Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Matryca od laptopa jako normalny monitor

Kasztan98 27 Jan 2013 18:51 6612 9
    marci4
    Level 31  
    1.Jeżeli jesteś nowy to tym bardziej powinieneś użyć 'Szukaj' aby się dowiedzieć, czy faktycznie to pytanie nie padło - a padało uwierz mi wiele razy.
    2. Nikt Ci gotowców nie da.
    3. Znasz się na elektronice? (Potrafisz robić płytki?, umiesz lutować SMD?)
    4. Jaki sygnał chcesz podłączyć do tej matrycy bo jeżeli cyfrowy (HDMI lub DVI) to nie będzie to aż taki trudne - potrzebujesz skonstruować konwerter z TMDS do FlatLink np. używając scalaków TI tak jak jest to przedstawione TUTAJ
    5. Powyższe rozwiązanie działa - sam mam tak podłączoną matryce z netbooka do RaspberryPi więc w razie problemów służę pomocą ;)
    5. Nic nie jest uniwersalne i konwerter będzie musiał pasować do konkretnej matrycy i jej pinoutu. (Ilość używanych par LVDS jest zależna od rozdzielczości matrycy)
    6. Łatwiej będzie jeżeli znajdziesz sobie matrycę z podświetlaniem LED bo odejdzie Ci zabawa z przetwornic do CCFL-ów.

Pozdrawiam
    Kasztan98
    Level 2  
    Dziękuje że mi tyle napisałeś ale nic z tego za bardzo nie zrozumiałem , nie znam się na elektronice , chciałbym podłączyć sygnał HDMI
    Deadlife
    Level 12  
    Ja bym się z miłą chęcią podczepił do tematu dla odmiany wystarczy mi sygnał VGA. Szukałem po forum ale przy 10 stronie dostaje oczopląsu... może z powodu godziny ;). Czy kolega może podpowiedzieć czy przy sygnale VGA trzeba stosować konwertery sygnału, czy może wystarczy sprytnie połączyć kabelki z taśmy matrycy do gniazda VGA. Matryca jest wyciągnięta z laptopa wraz wszystkimi przyległymi wnętrznościami...

Dalej czy do podświetlenia wystarczy zwykły zasilacz czy trzeba coś bardziej kombinować?
    Ture11
    Level 38  
    Deadlife wrote:
    Ja bym się z miłą chęcią podczepił do tematu dla odmiany wystarczy mi sygnał VGA. Szukałem po forum ale przy 10 stronie dostaje oczopląsu... może z powodu godziny ;). Czy kolega może podpowiedzieć czy przy sygnale VGA trzeba stosować konwertery sygnału, czy może wystarczy sprytnie połączyć kabelki z taśmy matrycy do gniazda VGA. Matryca jest wyciągnięta z laptopa wraz wszystkimi przyległymi wnętrznościami...

Dalej czy do podświetlenia wystarczy zwykły zasilacz czy trzeba coś bardziej kombinować?

Do matrycy podpinany jest sygnał cyfrowy, zależnie od przyjętego dla danej matrycy standardu są tam sygnały typu "Enable", zegar, jasności SUBpikseli, pozycja pozioma i pionowa, i inne.

Do wysterowania takiej matrycy potrzebny jest konwerter, o znacznej szybkości konwersji. Projekt takiego konwertera był przedstawiony kiedyś w EP, była to płytka z niemałym procesorem i kilkunastoma innymi przetwornikami, czy coś ta,. Nie pamiętam dokładnie.

Do podświetlenia matrycy w wersji CCFL potrzeba inwertera, podnoszącego napicie do bodajże ponad 300V. Nie wiem, jak wygląda sprawa z LED'ami.

Dodano po 1 [minuty]:

A proszę Was bardzo, żebym nie był gołosłowny:
    http://ep.com.pl/files/3904.pdf
    Deadlife
    Level 12  
    Jednak można po ludzku ;) dzięki wielkie.
    remzibi
    Level 24  
    Kasztan98 wrote:
    Witam !!!
    Chciałbym kupić sobie matrycę od jakiegoś laptopa i ją wykorzystać jako normalny monitor tak jak tutaj http://www.youtube.com/watch?annotation_id=an...&feature=iv&src_vid=SKifzJ7sEWs&v=ufcv9XVzlCA
    Czy mógłby mi ktoś podać linki to tych potrzebnych rzeczy .
    Sory jak był już taki temat jestem nowy

Generalnie - bez problemow.
    Wlasnie wystartowalem watek na elektrodzie w tej kwestii
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2859840.html
    lukaszuk1995
    Level 10  
    @virus0101, to, co podesłałeś, to wyświetlacze podłączone po GPIO, można, ale nie do każdego typu matrycy, tym bardziej matrycy wyciągniętej z laptopa.