Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drukarka Samsung CLP 300 - Marmurkowe wydruki we wszystkich kolorach

eletech.srem 23 Jan 2013 12:19 3942 11
phoenixcontact
    eletech.srem
    Level 9  
    Drukarka Samsung CLP 300 - Marmurkowe wydruki we wszystkich kolorach

Witam, na zdjęciu wydruk po czyszczeniu (przedmuchałem wszystko) bębna za które zabrałem się z powodu zażółconych wydruków - kolor żółty rozlewał się na cały wydruk.

Problemem jest marmurkowy wydruk we wszystkich kolorach oraz odciśnięte ślady zostawiane przez rolki.

Proszę o doradzenie co mogę zrobić żeby poprawić jakość wydruków i zlikwidować ślady rolek na kartkach.

Czytałem o czyszczeniu jakiejś metalowej listwy rozprowadzającej toner, do każdego koloru jest inna rozumiem jeśli można to proszę o krótki instruktaż gdzie się one znajdują.
  • phoenixcontact
    jmg123
    Level 15  
    Witam
    Albo coś jest nie tak z bębnem(zabite wywoływaczki) . Albo prędzej brudny laser drukarki.Wyczyść laser najpierw
  • phoenixcontact
    leeart

Level 34  
    Nie to nie jest wywoływaczka ani bęben, to jest brudne utrwalanie po dmuchaniu sprężonym powietrzem. Podrukuj kilka kartek białych i samo przejdzie. Jakby to były któreś tych rzeczy to by powstawały pasy, białe lub czarne czy też innego koloru.

Dodano po 51 [sekundy]:

Ewentualnie coś z pasem transferowym
    mawe
    Level 17  
    Puść wydruk tego co dałeś na forum. Przerwij proces druku. Zobacz obraz na kartce przed utrwaleniem, zobacz obraz na transferze, zobacz obraz na bębnie. Być może będziesz musiał zrobić kilka wydruków. Napisz na forum wyniki prób i pomyślimy nad dalszymi krokami.
    Mnie to bardziej wygląda na zabrudzenie rolki transferowej.
    eletech.srem
    Level 9  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Pierwszym ale nie rozwiązującym problemu podjętym przeze mnie krokiem było drukowanie pustych stron. Po wydrukowaniu 25 pustych kartek wydruk był minimalnie lepszy.Wydrukowałem jeszcze ok 40 stron co nic nie zmieniło.

Zanim rozbiorę drukarkę może najpierw zrobię testy drukowania.

proszę o nakierowanie mnie na właściwe tory:
    zrobię pasy tym razem pionowe i w trakcie drukowania odłączę zasilanie drukarki
    jak rozumiem wypluta strona ma pokazać: "obraz na kartce przed utrwaleniem"
    a te dwie rzeczy gdzie szukać: "zobacz obraz na transferze, zobacz obraz na bębnie"

oglądałem materiały o pasie transferowym, można go czyścić? odkurzyć wystarczy, czy jeszcze "wypucować"?
    GallusAnonimus
    Level 30  
    W trakcie drukowania strony (najlepiej w pełni zadrukowanej lub wewnętrznej serwisowej) po prostu otwórz drukarkę jak tylko papier pojawi się w odbiorniku (zatrzyma się w utrwalaczu). Wtedy zobacz, czy zabrudzenie powstaje przed utrwalaczem (jeśli tak, to właśnie wykluczyłeś usterkę utrwalacza).

Ogólnie problem dotyczy najprawdopodobniej ITB lub OPC. Oba elementy są wymienialne. edit: Nie wykluczymy też usterki Secondary Transfer Roller.

Napisz także czy części eksploatacyjne są oryginalne czy są to zamienniki lub (o zgrozo) regenerowane części.

http://polakt.pl/serwis/printers/clp-300.pdf
    (Service Manual)
    eletech.srem
    Level 9  
    Przerwałem drukowanie w połowie strony i wygląda to tak: niezadrukowana część jest czysta biała, wydruk zaczyna się równo nie widzę żadnych śladów brudu. wygląda jakbym wydrukował pół czarnej(marmurkowej) strony jak na zdjęciu które umieściłem na początku.
    Części to zamienniki.

