Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung ML - 2165 - Jak zrobić fixa? Lepszy na kablu czy normalny chip?

artiwie15 22 Jan 2013 23:13 21300 27
    artiwie15
    Level 11  
    Witam, mam takie pytania początkującego. Przeczytałem kilka tematów na elektrodzie dotyczące mojego problemu, jednak odpowiedzi w sposób jednoznaczny nie znalazłem.
    Mam drukarkę samsung ML 2165 z oryginalnym tonerem. Toner ma prawdopodobnie uszkodzoną listwe - drukuje czarne paski jutro bedzie wymieniony.
    Pytanie:
    Chce zastosowac wieczny chip:
    Po kablu czy normalny? Taki normalny chip starcza ponoc na 1.5 stron kiepsko.
    Po kablu starcza już na zawsze? Obojetnie jaki się ma Windows? Który jest lepszy? Można samemu zrobic fixa po kablu jakims programem?
    Pozdrawiam

Szukam cały czas w sieci jakiegos generatora bądź programu , niestety do tej drukarki cieżko o cokolwiek:|
    mickpr
    Level 39  
    artiwie15 wrote:
    Po kablu czy normalny?
    Wytłumacz obydwa "zwroty", bo nikt ciebie nie zrozumie.
    artiwie15 wrote:
    Po kablu starcza już na zawsze? Obojetnie jaki się ma Windows? Który jest lepszy? Można samemu zrobic fixa po kablu jakims programem?
    Tego też nie rozumiem, pisz ze zrozumieniem.
    artiwie15 wrote:
    Szukam cały czas w sieci jakiegos generatora bądź programu , niestety do tej drukarki cieżko o cokolwiek:|
    Tak jak poprzednio.

Chcesz fix do drukarki (firmware, które nie zwraca uwagi na stan chip'a)?
    artiwie15
    Level 11  
    Wyczytałem ,że są 2 rodzaje przerobienia drukarki - jeden poprzez wgranie firmware czyli przez kabel usb, drugi zaś polega na tym aby do tonera wsadzić płytkę z chipem nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Płytki starczają na 1.5 k stron kosztują 50 zł. Zaś oprogramowanie także kosztuje tyle tylko nie wiem czy też ma programowo ograniczenia w stosunku do stron czy juz wystarcza dożywotnio :)
    Czy wgranie firmware trzeba zrobić pod np Windows XP czy nie ma to znaczenia?

Ogólnie tak chce fix do drukarki abym mógł drukować bez końca na jednym tonerze oczywiście po uzupełnieniu:D Dzieki mickpr :)
    eko185
    Level 19  
    artiwie15 wrote:
    Zaś oprogramowanie także kosztuje tyle tylko nie wiem czy też ma programowo ograniczenia w stosunku do stron czy juz wystarcza dożywotnio :)
    Czy wgranie firmware trzeba zrobić pod np Windows XP czy nie ma to znaczenia?

Fix dziala bez ograniczen stron.
    Mozna go wgrac zarowno pod XPkiem, Sevenem jak rowniez pod Linuxem.

