Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hilti C4/36ACS - Przepalanie bezpiecznika

kukiz84 24 Jan 2013 09:34 4704 3
    kukiz84
    Level 13  
    Witam.

Mam problem z prostownikiem Hilti c4/36ACS. po podpięciu do prądu wyskakują bezpieczniki w domu i przepala się bezpiecznik w urządzeniu. Podejrzewam iż przyczyną może być transformator. Przy pomiarach prostym miernikiem z buzerem między wszystkimi czterema nóżkami jest zwarcie. Czy to może być ta przyczyna czy należało by to jeszcze inaczej sprawdzić?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
  • Helpful post
    stepawel
    Level 15  
    Ta ładowarka to jak widzę jest z zasilaczem impulsowym. Transformator prawdopodobnie dobry, przyczyna siedzi przed nim. Na początek do sprawdzenia mostek prostowniczy i tranzystory.
    kukiz84
    Level 13  
    Dziękuje za odpowiedź sprawdzę to w wolnej chwili i odpiszę co i jak wyszło
    kukiz84
    Level 13  
    Witam.

Podłubałem w zasilaczu i sprawa wygląda tak. Mostek prostowniczy D3SBA60 przy pomiarach (dwie skrajne nóżki to plus i minus, dwie środkowe to napięcie przemienne). Miernik ustawiony na pomiar diód 2K daje następujące wartości między plusem a minusem (miernik plusem przytknięty do plusa mostka ) daje wartość 815. Odwrotnie podpięty miernik daje wartość 1. Jak przypne miernik między wyprowadzenia mostka + i nóżka napięcia zmiennego mam wynik 817 gdy plus miernika przypięty do nóżki zmiennego napięcia mostka. Odwrotnie 1. Nóżki druga napięcia zmiennego i - prostownika w obu przypadkach przypięcia miernika dają wartość 0. Czyli wydaje się że jest chyba dobry. Sprawdziłem również tranzystor koło niego. Jakkolwiek przypnę miernik daje wartość 1. I to jest chyba uszkodzone. Dodatkowo Warystor daje wartość 1 więc chyba ok. Kondensator B32922 też wskazuje 1. I jak to wygląda na co zwrócić jeszcze uwagę.

W załączniku dodaje fotkę płytki od góry z zaznaczonymi elementami. Może to pomoże. 1 - Tranzystor tsb20600t, 2 - Mostek D3SBA60, 3 - Kondensator B32922, 4 - warystor - s10 k460. W okolicy warystora i czarnej cewki jest jeszcze rezystor coś około 470 KOhm wyglądał dziwnie więc wylutowałem i sprawdziłem ale okazał się sprawny oraz malutka dioda w tym obrembie również jest sprawna (opór w jedną stronę a nieskończoność w drugą)
    Hilti C4/36ACS - Przepalanie bezpiecznika
    Dziękuję za odpowiedź