Ten marmurek mnie zastanawia może winne są wałki te co rozprowadzają toner tam są zbieracze nadmiaru tonera, widziałem że mogą one się ubrudzić co uniemożliwia poprawne nałożenie proszku i wygląda to jak trochę punktowe nałożenie czyli mój marmurek :)
    GallusAnonimus
    Level 30  
    Z tym zatrzymaniem wydruku, to musisz zatrzymać go tak, aby wydruk był zarówno za jak i przed utrwalaczem. Jak jest zabrudzenie/defekt, który sięrozmazuje palcem (nieutrwalony), to znaczy, że powstaje on przed fuser i go w tym momencie możesz wykluczyć.

Aby określić, czy to OPC czy ITB wykonaj podobny test (przerwania wydruku), ale wcześniej, aby wydruk był częściowo na ITB i częściowo na OPC (tuż przed jego naniesieniem na folię transferową w ITB). Zobaczysz wtedy, czy defekt jest tylko na ITB czy powstał już na OPC.

Można wykluczyć problemy z kasetami oraz z developer rollers, bo problem dotyczy wszystkich barw, zatem szansa, że się wszystkie developer rollers uszkodził w ten sam sposób jest minimalna.

Oczywiście może być to także problem z układem zasilania wysokiego napięcia, ale raczej niewielkie są na to szanse. Uszkodzenie ITB lubh OPC to najbardziej prawdopodobna przyczyna.

Nie masz tych części na podmianę (ITB/OPC)? Taki test jednoznacznie da Ci odpowiedź ;-)
    eletech.srem
    Level 9  
    Drukowałem całą czarną stronę, ale przerwałem w połowie czyli chyba ok? nie było żadnego śladu, po prostu wydruk jest urwany w połowie strony, utrwalony w całości nie maże się.

Nie posiadam niestety części na podmianę.

Czy przedmuchanie bębna mogło być przyczyną tego uszkodzenia? czy to żółcenie które było wcześniej a po czyszczeniu ustąpiło ma coś wspólnego z tą usterką?

OPC wygląda ładnie bez rys i zabrudzeń.
    Może wyczyścić ITB ?

Wyczyściłem laser i przetarłem pas transferowy i pierwszy wydruk czarny wyszedł idealnie, już myślałem że po problemie ale kiedy wydrukowałem 4 kolory to już z powrotem marmur, więc przeczyściłem jeszcze raz laser i tę część pasa która akurat była na wierzchu, po włączeniu drukarki wyskakuje komunikat: nieprawidłowy zestaw niebieskozielonego toneru, wyciągałem wkładałem i nic nie pomaga.
    GallusAnonimus
    Level 30  
    Z tą całą czarnąstroną - nie ma możliwości aby 100% przerwanego wydruku było utrwalonego, bo jest dosyć znaczna odległość pomiędzy fuser a secondary transfer roller. Ta część wydruku, która jest przed utrwalaczem a za secondary transfer nie może być utrwalona.

A co do OPC/ITB - tak jak pisałem - przerwij wydruk w momencie, gdy część jest już na ITB, a druga część jeszcze na OPC. Od razu będziesz widział co jest grane.
    eletech.srem
    Level 9  
    Jak już pisałem: po włączeniu drukarki wyskakuje komunikat - nieprawidłowy zestaw niebieskozielonego toneru, wyciągałem wkładałem czyściłem styki i nic nie pomaga. Jest wizja ratunku dla niej?
  • Helpful post
    mawe
    Level 17  
    Pewnie że jest wizja ratunku. Oddaj drukarkę do serwisu. Sorry że tak piszę, ale czytając powyższe posty dochodzę do wniosku, że nie masz zielonego pojęcia o budowie i zasadzie działania tego urządzenia. Wszystko co zrobiłby każdy serwisant zostało już powiedziane. Niestety, nie wykonujesz tego więc nie jesteśmy w stanie powiedzieć co wlazło w Twą drukarkę.