze)

    0
  • #4 12 Lut 2005 20:36
    mrrudzin
    Poziom 39  

    No to trzeba przygotować układ zmniejszający sygnał...
    Proponuje dwa potencjometry montażowe na kablu albo zaraz za wtyczką w wzmacniaczu, ustawić tak żeby było dobrze, skręcić, zapomnieć ;)

    0
  • #5 12 Lut 2005 21:07
    TCP/IP
    Poziom 13  

    mrrudzin napisał:
    A pod jakie wejście wzmacniacza podłączasz DVD?
    Liniowe?
    I jakie wyjście z DVD podłączasz pod wzmacniacz?

    Jeżeli podłączałeś discmana to czy wzmacniacz dobrze grał przy maksymalnej głośności discmana (podłączałeś zapewne pod wyjście słuchwakowe)?


    Wyjście audio ( dwa przednie kanały) podłączam pod wejście AUX - uniwersalne w Unitrze a w discmenie jest wyjście LINE nie pod słuchawkowe. Więc błędów połączeń nie mogę się dopatrzeć.

    0
  • Pomocny post
    #6 13 Lut 2005 14:12
    mrrudzin
    Poziom 39  

    Jeżeli gdzieś na kablu, albo za wtyczką od wzmacniacza wmontujesz układzik jak na schemacie, powinno działać tak jak chcesz. Potencjometrami ustawisz tak, żeby nie było "przesterowania".
    Potencjometry (kup montażowe) powinny mieć (na oko) 47k, lub 100k. Dobierzesz doświadczalnie - kosztują 50gr sztuka;) Oba oczywiście powiny być jednakowe i jednakowo ustawione

    0
  • #7 13 Lut 2005 18:21
    TCP/IP
    Poziom 13  

    Dzięki za pomoc . :please: Jutro kupię potencjometry i zacznę eksperymenty, mam nadzieję że to rozwiąże mój problem.

    0
  • #9 18 Lut 2005 13:39
    vespereq
    Poziom 26  

    a mnie sie coś wydaje ze podłączane to jest pod wejscie phono w tej unitrze.... a tak swoją droga to przecierz DVD ma swoją regulacje głośnosci.. po co bawić sie w potencjometry :)

    0
  • #10 18 Lut 2005 18:43
    TCP/IP
    Poziom 13  

    Nie wiem --> vespereq po co napisałeś tego nic nie wnoszącego posta :?: Bez urazy, ale chyba nie dlatego aby nabić sobie licznik. Przecież napisałem wyraźnie

    TCP/IP napisał:
    Wyjście audio ( dwa przednie kanały) podłączam pod wejście AUX - uniwersalne w Unitrze a w discmenie jest wyjście LINE nie pod słuchawkowe. Więc błędów połączeń nie mogę się dopatrzeć.

    a w manu Panasonica nie mogę dopatrzeć się regulacji poziomu sygnału wyjściowego. W Mancie faktycznie taki był, ale znaczne zciszenie dźwięku w odtwarzaczu i zwiększenie we wzmacniaczu powodowało pojawianie się przydźwięku sieciowego. Dlatego między innymi zmieniłem Mantę na Panasonic'a.

    0
  • #11 18 Lut 2005 19:27
    mrrudzin
    Poziom 39  

    => TCP/IP czy taka przejściówka działa tak jak chciałeś?

    jeżeli tak, proponuje zamknąć temat.

    0
  • #12 18 Lut 2005 19:43
    vespereq
    Poziom 26  

    Wiesz TCP/IP .. przy tej ilości postów... w zasadzie wogóle nei widze celu nabijania sobie licznika... bo on nie jest miarą tego czy ktoś coś wie.. czy jego wiedza ogranicza sie do przylutowania kabla... Pisze tylko że podejzewam ze uzyles wejscia phono bo sam mam 4 unitry i na zadnej nic takiego mi się nie działo... u siebie mam jakiegoś podrzędnego Yakumo i tam regulacja jest ok.. stąd podsunołem pomysł, że po co bawić sie w potencjometry jak możnaby zrobic to inaczej... swoja droga dziwie sie ze w takich cheblach jest regulacja a w panasach nie ma...

    0
  • #13 18 Lut 2005 21:28
    Paweł W.
    Poziom 15  

    vespereq napisał:
    a mnie się coś wydaje ze podłączane to jest pod wejscie phono w tej unitrze.... a tak swoją droga to przecierz DVD ma swoją regulacje głośnosci.. po co bawić się w potencjometry :)


    Witam.

    Może ten nie ma, bo jeżeli faktycznie ma najpierw spróbuj z poziomu regulacji DVD i dobierz optymalny sygnał, w SEG-u nie można było za bardzo regulować poziomu sygnału, regulacja była nie liniowa i słychać było przydźwięk sieci, albo sygnał był przesterowany za to w Ronin-ie i JVC regulacja ta jest liniowa i można rzec idealna. Sprawdź jeszcze czy dobrze podłączyłeś pod wjście Diory.