Niestety z Maciem sa problemy i chyba sie nie da - ale nie mialem mozliwosci testowania.
    artiwie15
    Level 11  
    Ok czyli rozumiem kupując za 50 zł na znanym portalu internetowym fixa i mam spokój ? Tzn tylko kupować proszek i sypac?:P
    AdamCw
    Level 17  
    A jaką masz wersję oprogramowania?
    artiwie15
    Level 11  
    1.20.01.05
    AdamCw
    Level 17  
    Witam.
    Dla tej wersji tzn. 05 - jest fix MA_2160_05.hd
    http://blog.fix-free.info/files/8to5.zip
    Wypakuj pobrane archiwum 8to5 do katalogu. Znajdziesz w nim 3 pliki:
    1)MA_2160_05.hd
    2)ML2160_V1.01.01.08_original_X.hd
    3)usbprns2.
    1-szy z nich to fix który trzeba wgrać do drukarki za pomocą 3-ciego pliku. W tym celu należy:
    1- odłączyć od komputera wszelkie urządzenia USB, poza drukarką- najlepiej jak drukarka ma wgrane sterowniki - czyli jest rozpoznana przez system,
    2)włączyć drukarkę aby była w trybie gotowości (tzn. włączona wtyczka do sieci i naciśnięty a następnie zwolniony klawisz "włącz/wyłącz" (ten bez monitorka), a w środku powinien znajdować się toner z zaklejonym chipem,
    3)klikamy myszką na 1-szy plik MA_2160_05.hd i nie zwalniając klawisza myszki przesuwamy ten plik na plik 3-ci usbprns2.exe. Pojawia się na chwilę czarne okienko Dos-a, co oznacza, że wgrywany jest nowy firmware. Czekamy aż drukarka zapracuje (pokręci walkami w środku) i ustanie szum.
    4)wyłączamy drukarkę klawiszem "włącz/wyłącz' po czym na powrót załączamy tym samym klawiszem.
    5)drukarka ma wgrany fix, który resetuje licznik wydrukowanych stron przy każdorazowym wyłaczeniu drukarki.
    UWAGA:
    2-gi plik używa się, gdy mamy w drukarce firmware w wersji 08. Jest to zmodyfikowane oryginalne firmware w wersji 08, które należy wgrać najpierw do drukarki. Pozwala ono na późniejsze wgranie fixa dla wersji 05, które opisano powyżej. Jest to tzw. metoda wgrywania fixa z zaniżeniem wersji firmware - zazwyczaj drukarka nie pozwala na wgranie firmware w wersji niższej od tej jaka jest aktualnie w nią wgrana.
    eko185
    Level 19  
    AdamCw wrote:
    Witam.
    Wypakuj pobrane archiwum 8to5 do katalogu. Znakdziesz w nim 3 pliki:
    1)MA_2160_05.hd
    3)usbprns2.
    1-szy z nich to fix który trzeba wgrać do drukarki za pomocą 3-ciego pliku. W tym celu należy:
    1- odłączyć od komputera wszelkie urządzenia USB, poza drukarką- najlepiej jak drukarka ma wgrane sterowniki - czyli jest rozpoznana przez system,
    2)włączyć drukarkę aby była w trybie gotowości (tzn, włączona wtyczka do sieci i naciśnięty a następnie zwolniony klawisz "włącz/wyłącz" (ten bez monitorka), a w środku powinien znajdowac się toner z zaklejonym chipem,
    3)klikamy myszką na 1-szy plik MA_2160_05.hd i nie zwalniając klawisza myszki przesuwamy ten plik na plik 3-ci usbprns2.exe. Pojawia się na chwilę czarne okienko Dos-a, co oznacza, że wgrywany jest nowy firmware. Czekamy aż drukarka zapracuje (pokręci walkami w środku) i ustanie szum.
    4)wyłaczamy drukarkę klawiszem "włącz/wyłącz' po czym na powrót załączamy tym samym klawiszem.
    5)drukarka ma wgrany fix, który resetuje licznik wydrukowanych stron przy każdorazowym wyłaczeniu drukarki.
    UWAGA:
    2-gi plik używa się, gdy mamy w drukarce firmware w wersji 08. Jest to zmodyfikowane oryginalne firmware w wersji 08, które należy wgrać najpierw do drukarki. Pozwala ono na późniejsze wgranie fixa dla wersji 05, które opisano powyżej. Jest to tzw. metoda wgrywania fixa z zaniżeniem wersji firmware - zazwyczaj drukarka nie pozwala na wgranie firmware w wersji nizszej od tej jaka jest aktulanie w nią wgrana.

