Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitoring IP - czy to już czas, aby zrezygnować z kamer analogowych?

spadachron 25 Jan 2013 23:34 4359 20
Optex
    spadachron
    Level 12  
    Hejka, Czy rok 2013 to dobry rok, aby już na poważnie zrezygnować z kamer analogowych i przestawić się na kamery IP? . Co polecacie? Jaki producent, ewentualnie jaki dystrybutor. Coś porządnego, nie "chińskiego", dobrej jakości jak i ciekawej cenie.
  • Optex
    SystemDomu.pl
    Level 14  
    Niestety kolego ''spadachron'' myślę ze to nie koniec , ponieważ jest kryzys i ludzie nie mają takich środków finansowych na taki sprzęt jak IP. (mam na myśli małe przedsiębiorstwa, firmy czy sklepy)
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Niestety kolego ''spadachron'' myślę ze to powoli koniec , ponieważ jest kryzys i ludzie nie mają takich środków finansowych, żeby kupować sprzęt, który później i tak będą musieli wymieć bo technologia analogowa to ślepy zaułek ;)

W zeszłym roku za dobrą kamerę zewnętrzną bullet 1.3 Mpixel musiałeś zapłacić 1000 zł, w tym roku za tyle dostaniesz kamerę FullHD.

Do wnętrza kamera kiedyś kosztowała 800 zł, teraz kupisz za tyle kamerę 3.1 Mpixela, a HD za niemal połowę.

Nie wspominając o kamerach tańszych producentów, bo o takich pewnie chodziło koledze "SystemDomu.pl", bo jeśli mamy porównywać systemy analogowe na np. samsungu czy sony do systemów IP np. ACTi, Vivotek czy Geo - to różnica jest minimalna.

Chyba że rozmawiamy o zestawach typu allegoro "8 kamer wysokiej klasy i jakości firmy GDEWF23423-wer 600 TVL + rejestrator. A to wszystko za 1899 zł"
    Takie rzeczy będą zawsze niestety ;)

EDIT.
    A właśnie, fajnie widać to też na przykładzie targów security na świecie. 3 lata temu było pół na pół (analog/IP), 2 lata temu były słownie 2 firmy które się wystawiły tylko z analogiem, a w 2012 - analogi to tylk okamery specjalistyczne (termowizyjne, LPR itd).

I jeśli byłby taaaaaki kryzys jak mówi kolega - to nie odnotowalibyśmy takiego wzrostu sprzedaży u siebie :) a mamy przecież tylko IP.
    jpl
    Level 34  
    Korgoth Korgoth, jako że pracujesz w firmie czysto IP - nie masz wglądu na cały rynek, jego przekrój itp. Dlatego twoja wypowiedz powinna być brana ... jak artykuł sponsorowany :)

Rynek kamer analogowych ma się dobrze i na pewno nie nadejdzie szybko jego "koniec".
    Kamery analogowe i produkty spadają cenowo na łeb na szyję, ale wielu dalej to instaluje.

Wg mnie ANALOG:

Za przemawiają: prostota instalacji, multum rozwiązań i coraz lepsze możliwości integracji (rejestratory pomału zaczynają być coraz bardziej otwarte). No i cena. Jeżeli przez tyle lat analog był wszędzie instalowany i dawał radę, to dlaczego teraz ma nagle umrzeć?
    Weźmy też to że "doświadczony" wie dokładnie jak ustawić kamery na obiekcie żeby maksymalnie wykorzystać ich możliwości włącznie z identyfikacją twarzy.

Przeciw: polityka cenowa dystrybutorów (w polsce), spłaszczające się rabaty, walka o 50PLN, 10 dystrybutorów produktów od dahuy tak sprzedaje że różnica między dużym lokalnym dystrybutorem a instalatorem typu elektryk - to 30PLN.

Ostatnio pewien klient powiedział miże szuka rejestratorów oraz sprzętu nie-bcs - bo bcs'a nauczyli się wszyscy w mieście, i jak ktoś robi projekt - to startują nawet panowie "fuchy".

