Hejka, Czy rok 2013 to dobry rok, aby już na poważnie zrezygnować z kamer analogowych i przestawić się na kamery IP? . Co polecacie? Jaki producent, ewentualnie jaki dystrybutor. Coś porządnego, nie "chińskiego", dobrej jakości jak i ciekawej cenie.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therejpl wrote:Korgoth Korgoth, jako że pracujesz w firmie czysto IP - nie masz wglądu na cały rynek, jego przekrój itp. Dlatego twoja wypowiedz powinna być brana ... jak artykuł sponsorowany![]()
Rynek kamer analogowych ma się dobrze i na pewno nie nadejdzie szybko jego "koniec".
Kamery analogowe i produkty spadają cenowo na łeb na szyję, ale wielu dalej to instaluje.
Wg mnie ANALOG:
Za przemawiają: prostota instalacji, multum rozwiązań i coraz lepsze możliwości integracji (rejestratory pomału zaczynają być coraz bardziej otwarte). No i cena. Jeżeli przez tyle lat analog był wszędzie instalowany i dawał radę, to dlaczego teraz ma nagle umrzeć?
Weźmy też to że "doświadczony" wie dokładnie jak ustawić kamery na obiekcie żeby maksymalnie wykorzystać ich możliwości włącznie z identyfikacją twarzy.
Przeciw: polityka cenowa dystrybutorów (w polsce), spłaszczające się rabaty, walka o 50PLN, 10 dystrybutorów produktów od dahuy tak sprzedaje że różnica między dużym lokalnym dystrybutorem a instalatorem typu elektryk - to 30PLN.
Ostatnio pewien klient powiedział miże szuka rejestratorów oraz sprzętu nie-bcs - bo bcs'a nauczyli się wszyscy w mieście, i jak ktoś robi projekt - to startują nawet panowie "fuchy".
Dlatego analog jeszcze długo wytrzyma i będzie instalowany. Szczególnie w małych i średnich obiektach.
A IP? Wiadomo przyszłośc, ale w Polsce wg mnie to obecnie 40% rynku ze względu na nieznajomość tego fachu przez "starą gwardię" instalatorów. Poza tym ogromna wręcz przepaść między tzw papierem a rzeczywistością w specyfikacjach kamer. No i oczywiście cena cena cena cena - wiem wiem korgoth zaraz wyskoczy z przeliczeniami, ale ja uważam ze w polsce mały/średni monitoring za 5000 to już b. duży wydatek dla małych firm. Na zachodzie 5000 PLN to dla nich "niska półka".
Oczywiście psucie cen w IP..... zaczyna się nagminnie, sprzedawanie towaru przez hurtownie komputerowe, sklepy internetowe itp. Marże spadają dramatycznie - i to mnie w IP niepokoi. Zbliżanie się CCTVIP do rynku IT jest nieuchronne, a co za tym idzie może to się bardzo zemścić, bo będą walki o 10PLN.
Ale korgoth..... co do twojego wzrostu.... poczekajmy aż dahua was dopadniePoczujecie co to znaczy "bcs i wojna klonów".
Dodatkowo zapominamy o HD-SDI, które już bardzo zaczyna się zaznaczać w pytaniach oraz wycenach. Sam Bosch przyznaje że w 2013 roku przewidują że HD-SDI w ich sprzedaży to będzie HD-SDI. A Bosch to swego rodzaju wyrocznia w rynku CCTV.
Korgoth wrote:Co do Dahua, pożyjemy zobaczymy - wcześniej była walka z innymi tego typu producentami, ale racja Dahua nie dość że robi tanie to niby dobre. Czekam na kamery do testów, to sobie zdanie wyrobię.
Korgoth wrote:Co do wycinki cenowej - nie wszystkie IP tak wygląda że się bijesz o grosze, jeśli decydujesz się na Vivoteka czy Dahuea to może tak, ale jest też POKAŹNA część rynku gdzie godnie zarabiasz.
Korgoth wrote:Co do HD-SDI - jak dalej będą tak "pędzić" z rozwojem tej technologii i spadkiem cen to nie wróże im dobrze.
Korgoth wrote:No i jeszcze niewygodne okablowanie, oj coś ciemno to widzę.
Korgoth wrote:Ta informacja od Bosha to informacja ich firmy - czy na jakimś szkoleniu ktoś tam od nich coś takiego palnął?
spadachron wrote:Psując rynek tak jak duże f-my ochroniarskie.
evenementrf wrote:Dobry sprzęt IP jednak kosztuje, ten tani, w którym nie ma wielkiej różnicy cenowej nocą pracuje jak ludzkie oko h*|@ widzi... Poza tym jeżeli DVR zapisze już te 960H to uzyskamy całkiem przyzwoity obraz.
Tanie kamery IP mają na papierze FullHD![]()
Ale nie ulega wątpliwością że IP to przyszłość... chociażby na elastyczność i możliwości konfiguracji tego rozwiązania!