Tylko masz problem bo ta wersja v05 nie pozwala na pozniejsza modyfikacje firmware. Czyli gwarancja poszla do kosza.
    AdamCw
    Level 17  
    eko185 wrote:
    AdamCw wrote:
    Witam.
    Wypakuj pobrane archiwum 8to5 do katalogu. Znakdziesz w nim 3 pliki:
    1)MA_2160_05.hd
    3)usbprns2.
    2)włączyć drukarkę aby była w trybie gotowości (tzn, włączona wtyczka do sieci i naciśnięty a następnie zwolniony klawisz "włącz/wyłącz" (ten bez monitorka), a w środku powinien znajdowac się toner z zaklejonym chipem,
    4)wyłaczamy drukarkę klawiszem "włącz/wyłącz' po czym na powrót załączamy tym samym klawiszem.
    UWAGA:
    2-gi plik używa się, gdy mamy w drukarce firmware w wersji 08. Jest to zmodyfikowane oryginalne firmware w wersji 08, które należy wgrać najpierw do drukarki. Pozwala ono na późniejsze wgranie fixa dla wersji 05, które opisano powyżej. Jest to tzw. metoda wgrywania fixa z zaniżeniem wersji firmware - zazwyczaj drukarka nie pozwala na wgranie firmware w wersji nizszej od tej jaka jest aktulanie w nią wgrana.

Tylko masz problem bo ta wersja v05 nie pozwala na pozniejsza modyfikacje firmware. Czyli gwarancja poszla do kosza.

W trybie wymuszonym można zawsze wgrać dowolną wersję fixa.
    Ale gwarancję i tak tracimy, bo nawet wgrywając oryginalną wersję 05 nie mamy już jej dla naszego regionu (V1.20....) tylko dla Rosji (V1.01...) co stwierdzi każdy serwis bez problemu. Tak więc wgranie fixa oznacza tak naprawdę rezygnację z gwarancji. Można więc albo go wgrać od razu, albo odczekać do końca okresu gwarancyjnego.
    eko185
    Level 19  
    AdamCw wrote:
    W trybie wymuszonym można zawsze wgrać dowolna wersję fixa.

A jak wejsc w taki tryb w tym modelu?

Bo nie dziala uruchamianie z drugim przyciskiem :)
    AdamCw
    Level 17  
    eko185 wrote:
    AdamCw wrote:

Wejscie w tryb wymuszony ML-2165
    Przy wyłączonej drukarce (klawiszem „włącz/wyłącz) wcisnąć i utrzymać w tym położeniu klawisz „drukuj z ekranu”, po czym (nie zwalniając go) wcisnąć klawisz „włącz/wyłącz” i trzymać wciśnięte oba klawisze przez około 3 s. Po czym zwolnić oba klawisze. Silnik nie powinien się załączyć, zaś system wykryje nowe urządzenie.
    eko185
    Level 19  
    AdamCw wrote:
    eko185 wrote:
    AdamCw wrote:

Przy wyłączonej drukarce (klawiszem „włącz/wyłącz) wcisnąć i utrzymać w tym położeniu klawisz „drukuj z ekranu”, po czym (nie zwalniając go) wcisnąć klawisz „włącz/wyłącz” i trzymać wciśnięte oba klawisze przez około 3 s. Po czym zwolnić oba klawisze. Silnik nie powinien się załączyć, zaś system wykryje nowe urządzenie.

To teraz dwa pytania:
    1. czy da sie w ten sposob zmienic SN?
    2. czy z fixa v05 da sie wgrac oryginal v05?
    AdamCw
    Level 17  
    eko185 wrote:
    AdamCw wrote:
    eko185 wrote:
    AdamCw wrote:

To teraz dwa pytania:
    1. czy da sie w ten sposob zmienic SN?
    2. czy z fixa v05 da sie wgrac oryginal v05?