Dlatego analog jeszcze długo wytrzyma i będzie instalowany. Szczególnie w małych i średnich obiektach.

A IP? Wiadomo przyszłośc, ale w Polsce wg mnie to obecnie 40% rynku ze względu na nieznajomość tego fachu przez "starą gwardię" instalatorów. Poza tym ogromna wręcz przepaść między tzw papierem a rzeczywistością w specyfikacjach kamer. No i oczywiście cena cena cena cena - wiem wiem korgoth zaraz wyskoczy z przeliczeniami, ale ja uważam ze w polsce mały/średni monitoring za 5000 to już b. duży wydatek dla małych firm. Na zachodzie 5000 PLN to dla nich "niska półka".
    Oczywiście psucie cen w IP..... zaczyna się nagminnie, sprzedawanie towaru przez hurtownie komputerowe, sklepy internetowe itp. Marże spadają dramatycznie - i to mnie w IP niepokoi. Zbliżanie się CCTVIP do rynku IT jest nieuchronne, a co za tym idzie może to się bardzo zemścić, bo będą walki o 10PLN.

Ale korgoth..... co do twojego wzrostu.... poczekajmy aż dahua was dopadnie :) Poczujecie co to znaczy "bcs i wojna klonów".

Dodatkowo zapominamy o HD-SDI, które już bardzo zaczyna się zaznaczać w pytaniach oraz wycenach. Sam Bosch przyznaje że w 2013 roku przewidują że HD-SDI w ich sprzedaży to będzie HD-SDI. A Bosch to swego rodzaju wyrocznia w rynku CCTV.
    Korgoth
    jpl wrote:
    Korgoth Korgoth, jako że pracujesz w firmie czysto IP - nie masz wglądu na cały rynek, jego przekrój itp. Dlatego twoja wypowiedz powinna być brana ... jak artykuł sponsorowany :)

Rynek kamer analogowych ma się dobrze i na pewno nie nadejdzie szybko jego "koniec".
    Kamery analogowe i produkty spadają cenowo na łeb na szyję, ale wielu dalej to instaluje.

Wg mnie ANALOG:

Za przemawiają: prostota instalacji, multum rozwiązań i coraz lepsze możliwości integracji (rejestratory pomału zaczynają być coraz bardziej otwarte). No i cena. Jeżeli przez tyle lat analog był wszędzie instalowany i dawał radę, to dlaczego teraz ma nagle umrzeć?
    Weźmy też to że "doświadczony" wie dokładnie jak ustawić kamery na obiekcie żeby maksymalnie wykorzystać ich możliwości włącznie z identyfikacją twarzy.

Przeciw: polityka cenowa dystrybutorów (w polsce), spłaszczające się rabaty, walka o 50PLN, 10 dystrybutorów produktów od dahuy tak sprzedaje że różnica między dużym lokalnym dystrybutorem a instalatorem typu elektryk - to 30PLN.

Ostatnio pewien klient powiedział miże szuka rejestratorów oraz sprzętu nie-bcs - bo bcs'a nauczyli się wszyscy w mieście, i jak ktoś robi projekt - to startują nawet panowie "fuchy".

Dlatego analog jeszcze długo wytrzyma i będzie instalowany. Szczególnie w małych i średnich obiektach.

A IP? Wiadomo przyszłośc, ale w Polsce wg mnie to obecnie 40% rynku ze względu na nieznajomość tego fachu przez "starą gwardię" instalatorów. Poza tym ogromna wręcz przepaść między tzw papierem a rzeczywistością w specyfikacjach kamer. No i oczywiście cena cena cena cena - wiem wiem korgoth zaraz wyskoczy z przeliczeniami, ale ja uważam ze w polsce mały/średni monitoring za 5000 to już b. duży wydatek dla małych firm. Na zachodzie 5000 PLN to dla nich "niska półka".
    Oczywiście psucie cen w IP..... zaczyna się nagminnie, sprzedawanie towaru przez hurtownie komputerowe, sklepy internetowe itp. Marże spadają dramatycznie - i to mnie w IP niepokoi. Zbliżanie się CCTVIP do rynku IT jest nieuchronne, a co za tym idzie może to się bardzo zemścić, bo będą walki o 10PLN.

Ale korgoth..... co do twojego wzrostu.... poczekajmy aż dahua was dopadnie :) Poczujecie co to znaczy "bcs i wojna klonów".

Dodatkowo zapominamy o HD-SDI, które już bardzo zaczyna się zaznaczać w pytaniach oraz wycenach. Sam Bosch przyznaje że w 2013 roku przewidują że HD-SDI w ich sprzedaży to będzie HD-SDI. A Bosch to swego rodzaju wyrocznia w rynku CCTV.

Oj tam, oj tam, ale racje masz, reprezentuję tylko ten wycinek :)
    Co do Dahua, pożyjemy zobaczymy - wcześniej była walka z innymi tego typu producentami, ale racja Dahua nie dość że robi tanie to niby dobre. Czekam na kamery do testów, to sobie zdanie wyrobię.

Co do wycinki cenowej - nie wszystkie IP tak wygląda że się bijesz o grosze, jeśli decydujesz się na Vivoteka czy Dahuea to może tak, ale jest też POKAŹNA część rynku gdzie godnie zarabiasz.

Co do HD-SDI - jak dalej będą tak "pędzić" z rozwojem tej technologii i spadkiem cen to nie wróże im dobrze.
    Zauważ, że aktualnie FullHD w IP to już standard, 3.1 Mpixela nikogo nie dziwi i coraz częściej się to montuje (tak jak 1.3M 2 lata temu) a 5.0 Mpixeli zrobiło się bardzo przystępne (proste kamerki można dostać za 1000 zł <-- żeby nie było, że nie robię wyliczeń ;))
    No i jeszcze niewygodne okablowanie, oj coś ciemno to widzę.
    Ta informacja od Bosha to informacja ich firmy - czy na jakimś szkoleniu ktoś tam od nich coś takiego palnął?
    jpl
    Level 34  
    Korgoth wrote:
    Co do Dahua, pożyjemy zobaczymy - wcześniej była walka z innymi tego typu producentami, ale racja Dahua nie dość że robi tanie to niby dobre. Czekam na kamery do testów, to sobie zdanie wyrobię.

Dahua ma siłę w tym że robi też kompleksowo, Masz średnio tanie kamery i tanie rejestratory, do wyboru do koloru. Jeżeli 90% instalatorów zna dahue, to niech 50% przejdzie łatwo i szybko na dahua IP. Wtedy możesz im mówić że to kicha, dla nich liczy się wygoda, że to znają i że widzi to w miarę wystarczająco.

Korgoth wrote:
    Co do wycinki cenowej - nie wszystkie IP tak wygląda że się bijesz o grosze, jeśli decydujesz się na Vivoteka czy Dahuea to może tak, ale jest też POKAŹNA część rynku gdzie godnie zarabiasz.

No ale vivotek na polskim rynku to chyba większość ??? Ja uważam że niestety mniejszość jeszcze trzyma normalne ceny.

Korgoth wrote:
    Co do HD-SDI - jak dalej będą tak "pędzić" z rozwojem tej technologii i spadkiem cen to nie wróże im dobrze.

No poprostu zastąpią standardowe kamery IP fullHD.... Kamere fullHD kupisz już za 700 pln brutto (kopolka wewnetrzna z ir, z 28-12 fullhd).

Korgoth wrote:

Co znaczy niewygodne? Przecież na koncentryku ludzie jeszcze pracują itp?
    Z mojego doświadczenia bittner 80gr za metr, sygnał HD-SDI 100 metrów bez żadnego problemu leci. Zwykłe bncki i tyle. Prostota jakich mało.

Korgoth wrote:
    Ta informacja od Bosha to informacja ich firmy - czy na jakimś szkoleniu ktoś tam od nich coś takiego palnął?

To jest informacja od ich dyrektora na europe, a rozmowa była na targach w essen.

Oczywiście ja też jestem za postępem, i jestem za IP, ale nie byłbym profesjonalistą jeżeli nie widziałbym też analoga i hd-sdi.
    System bezpieczeństwa to alarmówka + cctv. W zależności od portfela i miejsca - doradzam analog, albo ip, albo hd-sdi. Wszystko zależy też od samego klienta ostatecznego i wielu wielu innych czynników.
  • Optex
    spadachron
    Level 12  
    Sumując los kamer analogowych lub przyszłość kamer IP z tego wynika, że w dalszym ciągu jest to kwestia cenowo/marketingowa.
    Jakość i możliwości techniczne są odkładane na dalszy plan. Porównanie możliwości kamer analogowych do IP prawie nie istnieje :)
    Analog - to przede wszystkim dahua - odmieniana przez przypadki w zależności od dystrybutora :)
    IP ACTI, VIVOTEK, GEOVISION, ewentualnie coś z wyższej półki SONY i AVIGILION.
    Główna dodatkowa konkurencja to allegro i hurtownie komputerowe - czyli "instytucje", które trafiają do ostatniego użytkownika z atrakcyjnymi cenami. Psując rynek tak jak duże f-my ochroniarskie.
    scandaliks
    Level 25  
    spadachron wrote:
    Psując rynek tak jak duże f-my ochroniarskie.

Duże firmy maja tylko podwykonawców,jak tu mówić o poziomie,to fakt najwiekszy przerób na rynku,ale głównie trzepią analogi,bo złożone IP olewają.Z tego co wiem od kolegi na analogach maja największy upust.analoga podłączy "prawie" każdy ale IP :) Instalatorzy przerzucają sie na IP bo nie maja konkurencji elektryków itp.Im bardziej skomplikowane IP tym lepiej :)
    extremeee
    Level 25  
    no tak - tylko zapomniałeś że przestali nas podgryzać elektrycy a zaczęli informatycy ;) Sam nie wiem co gorsze...
    yvv
    Level 20  
    Informatycy zawsze będą na bakier z wiertarką, wkrętarką i nawet zaciskarką do rj-tów ;) A my musimy poprawiać wiedzę z zakresu routerów, switchy, sieci, forwardowania portów itp. nauka nigdy się nie kończy ;)
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Trochę off top ale:

yvv wrote:
    Informatycy zawsze będą na bakier z wiertarką, wkrętarką i nawet zaciskarką do rj-tów

Tu muszę potwierdzić i 80% ma lęk wysokości ;)
    extremeee
    Level 25  
    to wyjaśnia kwestię która koledzy poruszali wcześniej montażu kamer na wysokości 1,8m :P
    jimasek
    To już badania wysokościowe trzeba mieć według przepisów BHP aby kamery montować.
    spadachron
    Level 12  
    No to PANOWIE mamy przewagę nad elektrykami i komputerowcami.
    Dokształcamy się trochę w topologii sieci komputerowej i instalujemy kamery IP :)
    A jak będzie trzeba i konieczność to poprosimy SATEL-a o zamianę wejść BNC na RJ w module - http://www.satel.pl/pl/product/274/VIVER,Modul-wizualnej-weryfikacji-alarmu
    Czym więcej będziemy instalować, tym szybciej będzie cena spadać. :)
    jimasek
    spadachron wrote:
    Dokształcamy się trochę w topologii sieci komputerowej i instalujemy kamery IP

Moim zdaniem nie ma tu żadnej filozofii do 100m skrętka a powyżej światłowód i do przodu. Przy zasilaniu PoE ze switch-a to prostsze rozwiązania niż Video i BNC.
    sq2lxk
    Level 9  
    Ja również uważam, że kamery IP to lepsze rozwiązanie niż analog. Konfiguracja dużo łatwiejsza
    kolejorz1981
    Level 13  
    Nie ma się co zastanawiać, trzeba promować rozwiązania IP zamiast analogów i to mocno. Różnica cenowa już nie jest przepaścią. Jak przekonać klienta?? - zrobić prezentację. Ja mam pokazowy rejestrator hybrydowy dla 8 analogów i 8 kamer IP, jadę z nim do klienta , pokazuję różnicę pomiędzy analogiem Effio i kamerą IP 2Mpix na tym samym rejestratorze, monitorze i w tych samych warunkach pracy, a klient wtedy już zbytnio nie dyskutuje. Kwestia rozmowy i podejścia do klienta. Jeżeli instalator nie ma finansów na zestaw demo to jeżeli ma dobry układ ze swoim dystrybutorem to na pewno dostanie sprzęt na pokaz czy testy.
    evenementrf
    Level 12  
    Dobry sprzęt IP jednak kosztuje, ten tani, w którym nie ma wielkiej różnicy cenowej nocą pracuje jak ludzkie oko h*|@ widzi... Poza tym jeżeli DVR zapisze już te 960H to uzyskamy całkiem przyzwoity obraz.
    Tanie kamery IP mają na papierze FullHD :|

Ale nie ulega wątpliwością że IP to przyszłość... chociażby na elastyczność i możliwości konfiguracji tego rozwiązania!
    Korgoth
    evenementrf wrote:
    Dobry sprzęt IP jednak kosztuje, ten tani, w którym nie ma wielkiej różnicy cenowej nocą pracuje jak ludzkie oko h*|@ widzi... Poza tym jeżeli DVR zapisze już te 960H to uzyskamy całkiem przyzwoity obraz.
    Tanie kamery IP mają na papierze FullHD :|

Ale nie ulega wątpliwością że IP to przyszłość... chociażby na elastyczność i możliwości konfiguracji tego rozwiązania!

Przedmówca nie miał na myśli "zabawek" pokroju Airlive, Zavio czy Foscam, tylko pewnie Dahua i Hikvision. A te są tanie i w nocy widzą całkiem fajnie.
    Nie wiem czemu ciągle pokutuje przeświadczenie, że analog widzi lepiej w nocy - przecież tanie analogi widzą tragicznie.
    Jeśli porównujemy sprzęt tej samej klasy to nie ma zbytniej różnicy. Im większy projekt tym lepiej IP wychodzi - no chyba, że porównujemy zestawy z allegro - 16 kamer + rejestrator za 2500 zł :D
    kolejorz1981
    Level 13  
    No nic za darmo nie będzie, jest takie powiedzenie " żeby wyciągnąć to trzeba włożyć" ;). Całe szczęście w przypadku systemów IP coraz mniej trzeba wkładać w ten zestaw demo. Wystarczy jedna kamera zewnętrzna IP z IR, jeden analog + rejestrator z dyskiem, troche kabli i jazda na prezentacje. Sam zestaw też przydaje się serwisowo w "awaryjnych przypadkach" a sami wiemy jak sprzęt zastępczy ma czasami kluczowe znaczenie dla klienta.
    didotom
    Level 16  
    merki można dostać za 1000 zł <-- żeby nie było, że nie robię wyliczeń ;))
    Ta informacja od Bosha to informacja ich firmy - czy na jakimś szkoleniu ktoś tam od nich coś takiego palnął?[/quote]

Tylko przy IP np.: główny problem np.: 3Mpix przy 8 szt z magazynowaniem treści przez dłuższy czas nawet, przy minimalnej ilości klatek :)

tańsze NVR maja tylko podłączenie na 1 dysk, nie da się wyświetlacz obrazu live w HD np z 8 kamer, te co mają taką opcję są znacznie droższe,