Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 2 1.8 benzyna - silnik nie odpala za pierwszym razem

mario6565 24 Jan 2013 09:46 11586 11
  • #1
    mario6565
    Level 1  
    Witam.
    Posiadam Renault Lagunę 2 generacji 1.8 w benzynce.
    Mam nieraz problem z porannym odpalaniem i odpalaniem po pracy, tzn. rozrusznik kręci silnik próbuje załapać ale nic z tego po 3 - 4 powtórkach samochód odpala i chodzi na 1500 tys. obrotów.
    Silnik nie reaguje na pedał gazu, pokazuje się komunikat (einspiritzung defect). Powoli obroty podchodzą do 2200 tys. i zaczyna się skakanie obrotów.
    Po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu jest już dobrze i można jechać. Jeżeli ktoś ma lub miał podobny problem to proszę pisać.
  • #2
    gregor2508
    Level 11  
    Odczytaj błędy i będzie wiadomo od czego zacząć .
    Jak dawno nie zmieniałeś świec a pewnie jeździsz też na gazie to szczególnie na zimę czas.
    Cewka , izolatory , złącza to wszystko trzeba posprawdzać. Pzdr
  • #3
    piotrekwoj1
    Level 40  
    mario6565 wrote:
    Witam.
    Posiadam Renault Lagunę 2 generacji 1.8 w benzynce.
    Mam nieraz problem z porannym odpalaniem i odpalaniem po pracy, tzn. rozrusznik kręci silnik próbuje załapać ale nic z tego po 3 - 4 powtórkach samochód odpala i chodzi na 1500 tys. obrotów.
    Silnik nie reaguje na pedał gazu, pokazuje się komunikat (einspiritzung defect). Powoli obroty podchodzą do 2200 tys. i zaczyna się skakanie obrotów.
    Po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu jest już dobrze i można jechać. Jeżeli ktoś ma lub miał podobny problem to proszę pisać.


    Powiem Ci tak sam napewno tego nie naprawisz bo ta usterka jest ciężka do zrobiebia najprawdopodobniej to jest walnięty kalkulator wtrysku i co do tych obrotów to jest tryb awaryjny niedawno robiłem taki sam przypadek.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    ppawloo
    Level 8  
    Witam Was Serdecznie Mam problem z Renault Laguna 2 1800 benzyna po włożeniu karty nie chce odpalać,a mianowicie tak to wygląda wkładam kartę przyciskam start coś pstryknie i na nowo zapalają sie kontrolki,wymieniłem już akumulator,kable od klem,i przeglądnełem jeszcze u mechanika rozrusznik,byłem na komputerze i wszystko ok,proszę pomuszcie co to może być bo dalej nie chce nawet zakręcić.z góry dziękuje
  • #6
    gregor2508
    Level 11  
    Elektryk powinien sobie poradzić , odczytuje kartę widzi ją ?
    Problem wygląda na brak masy albo prąd ginie przy obciążeniu . UCH trzeba dobrze sprawdzić .
  • #7
    IgorTM
    Level 10  
    Wiem ze temat stary jak swiat ale nie wytrzymalem. Takie zachowanie silnika spowodowane jest awaria jednego z dwòch potencjometrow. Albo pedalu przyspieszenia albo potencjometr przepustnicy. Z tego co piszesz ze po chwili pracy silnika jest juz ok to obstawiam na 100 procent potencjometr przepustnicy. Wraz ze wzrostem temperatury zmienia sie opornosc i zaczyna dzialac. Przerabiam to u siebie co jakies 2-3 lata i zawsze czyszczenie pomaga. W moim przypadku sciezki weglowe sa prawie na wylot poprzedzierane ale wszystko smiga az milo. Podczas czyszczenia delikatnie wykalaczka przegiac te metalowe miotelki na nieuzywana czesc sciezki weglowej i calosc smiga az milo. Jak dobrze to zrobisz to masz spokoj na okolo 100 tys km.
    Przy okazji recznikiem papierowym wypucuj przepustnice i nie boj sie jej otworzyc bo nic sie nie przestawi. Przy montazu tej samej nic nie trzeba na nowo adoptowac. Laguna 2 w benzynce to bardzo trwale auto pod warunkiem ze mechanik wie co robi a nie miota sie w ciemno po komorze silnika.
    pozdrawiam Laguniarzy.
  • #8
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    IgorTM wrote:
    Laguna 2 w benzynce to bardzo trwale auto pod warunkiem ze mechanik wie co robi a nie miota sie w ciemno po komorze silnika.

    Jak się zaciągnie do byle kogo to Laguna zostaje nie dość że nie naprawiona to jeszcze kilka usterek i wyłąmań plastików jest dodane.
    Pozdrawiam Laguniarz 1 ph2.
  • #9
    piotrek_ir4
    User under supervision
    Witam laguna II 1.8 16 automat
    rano ciężko odpala .
    ZMIENIONE ŚWIECE ,SPRAWDZONE PRZEWODY FILTRY /ODŁACZONA INSTALACJA GAZOWA BY MIEĆ PEWNOŚĆ ŻE ONA NIE BRUŹDZI/TO SAMO
    WYCZYSZCZONA PRZEPUSTNICA.
    silnik chodzi bardzo ładnie jak już odpali.
    przedstawię film kolegi co miał ten przypadek.

    jedyny jaki błąd mam to sonda lambda II nieprawidłowe działanie .
    czek engine mi się nie zapala sporadycznie na gazie.

    https://www.youtube.com/watch?v=6JmIjyJ1-Rc

    zastanawiam się nad czujnikiem położnia wałka ? gdzie on się znajduje ? w tym modelu ? czy on może być sprawcą tego zamieszania ? żaden błąd się nie wyświetla
  • #10
    RoKovi
    Level 2  
    Witam, jak widzę wielu z was przechodziło TRYB AWARYJNY. Pytanie mam gdzie tego problemu szukać? Sprawdzona Renia na komputerze i wykazały błędy przepustnicy, czujnika przepustnicy i przewody. Przepustnica wymieniona(nie nowa ale sprawdzona na innej Reni co hula) czujnik wymieniony, przewody ok. Po skasowaniu błędów pojężdżę jeden dwa dni i znowu to samo. Co jej dolega?

    Dodano po 12 [minuty]:

    Dodam jeszcze, że tryb awaryjny załącza się podczas jazdy lub w trakcie uruchomiania. Jak jej się spodoba.
  • #11
    piotrek_ir4
    User under supervision
    ja zalałem do pełna bak miesiąc pojeżdziłem na benzynie i problem znikł .
    teraz jest ok
    a wymieniałem wszystko:))))