1)Tak, ale po co skoro wgrywa się fixa bez zmiany s/n.
    2)Tak, ale ten oryginalny nie jest dostepny dla naszego regionu V1.20 tylko dla Rosji V1.01.
    gablot
    Level 11  
    Potwierdzam działanie tego fix-a bo jeszcze chyba nikt nawet nie wspomniał że to działa ;) Polecam.
    Danko1992
    Level 1  
    Witam. Spróbowałem sposobu umieszczonego powyżej żeby zrobić fix na drukarce. Po zainstalowaniu tego softu, komputer komunikuje mi, że ilość toneru to 100% ale drukarka nie drukuje. Ciągle pozostaje przy stanie "Przygotowywanie zadania drukowania". Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby wskazać gdzie popełniłem błąd i jak temu zaradzić?
    Pozdrawiam
    Stantw
    Level 9  
    Witam!
    Przymierzam się do zresetowania chipu zliczającego w drukarce Samsung ML-2165W. Niestety nie wiem gdzie odczytać numer CRUM. Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
    bodom
    Level 30  
    Wystarczy włączyć drukarkę, a następnie przytrzymać 2-4 sekund przycisk WPS znajdujący się obok przycisku Power, powinny wydrukować się dwie strony informacji, gdzie znajduje się model drukarki, numer seryjny, wersja OS i inne a także poziom tonera.
    Przytrzymując przycisk 15 sekund wydrukują się inne potrzebne informacje, jak numer CRUM.
    rys57
    Moderator
    :arrow: Stantw, Twoje pytanie dołączyłem do istniejącego tematu. Czytaj to, co wyżej.
    akrzysztof
    Level 10  
    Witam
    Chciałbym przyłączyć się to tematu wykonania resetu chipa w drukarce tyle ,że w modelu ML 2165. Pierwszy problem to taki że drukarka nie chce wydrukować mi pierwszej strony z wersją oprogramowania. Drukuję tylko drugą z nr Crum. Dodatkowo podaje jako model drukarkę ML-2160.
    Czy tak ma być.
    Drukarka już po gwarancji a więc nie mogę reklamować
    AdamCw
    Level 17  
    akrzysztof wrote:
    Witam
    Chciałbym przyłączyć się to tematu wykonania resetu chipa w drukarce tyle ,że w modelu ML 2165. Pierwszy problem to taki że drukarka nie chce wydrukować mi pierwszej strony z wersją oprogramowania. Drukuję tylko drugą z nr Crum. Dodatkowo podaje jako model drukarkę ML-2160.
    Czy tak ma być.
    Drukarka już po gwarancji a więc nie mogę reklamować

Bez poznania wersji firmware trzeba zastosować wgranie fixa z najwyższą z dostępnych wersją fixa, aby było pewne, że zostanie on przyjęty przez drukarkę.
    Radzę jednak użyć jeszcze raz znanego sposobu:

"Wersja firmware (Firmware version). Odczytuje się ją z wydruku "Configuration". W tym celu należy wcisnąć i trzymać klawisz „Drukuj z ekranu” (z monitorkiem) przez czas około 5 s".
    Jeśli nic to nie da to trzeba jak wyżej.
    Dodać tu muszę, że najlepiej jest obecnie wgrać fixa z przywiązaniem do nr CRUM chipa w kartridżu. Oczywiście kartridź musi być oryginalny i niezablokowany - czyli taki, który umożliwia dokonywanie z niego wydruków. Kartridź ten służy potem jako klucz do odblokowywania drukarki w przypadku włożenia kartridża z niezaklejonym chipem.
    W wydruku raportu może nie pojawic się nr seryjny także wtedy, gdy kartridż ma zablokowane wydruki. Moze tak jest w Twoim przypadku.
    akrzysztof
    Level 10  
    Witam
    Próbowałem ponownie przytrzymanie klawisza " z monitorem " nic nie daje. Dłuższe przytrzymanie powoduje wydruk raportu " Supplies Information Report gdzie mam podany model ,nr seryjny, nr Crum
    AdamCw
    Level 17  
    akrzysztof wrote:
    Witam
    Próbowałem ponownie przytrzymanie klawisza " z monitorem " nic nie daje. Dłuższe przytrzymanie powoduje wydruk raportu " Supplies Information Report gdzie mam podany model ,nr seryjny, nr Crum

Czy kartridż nie ma zablokowanego chipa? Ile wydruków wykonałeś na nim?
    Jeśli chip jest zablokowany to nie uzyskasz wydruku z wersją firmware. Wydrukje się strona z raportem, w którym podany jest nr CRUM.
    Moim zdaniem trzymasz zbyt długo wcisnięty klawisz i dlatego wychodzi ci inna strona raportu. Aby mieć wydruk z firmware trzymamy przez 5s klawisz "drukuj z ekranu" zas trzymając dłużej otrzymujesz ten raport z nr CRUM.
    Popróbuj jeszcze raz trzymając 5 s nie dłużej.
    Skoro to nie da rezultatu to obstawiam, ze masz zablokowany chip - wykonałeś 1500 str wydruku i teraz jest blokada wydruku. Wtedy nie wydrukujesz tej strony, której potrzebujesz.
    akrzysztof
    Level 10  
    Nie da rady . na kompie wybija komunikat że kaseta z tonerem jest niezgodna

Dodano po 4 [minuty]:

jak ominąć ten chip
    AdamCw
    Level 17  
    akrzysztof wrote:
    Nie da rady . na kompie wybija komunikat że kaseta z tonerem jest niezgodna

Dodano po 4 [minuty]:

jak ominąć ten chip

W jakich okolicznościach doszło do pojawienia się tych problemów? Czy po wymianie kartridża na nowy, czy też w trakcie używania kartridża. Komunikat mówi bowiem, że drukarka rozpoznała kartridż jako nieoryginalny.
    Chipa ominąć się nie da. Jedynie wgranie odpowiedniego fixa może spowodować, że drukarka będzie akceptowała każdy kartridż.
    Ponieważ w Twoim przypadku nie znamy wersji firmware a jedynie nr CRUM najpewniejszym sposobem jest wgranie fixa w wersji firmware najwyższej z obecnie dostępnych, przywiązanego do nr CRUM chipa w kartridżu, ale to musi być oryginalny kartridż Samsunga i aktywny tzn. taki, który pozwala na drukowanie. mamy wtedy 100% pewności, że drukarka będzie działała poprawnie.
    Sam chip zaś zaklejamy wtedy i nie musimy się nim w żaden sposób martwić.
    Podane powyżej sposoby wgrania fixa odnoszą się do sytuacji, gdy znana jest wersja firmware, wtedy poprzez wgranie wersji odpowiednio wyższej lub równej tej znajdującej się w pamięci drukarki uzyskujemy pożądany efekt. tu jednak niczego nie wiemy. Być może drukarka samoczynnie uaktualniła swoje firmware do najnowszego. Dlatego polecam wgranie w trybie wymuszonym fixa z przywiązaniem do nr CRUM, w wersji najwyższej z dostępnych firmware tzn. V11.

Jeśli Twoje odpowiedzi będą tak lakoniczne jak dotychczas nie będę w stanie Ci pomóc. Nie odpowiadasz na zadawane pytania a jedynie sposób pobieżny opowiadasz, co się dzieje w danym momencie. to za mało żeby mieć obraz sytuacji. Więcej szczegółów napisz. Odpowiedz na postawione Ci pytania.
    akrzysztof
    Level 10  
    Toner uzupełniłem proszkiem, nie wiedziałem że muszę zmienić chipa. Proszę o podanie krok po kroku jak wgrać fixa aby drukarka chodziła na nieoryginalnych tonerach.
    AdamCw
    Level 17  
    akrzysztof wrote:
    Toner uzupełniłem proszkiem, nie wiedziałem że muszę zmienić chipa. Proszę o podanie krok po kroku jak wgrać fixa aby drukarka chodziła na nieoryginalnych tonerach.

No to wyjaśnia sprawę. Nie wystarczy samo dosypanie proszku do kartridża. Ma on bowiem chip, który zlicza ilość wydrukowanych stron i po osiągnięciu liczby 1500 stron blokuje dalszy wydruk niezależnie od tego, czy toner jest w kartridżu czy też go nie ma. Są dwie możliwości.
    1) Kupujesz nowy chip i umieszczasz go w miejsce obecnego. Pozwoli ci to na wydrukowanie kolejnych 1500 str i sytuacja się powtórzy - musisz znowu kupić kolejny chip gdybyś chciał sam uzupełniać toner albo kupić nowy kartridż, niekoniecznie oryginał.
    2)Wgrywasz do drukarki oprogramowanie zmodyfikowane (fix-firmware), które uwolni Cię od problemu zakupu chipa przy każdorazowym uzupełnianiu tonerem.
    Aby to zrobić potrzebujesz znać wersję aktualnego firmware w drukarce. Ponieważ chip jest zablokowany (wydrukowałeś na nim bowiem 1500 stron) to nie można przy użyciu obecnego kartridża wydrukować strony raportu, z podaną wersją firmware. Musisz więc albo zakupić nowy kartridż albo pożyczyć taki od kogoś aby wydrukować raport. Jest też możliwość odczytania wersji firmware z nalepki na płytce wewnątrz drukarki ale trzeba zdjąć w tym celu bok obudowy (po stronie klawiszy).
    W zależności od poznanej wersji firmware trzeba wgrać odpowiednią wersję fixa. Nie może być ona niższa od wersji jaka jest aktualnie wgrana w drukarce.
    Można też pominąć procedurę pozyskania wydruku z wersją firmware poprzez wgranie w trybie wymuszonym do drukarki fixa w wersji przywiązanej do nr CRUM chipa w kartridżu, ale kartridż musi być oryginalny i z niezablokowanym chipem. Potem będzie on służył do ewentualnego odblokowania drukarki, gdy ktoś wsadzi do niej kolejny kartridż z niezaklejonym chipem.
    Tak czy owak musisz mieć możliwość drukowania na wstępie, bowiem aby się przekonać o poprawnym wgraniu fixa trzeba zrobić wydruk kontrolny, na którym będzie w nazwie wersji literka P lub F. Oznacza ona , że fix został prawidłowo wgrany.

Dodano po 24 [minuty]:

akrzysztof wrote:

Istnieją obecnie dwie metody pozyskania fixa.
    Pierwsza opisana przeze mnie powyżej, opiera się na wgrywaniu tzw. uniwersalnego fixa, nieprzywiązanego do nr CRUM chipa. W przypadku wersji firmware V05 – wgrywamy bezpośrednio taki fix, natomiast w przypadku wersji V08 czy V11 korzystamy najpierw ze zmodyfikowanej wersji oryginalnego firmware, ale tak przerobionej, aby można było później wgrać wersję fixa V05. Jest to tzw. metoda zaniżania wersji firmware.
    Druga – polega na wygenerowaniu indywidualnego, pod konkretny nr CRUM, czyli nr seryjny chipa w kartridżu. Wymagane jest do tego użycie oryginalnego (Samsunga) i niezablokowanego (tzn. mającego możliwość wydruku) kartridża. Kartridż ten należy potem zachować, gdyż służyć on będzie do odblokowania drukarki o czym wyżej wspomniałem.
    Druga metoda daje pewność, że drukarka będzie zawsze działa, bowiem generowany jest fix w wersji najwyższej z dostępnych – w tym wypadku V11. W pierwszej zaś metodzie wgrywaliśmy fix w wersji podstawowej, czyli V05. Kolejne wersje firmware jak również same chipy mogą wnosić pewne ograniczenia, które starsza wersja nie ogarnia. Dlatego też druga z metod wydaje się być pewniejsza.
    akrzysztof
    Level 10  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Temat zamknięty. Szczególne podziękowania dla użytkownika ECOPRINT za pomoc w odblokowaniu drukarki. Działa bez zarzutu. Pozdrawiam