    Pozdrawiam

    Dodano po 2 [minuty]:

    vespereq napisał:
    Wiesz TCP/IP .. przy tej ilości postów... w zasadzie wogóle nei widze celu nabijania sobie licznika... bo on nie jest miarą tego czy ktoś coś wie.. czy jego wiedza ogranicza się do przylutowania kabla... Pisze tylko że podejzewam ze uzyles wejscia phono bo sam mam 4 unitry i na zadnej nic takiego mi się nie działo... u siebie mam jakiegoś podrzędnego Yakumo i tam regulacja jest ok.. stąd podsunołem pomysł, że po co bawić się w potencjometry jak możnaby zrobic to inaczej... swoja droga dziwie się ze w takich cheblach jest regulacja a w panasach nie ma...


    Hej.

    Zależy gdzie te panasy były wyprodukowane i na jaki rynek.

    Pozdrawiam.

    0
  • #14 18 Lut 2005 21:39
    TCP/IP
    Poziom 13  

    Właśnie przed chwilą ją zmontowałem. W tygodniu nie było czasu. Trochę testów i ... niestety niewiele to pomaga. Poza wyciszeniem dźwięku i jego jakby spłaszczeniem wielkiej różnicy nie zauważyłem. Wrzuciłem film z dużą ilością eksplozji gdzie najbardziej jest to widoczne i płytę DVD z koncertem Metallica i to samo. Dźwięki są chrapiące przesterowane i nie są to napewno przestery zamierzone przez muzyków Metallica. Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu ? Rozumiem że mogę wymienić wzmacniacz ale ........


    -->vespereq - przepraszam, za swoją wypowiedź jeśli czujesz się nią dotknięty.

    0
  • #15 18 Lut 2005 22:20
    mrrudzin
    Poziom 39  

    to może podłączas się pod nieodpowiednie wejście wzmacniacza?

    0
  • #16 18 Lut 2005 22:33
    TCP/IP
    Poziom 13  

    Napiszę po raz trzeci


    Wyjście audio ( dwa przednie kanały) podłączam pod wejście AUX - uniwersalne w Unitrze

    0
  • #17 20 Lut 2005 17:57
    vespereq
    Poziom 26  

    hmm sorki za glupie pyutanie.... ale skoro w technicsie bylo ok.. próbowales może podpiąć to pod cokolwiek innego ?? Radio?? Tape??? a wogóle jakbys miał mozliwosc zrobienia zdjecia tego wzmacniacza z przodu i z tyłu byłoby moze latwiej cos pomyslec bo nie znam tego ustrojstwa. vespereq(malpa)tenbit.pl

    0
  • #18 22 Lut 2005 08:09
    mrrudzin
    Poziom 39  

    => TCP/IP może zamieściłbyś też zdjęcia na forum?

    Jeżeli zastosowanie potencjometrów nie pomogło (a powinno) coś jest z wejściem. Pokusiłbym się jeszcze o wciśnięcie w każdy kanał szeregowo kondensatora (połaczyć wejście z suwakiem potencjometru za pomocą kondensatora + od strony wejścia (nie wiem czy to ma jakiś wpływ...))elektrolitycznego o wartości 4,7 - 47 uF /10 czy 16V.

    0
  • #19 22 Lut 2005 08:27
    m_wojcik
    Poziom 25  

    Dokładnie, jesli nadal jest coś nie tak i na dodatek przydźwięk sieciowy to też proponuję kondensatory. Ponadto spróbuj jednak podłaczyć pod inne wejście (tape) jak już koledzy sugerowali.
    Ostatnia mozliwość jaką widzę to rozbebeszyć Unitrę i podłaczyć się do potencjometra głosności bezpośrednio (z szeregowymi kondensatorami) jeżeli wzmacniacz nie będzie służył do niczego innego niż DVD, to po co dodatkowe tory na wejściu...

    0
  • #20 22 Lut 2005 22:00
    TCP/IP
    Poziom 13  

    Oczywiście próbowałem podłączać pod wszystkie wejścia we wzmacniaczu ale efekt jest taki sam na wszystkich( no może za wyjątkiem gramofonowego :wink: ). A zdjęć nie bardzo mam czym zrobić, no i czy to cokolwiek by wniosło do sprawy. Rozbebeszanie też raczej nie wchodzi w gre. Wzmacniacz jest jednym z klocków wieży no i ma współpracować z pozostałymi segmentami i jako tako wyglądać. Spróbuję jeszcze te kondensatory ..... :not:

    0
  • #21 23 Lut 2005 07:44
    m_wojcik
    Poziom 25  

    Hmm, no to pozostaje podłączyć oscyloskop i zobaczyć co się dzieje z tym sygnałem.
    Myslę jednak, że gdybyś delikatnie "rozbebeszył" ;) i zrobił takie obejscie w środku albo dzielnik z dodatkowymi kondesatorami to będzie to i elegancko i trwale, oczywiscie nie będzie też nic widać z zewnątrz.
    Tak trochę odbiegając od tematu miałem odwrotny problem kiedyś przy podłączaniu Technicsa do Toski - nie dało się nagrywać - i rozwiązałem go przez wywalenie oporników szeregowych ;)

    0