Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

5.1 - brak dźwięku 5.1 przez wejście optyczne w I-TEC

nazoo 26 Sty 2013 21:23 3084 6
  • #1 26 Sty 2013 21:23
    nazoo
    Poziom 6  

    Witam, mam następujący problem. poprzedni temat zamknąłem, dałem rade :)
    Teraz znów z powyższym, dźwięk już mam przez gniazdo optyczne, ale tylko grają dwa boczne głośniki,centralny +subwoofer. Dźwięk w tej chwili wychodzi z dekodera "n" tv model ITI 2849ST przez I-TEC (karta zewnętrzna dźwiękowa) na głośniki 5.1 logitech. I tak wiem żeby grały wszystkie musi program być nadawany w DD. Więc znalazłem na kanale sportowym mecz w 5.1 i niestety tylko te trzy grają, a jak przełączam dekoder *7 bądź w ustawieniach na DD to zaczynają głośniki trzeszczeć jak by było jakieś sprzężenie i nic nie słychać. W na kompie zmieniałem ustawienia i nic. pomóżcie bo już nie daje rady siedzę dziś cały dzień i nie mogę tego zrobić. chyba systemowo coś nie daję rady!!! System Windows 7 starter bo to netbook, na laptopie mam Viste Home premium a tam już w ogóle nic. Ratujcie, proszę!!! :)

    0 6
  • #2 26 Sty 2013 23:07
    SP2UKP
    Poziom 15  

    Mało precyzyjnie piszesz. Niewiele z tego wynika. Ale po kolei:
    1) Model dekodera OK.
    2) Zewnętrzna karta I-TEC - co to jest konkretnie (czyżby i-tec 7.1.Channel Audio Adapter)?
    3) Czy Dekoder i Adapter Audio są połączone optycznie przez SPDIF?
    4) Głośniki podpięte do Adaptera Audio?
    5) Netbook podpięty do Adaptera Audio przez USB?

    Przydałoby się też trochę informacji o tym Adapterze Audio (na stronie I-TECa brak instrukcji).

    Pozdrawiam

    Jarek

    0
  • #3 27 Sty 2013 00:02
    nazoo
    Poziom 6  

    Zewnętrzna karta to i-tec 7.1 Channel Audio Adapter.
    dekoder i adapter są połączone optycznie ze sobą,
    głośniki podpięte są pod adapter i
    netbook podpięty pod adapter przez USB. :) Wszystko jest popodpinane tak jak napisałeś :)

    Co do instrukcji adaptera to ja też tylko korzystałem z tej ze strony producenta, bo w kartoniku w którym przyszła były tylko ogólne informacje.

    Jak do tej pory nie rozwiązałem problemu, czekam na POMOC z waszej strony!! To musi działać po to chyba jest to gniazdo optyczne ? :)

    0
  • #4 27 Sty 2013 14:52
    SP2UKP
    Poziom 15  

    nazoo napisał:
    Wszystko jest popodpinane tak jak napisałeś :)

    Co do instrukcji adaptera to ja też tylko korzystałem z tej ze strony producenta, bo w kartoniku w którym przyszła były tylko ogólne informacje.

    Cóż, producent i dystrybutor są żenująco oszczędni jeśli chodzi o pomoc klientowi.
    Rozumiem, że głośniki podpiąłeś do adaptera prawidłowo.
    Pojawia się pytanie czy w dekoderze ITI masz wyłączoną opcję "Dolby Digital - nie"?
    Czy w adapterze I-TEC jest ustawiona opcja Dolby Digital (dekodowanie DD) i wersja podłączenia głośników 5.1 (rozumiem że adapter ustawia się z komputera)?
    No i ostatnie pytanie czy głośniki na których brak dźwięku są sprawne?
    Może warto pożyczyć od kogoś wzmacniacz z obsługą DD i wejściem SPDIF do którego możesz podpiąć swoje głośniki. Pozwoliłoby to wykluczyć problemy z dekoderem ITI i głośnikami i pozostałby najbardziej podejrzany dla mnie adapter I-TEC i listy do dystrybutora i producenta.
    Powodzenia

    0
  • #5 27 Sty 2013 16:40
    nazoo
    Poziom 6  

    Tak głośniki są podpięte prawidłowo, W dekoderze ITI też mam przełączone na DD, włączam i wyłączam na przemian sprawdzając czy działa sygnał z dekodera, głośniki są sprawne w teście 5.1 grają wszystkie, coś systemowo chyba jest nie tak tylko nie mogę dać już rady z tym, siedzę od wczoraj i nic. chyba przeinstaluje kompa jednego i drugiego i będę kombinował na nowo, a może wy znacie jakieś wskazówki żeby nie trzeba było przeinstalowywać kompa??? Czekam na porady. Już mi ręce opadają, na innych forach jak czytam artykuły to wszystko ładnie gra,

    0
  • Pomocny post
    #6 29 Sty 2013 01:20
    Lukson
    Poziom 32  

    Co to za głośniki?

    Z-5500 i Z906 posiadają sprzętowy dekoder DD i DTS. Źródło dźwięku musi być zakodowane w jednym z powyższych formatów aby głośniki mogły odtwarzać dźwięk.
    Innym rozwiązaniem jest użycie zewnętrznego(sprzętowego) bądź programowego enkodera audio, który zakoduje sygnał do 5.1 w postaci cyfrowej. Takimi dekoderami z tego co ja się orientuję są Creative DDTS-100 i sprzętowe enkodery DDL oraz DTS-C dołączane do kart Asusa oraz Creative'a.

    Urządzenie przez Ciebie posiadane (I-TEC) nie posiada enkodera ani tym bardziej dekodera. Jedyne co ta zabawka potrafi to przesłać po optyku dźwięk bezpośrednio ze źródła.

    Tak więc jeżeli nie posiadasz jednych z powyższych głośników to na obecnym sprzęcie nie uzyskasz dźwięku 5.1 bez prawdziwego dekodera.

    0
  • #7 01 Lut 2013 19:17
    nazoo
    Poziom 6  

    Witam, już z lepszym optymizmem, znalazłem program, pewnie Wam bardzo dobrze znany Virtual Audio Cable. Jest lepiej bo grają mi wszystkie głośniki ale nie w systemie 5.1 tylko tzw. quatro, ale ciągle w nbox-ie mam wyłączone DD, bo głośniki "trzeszczą" przy włączonym.
    teraz jeszcze jedno pytanie czy znacie jakiś inny program, ale dekodujący na system 5.1, żeby to nie było quatro. pewnie jakieś są ale nie wiem jak tego szukać. będę mio tego i tak szukał jeśli coś znajdę, podzielę się informacją. prosił bym Was również o informację :)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo