akrzysztof wrote: Toner uzupełniłem proszkiem, nie wiedziałem że muszę zmienić chipa. Proszę o podanie krok po kroku jak wgrać fixa aby drukarka chodziła na nieoryginalnych tonerach.
No to wyjaśnia sprawę. Nie wystarczy samo dosypanie proszku do kartridża. Ma on bowiem chip, który zlicza ilość wydrukowanych stron i po osiągnięciu liczby 1500 stron blokuje dalszy wydruk niezależnie od tego, czy toner jest w kartridżu czy też go nie ma. Są dwie możliwości.
1) Kupujesz nowy chip i umieszczasz go w miejsce obecnego. Pozwoli ci to na wydrukowanie kolejnych 1500 str i sytuacja się powtórzy - musisz znowu kupić kolejny chip gdybyś chciał sam uzupełniać toner albo kupić nowy kartridż, niekoniecznie oryginał.
2)Wgrywasz do drukarki oprogramowanie zmodyfikowane (fix-firmware), które uwolni Cię od problemu zakupu chipa przy każdorazowym uzupełnianiu tonerem.
Aby to zrobić potrzebujesz znać wersję aktualnego firmware w drukarce. Ponieważ chip jest zablokowany (wydrukowałeś na nim bowiem 1500 stron) to nie można przy użyciu obecnego kartridża wydrukować strony raportu, z podaną wersją firmware. Musisz więc albo zakupić nowy kartridż albo pożyczyć taki od kogoś aby wydrukować raport. Jest też możliwość odczytania wersji firmware z nalepki na płytce wewnątrz drukarki ale trzeba zdjąć w tym celu bok obudowy (po stronie klawiszy).
W zależności od poznanej wersji firmware trzeba wgrać odpowiednią wersję fixa. Nie może być ona niższa od wersji jaka jest aktualnie wgrana w drukarce.
Można też pominąć procedurę pozyskania wydruku z wersją firmware poprzez wgranie w trybie wymuszonym do drukarki fixa w wersji przywiązanej do nr CRUM chipa w kartridżu, ale kartridż musi być oryginalny i z niezablokowanym chipem. Potem będzie on służył do ewentualnego odblokowania drukarki, gdy ktoś wsadzi do niej kolejny kartridż z niezaklejonym chipem.
Tak czy owak musisz mieć możliwość drukowania na wstępie, bowiem aby się przekonać o poprawnym wgraniu fixa trzeba zrobić wydruk kontrolny, na którym będzie w nazwie wersji literka P lub F. Oznacza ona , że fix został prawidłowo wgrany.
Dodano po 24 [minuty]: akrzysztof wrote: Toner uzupełniłem proszkiem, nie wiedziałem że muszę zmienić chipa. Proszę o podanie krok po kroku jak wgrać fixa aby drukarka chodziła na nieoryginalnych tonerach.
Istnieją obecnie dwie metody pozyskania fixa.
Pierwsza opisana przeze mnie powyżej, opiera się na wgrywaniu tzw. uniwersalnego fixa, nieprzywiązanego do nr CRUM chipa. W przypadku wersji firmware V05 – wgrywamy bezpośrednio taki fix, natomiast w przypadku wersji V08 czy V11 korzystamy najpierw ze zmodyfikowanej wersji oryginalnego firmware, ale tak przerobionej, aby można było później wgrać wersję fixa V05. Jest to tzw. metoda zaniżania wersji firmware.
Druga – polega na wygenerowaniu indywidualnego, pod konkretny nr CRUM, czyli nr seryjny chipa w kartridżu. Wymagane jest do tego użycie oryginalnego (Samsunga) i niezablokowanego (tzn. mającego możliwość wydruku) kartridża. Kartridż ten należy potem zachować, gdyż służyć on będzie do odblokowania drukarki o czym wyżej wspomniałem.
Druga metoda daje pewność, że drukarka będzie zawsze działa, bowiem generowany jest fix w wersji najwyższej z dostępnych – w tym wypadku V11. W pierwszej zaś metodzie wgrywaliśmy fix w wersji podstawowej, czyli V05. Kolejne wersje firmware jak również same chipy mogą wnosić pewne ograniczenia, które starsza wersja nie ogarnia. Dlatego też druga z metod wydaje się być pewniejsza.