Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi/A3/8L - Nie wchodzi 3 i 4 bieg - skrzynia automat 4 biegi

qbadm 25 Jan 2013 14:13 8019 4
    qbadm
    Level 19  
    Witam,

mam problem ze skrzynią biegów w A3. Autko kiedy jest zimne zmienia biegi w górę bez problemu czyli do 4-ki nawet na niskich obrotach silnika. Kiedy się rozgrzeje skrzynia potrafi zawiesić bieg na 2ce lub 3ce, nie ma wtedy mowy o tym, że wejdzie wyższy bieg przy normalneh jeździe, auto trzeba pogonić do jakiś 5,5tys. obrotów i wtedy dopiero wyższy bieg raczy wskoczyć ale z szarpnięciem. Są też momenty, że auto rozgrzane zmienia biegi bez problemu. Mechanik dziś zdjąć miskę, olej był. Mam już świeży olej, filtr i uszczelkę ale od razu zalewać czy jeszcze coś sprawdzić jak już otwarta skrzynia?
    User removed account
    User removed account  
    qbadm
    Level 19  
    0 wrote:
    Zabraliście się do tego od tyłu. Wpierw diagnoza skrzyni. Problem równie dobrze może być poza nią, czyli w przełączniku multisekcyjnym, stąd skrzynia wchodzi w tryb awaryjny.

VAG błędów skrzyni nie wywala, co to jest ten przełącznik i gdzie się znajduje? :)
    andrend
    Level 26  
    To jest pozycjoner, czyli część do której dochodzi dźwignia od wybieraka biegów. Kolego u ciebie wszystko wskazuje na uszkodzenie tarczek.
    qbadm
    Level 19  
    andrend wrote:
    To jest pozycjoner, czyli część do której dochodzi dźwignia od wybieraka biegów. Kolego u ciebie wszystko wskazuje na uszkodzenie tarczek.

Edit 27.01: Po wymianie oleju i filtra 2 i 3 bieg nie zawieszają się już, dodatkowo zdjęty był sterownik ale nic niepokojącego magik od automatów tam nie zauważył. Póki co jeźdżę, mam nadzieję, że problem nie powróci. Zalany olej to febi zgodny z OE audi. Filtr też febi.