Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Man tga 2003r. - Automat - Nie pali , nie kręci

Nowwak 23 Sty 2013 15:59 3861 15
  • #1 23 Sty 2013 15:59
    Nowwak
    Poziom 10  

    Witam. Mam problem z odpaleniem Mana. Rozrusznik nie kręci. Na wyświetlaczu nie zapala się N
    Po podłączeniu komputera pokazało sporo błędów ale nie wiele one mi mówią .
    Podaje tylko błędy FRR aktywne bo chyba tylko one mają na wpływ że samochód nie pali.
    1. Magistrala CAN przekroczenie czasu odpowiedzi AS-Tronic - informacja ETC1 nie określony błąd kod 3086
    2. Magistrala CAN Retarder - informacja ERC1_RD Bajt 1. - Niepoprawny sygnał. kod 3195 FMI:8
    3.Magistrala CAN, przekroczenie czasu odpowiedzi tachometra - informacja TCO1. określony błąd 3088
    4.Każdy sygnał prędkości (ograniczenie momentu, ogranicznie początkowych obr) Nie ma żadnego sygnału kod 3279 FMI:4
    5. Magistrala CAN przekroczenie czasu odpowedzi ZBR- informacja Veh-Dist. nie określony błąd kod 3089

    Będę wdzięczny za każda podpowiedz :)

    0 15
  • Pomocny post
    #2 23 Sty 2013 18:06
    daro111
    Poziom 31  

    Witam.A próbowałeś połączyć się bezpośrednio ze sterownikiem skrzyni AS-Tronic ?

    0
  • #3 23 Sty 2013 18:55
    Nowwak
    Poziom 10  

    Komputer nie wykrywał żadnych sterowników skrzyni biegów

    0
  • Pomocny post
    #4 23 Sty 2013 19:00
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    To pasowałoby najpierw sprawdzić bezpieczniki i zasilania od AsTronic.

    0
  • Pomocny post
    #5 23 Sty 2013 19:05
    daro111
    Poziom 31  

    Czym diagnozujesz? A jakie odczyty błędów skrzyni z deski?
    Wygląda mi to na uszkodzoną instalację (zasilanie ,szyna T-CAN) między skrzynią a kabiną.
    Zmierz rezystancję na wyłączonym zapłonie i odpiętej wtyczce skrzyni między pinem A12 i A8.
    Powinno być ok.120 ohm.

    0
  • #6 23 Sty 2013 20:27
    Nowwak
    Poziom 10  

    Diagnozowałem Jaltest-em. Ok jutro sprawdzę na desce kody błędów skrzyni, skórt to TCU?
    A gdzie mniej więcej znajdę tą wtyczkę w skrzyni?

    0
  • Pomocny post
    #7 23 Sty 2013 20:46
    daro111
    Poziom 31  

    Nowwak napisał:
    skórt to TCU?
    Tak.
    Nowwak napisał:
    A gdzie mniej więcej znajdę tą wtyczkę w skrzyni?

    Na górze skrzyni jest kaseta ,po prawej stronie z boku wchodzą dwie wtyki.Jedna idzie do siłownika sprzęgła a druga to właśnie ta.

    1
  • Pomocny post
    #8 23 Sty 2013 20:48
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nowwak napisał:
    Po podłączeniu komputera pokazało sporo błędów ale nie wiele one mi mówią .
    Nowwak napisał:
    Diagnozowałem Jaltest-em.
    To czegoś nie rozumiem, posiadasz komputer diagnostyczny a nie potrafisz z niego korzystać.....
    Nowwak napisał:
    A gdzie mniej więcej znajdę tą wtyczkę w skrzyni?
    Nie w skrzyni a NA skrzyni
    Nowwak napisał:
    Ok jutro sprawdzę na desce kody błędów skrzyni, skórt to TCU?
    Tak
    Tutaj wymagamy trochę własnego wkładu w naprawę a nie zadawanie prostych pytań.

    0
  • Pomocny post
    #9 23 Sty 2013 21:35
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    serwisantscani1 napisał:
    To czegoś nie rozumiem, posiadasz komputer diagnostyczny a nie potrafisz z niego korzystać.....


    Tomek, może gość dopiero kupił sprzęt albo ma pożyczony?? Nie ma się co denerwować.

    0
  • #10 24 Sty 2013 09:19
    Nowwak
    Poziom 10  

    Na desce nie pokazuje żadnych błędów TCU.

    0
  • Pomocny post
    #11 24 Sty 2013 09:23
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A mierzyłeś tego Can-a jak pisał daro111 ?

    0
  • #12 24 Sty 2013 17:12
    Nowwak
    Poziom 10  

    Tak właśnie zmierzyłęm i nie ma napięcia.

    Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

    Sprawdziłem te dwa przewody od skrzyni do samej kasety i są całe.

    Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

    Może ktoś jakiś jeszcze pomysł ma co może być ?
    Będę bardzo wdzięczny

    0
  • #13 24 Sty 2013 17:22
    daro111
    Poziom 31  

    Nowwak napisał:
    Tak właśnie zmierzyłęm i nie ma napięcia.

    Miałeś zmierzyć rezystancję na wył. zapłonie i podać.
    Sprawdź jeszcze zasilania:
    Pin 1-(15)
    Pin 4-(30)
    Pin 5-(30)
    Pin 8,12-CAN
    Pin 16-(31)
    Pin 17-(31)
    Chyba nie muszę pisać co znaczy 15,30,31.

    1
  • #14 28 Gru 2018 04:39
    Grzesniek
    Poziom 2  

    Sprawdź kable, w Manie 90% problemów to jakiś zgniły przewodzik.
    Ostatnio też nie chciał odpalić, żadnych błedów, po przekręceniu stacyjki nie gadał.
    Kabina do góry i co- przewód od cewki skorodował. Szybka wymiana i cyka.

    0
  • #15 28 Gru 2018 07:32
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Grzesniek napisał:
    Sprawdź kable, w Manie 90% problemów to jakiś zgniły przewodzik.
    Ostatnio też nie chciał odpalić, żadnych błedów, po przekręceniu stacyjki nie gadał.
    Kabina do góry i co- przewód od cewki skorodował. Szybka wymiana i cyka.


    Myśle, że przez 5 lat poradzili sobie z tematem.

    0
  • #16 29 Gru 2018 04:54
    Grzesniek
    Poziom 2  

    Podpowiedź dla innych. Ja szukałem tematu tydzień temu. A o tym nikt nie pisał...

    0