Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blaupunkt Cambridge SQM39 - Brak dzwięku na wtykach głośników

25 Jan 2013 13:16 2061 20
  • Level 17  
    Witam bardzo Serdecznie.

    Mam problemik z wyw. radiem, mianowicie brak dzwięku na wtyczkach, końcówka mocy zmieniona (TDA2005). Z góry dziękuje i Pozdrawiam
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 34  
    pako150 wrote:
    pako150
    pako150 wrote:
    Elektoronika

    Masz tak prostą końcówkę mocy, czy tak trudno sprawdzić.
  • Level 17  
    btomko wrote:
    pako150 wrote:
    pako150
    pako150 wrote:
    Elektoronika

    Masz tak prostą końcówkę mocy, czy tak trudno sprawdzić.


    Witam

    Końcówka jest używna lecz sprawna, poddan testowi diody. Wszystko wskazuje ze jest sprawna. Jest jakiś inny sposób zeby to sprawdzić ? I Dziękuje za odp.
  • Level 26  
    Może najpierw podsłuchaj czy w ogóle dźwięk dochodzi separując inny wzmacniacz przez kondensator elektrolityczny.
  • Level 17  
    multihunter wrote:
    Może najpierw podsłuchaj czy w ogóle dźwięk dochodzi separując inny wzmacniacz przez kondensator elektrolityczny.


    To Znczy dzwięk sam w sobie dochodzi do końcówki, mam stary głosniczek samochodowy i po przyłozeniu kabli do nóżek dżwięk jest wyraźny, reaguje na potencjometr i inne bajery. Kwestia dalszej drogi. A możesz kolego Multihunter przybliżyć o co chodzi z tą separacją ?
  • Level 34  
    Jakie masz napięcie na wyjściu głośnikowym.
  • Level 17  
    btomko wrote:
    Jakie masz napięcie na wyjściu głośnikowym.


    W tym problem ze nie ma zadnego, jeżeli jest to wynosi 0.49, 0.61. Radio posiada 4 wyjscia 2 fronty, 2 rear.
  • Level 34  
    pako150 wrote:
    W tym problem ze nie ma zadnego, jeżeli jest to wynosi 0.49, 0.61. Radio posiada 4 wyjscia 2 fronty, 2 rear.

    To wymień układ.
  • Level 17  
    btomko wrote:
    pako150 wrote:
    W tym problem ze nie ma zadnego, jeżeli jest to wynosi 0.49, 0.61. Radio posiada 4 wyjscia 2 fronty, 2 rear.

    To wymień układ.


    To znaczy układ ? Mowa o końcówce mocy ? Dodam ze raz juz była wymieniona.
  • Moderator of Car Radios
    Zasady forum = Piaskownica.

    Quote:
    2. Posty z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw proszę zamieszczać w dziale "RadiaSamochodowe Początkujący". [Tutaj też wymagana jest znajomość podstawowych zasad elektroniki , posty nie spełniające tego warunku można pisać w "początkujący Piaskownica". Posty zaniżające poziom , a które zostaną umieszczone w "RadiaSamochodowe Początkujący" znajdą się tam lub w koszu].
  • Level 26  
    Jak jest na odwłokach kości, a nie ma na kostce, to wniosek prosty: upalone ścieżki masy w środku gniazda na głośniki.
  • Level 17  
    multihunter wrote:
    Jak jest na odwłokach kości, a nie ma na kostce, to wniosek prosty: upalone ścieżki masy w środku gniazda na głośniki.


    To teraz kilka pytań ;

    1. Co mogło być przyczyną ?
    2. Da sie jakoś reperować upalone ścieżki ? Jeżeli tak to czy jest sens ?
  • Level 26  
    Piszesz strasznie niejasno - weź no do ręki miernik.
    Gniazdo trzyma się na jednej śrubce w centralnej części wystarczy ją odkręcić i całe odchodzi, i widać ścieżki.
  • Level 17  
    multihunter wrote:
    Piszesz strasznie niejasno - weź no do ręki miernik.
    Gniazdo trzyma się na jednej śrubce w centralnej części wystarczy ją odkręcić i całe odchodzi, i widać ścieżki.


    multihunter Dzięki za odpowiedź

    I Przepraszam za niejasnośći :D Postaram sie poprawić.

    Z tym gniazdem zobacze co jest grane i opisze co udało mi się wskurać :D
  • Level 17  
    A więc sprawdziłem ścieżki. Wyglądają ok, wrzucę zdjecia w weekned i sami ocenicie.
  • Level 34  
    pako150 wrote:
    wrzucę zdjecia w weekned i sami ocenicie.

    Po co nam zdjęcia, masz miernik sprawdź przejście od końcówki mocy do wyjścia głośnikowego i już będzie wszystko wiadomo, a tak na marginesie wymień w końcu ten układ.
  • Level 17  
    btomko wrote:
    pako150 wrote:
    wrzucę zdjecia w weekned i sami ocenicie.

    Po co nam zdjęcia, masz miernik sprawdź przejście od końcówki mocy do wyjścia głośnikowego i już będzie wszystko wiadomo, a tak na marginesie wymień w końcu ten układ.


    Układ został wymieniony, nie ma zadnej poprawy. Wyjście głosnikowe w tym radiu jest w kształcie kostki dzielonej na 2 części, przy czym jedna cześć ma gniazda wyjsciowe a 2 zaś jest przylutowana do płytki. Mam pytanie jakie napięcie powinno widnieć na tej włąsnie tasmie ?
  • Level 34  
    Strona 8 ten strony co podałem, symbole elementów chyba znasz.
  • Level 17  
    btomko wrote:
    Strona 8 ten strony co podałem, symbole elementów chyba znasz.


    Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to kable przykłądam na pin 9-8 lub 9-10.