Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci

Nigtellios 27 Sty 2013 21:30 5448 31
  • #1 27 Sty 2013 21:30
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Witam forumowiczów, mam pewien problem. Otóż niedawno miałem problem z komputerem, komputer po włączeniu go przyciskiem uruchamiał się, tzn. wszystkie wiatraczki itp. zaczęły chodzić, ale komputer piszczał długimi dźwiękami w równych odstępach czasowych. Oddałem komputer do znajomego informatyka i stwierdził że to płyta główna, więc ją wymienił i zapłaciłem za "nową" (nie wiem czy jest nowa, ale pod względem zastępu, że tak się wyrażę) 200zł. Tydzień minął, dzisiaj odpalam komputer i tu nagle znów piski, nie wiedziałem co to jest więc najpierw zresetowałem BIOS (bateryjka), nic nie dało. Potem wyjąłem i doczepiłem porządnie kartę graficzną, też nic nie dało. Następnie wyjąłem jedną z dwóch kości pamięci RAM i trafione, komputer normalnie uruchomił się i teraz piszę do was po tym zdarzeniu. Mam 2 takie same kości pamięci od Kingstona, KVR800D2N6/2G 1.8V, tyle że jedna z nich jest nowsza ponieważ w listopadzie dokupywałem. Teraz wczepiona jest ta nowa kość.

    Wspomnę w istocie o pewnym fakcie, otóż w tamtym roku (nie mam pojęcia, wrzesień bądź wakacje) miałem problem taki sam, na starej płycie głównej. Pomagała zamiana pamięci RAM miejscami, a tym razem nawet nie próbowałem... Boję się skutków, żebym nie zepsuł styków bo następne pieniądze w plecy.

    Proszę was serdecznie o pomoc, nie oczekuję że jesteście Magami więc zrobię wszystko o co poprosicie. Pozdrawiam ~ Nigtellios.

    0 29
  • #2 27 Sty 2013 21:37
    rnd0mb
    Poziom 26  

    Podaj swoją całą konfiguracje sprzętową łącznie z modelem i mocą zasilacza.

    0
  • #3 27 Sty 2013 21:43
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Proszę:

    Płyta główna: GIGABYTE M61PME-S2
    Procesor: AMD Athlon 64 X2 5200+
    Karta Graficzna: nVIDIA GeForce GTX 550 TI
    Dysk Twardy: SAMSUNG HD502HJ 500GB
    Zasilacz: Modecom Feel 500 ATX 12V 2.2 Compatible Moc: 500W

    System: Windows XP Professional 32bit SP3

    Pytałem się przy okazji tego znajomego o ten zasilacz bo ponoć jest jednym z gorszych, powiedział że jeszcze na spokojnie uciągnie. (Nie wiem ile w tym prawdy...

    0
  • #4 27 Sty 2013 21:55
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Tak chwilę pociągnie - ZASILACZ do wymiany bo pociągnie, ale wszystko ze sobą.
    Fajny ten znajomy :D:D:D

    Pierwsze, żebys "w plecy" nie był - kup MARKOWY zasilacz. Fortron 400 - 450W będzie odpowiedni.
    Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Na tą chwilę - wyjmij w ogóle pamięć i zobacz jak się będzie zachowywał - jeśli tak samo - odpowiedź będziesz miał jak dłoni i daj znać.

    0
  • #5 27 Sty 2013 22:00
    Nigtellios
    Poziom 7  

    A gdybym miał zamiar dokupywać coś do komputera w najbliższym czasie, to jaki zasilacz wybrać najlepiej? A ten temat z czarną listą czytałem, dlatego wspomniałem o tym temu znajomemu.

    A z tą pamięcią, tzn. mam wyjąć wszystkie kości pamięci RAM i sprawdzić jak komputer będzie się zachowywał? I nie wiem czy to coś da, ale komputer czasami muszę nacisnąć 2 razy przycisk włączenia bo za 1 nie łapie energii, dopiero za 2 się uruchamia.

    0
  • Pomocny post
    #6 27 Sty 2013 22:07
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    No tak. Właśnie wina zasilacza.
    Kup Fortrona 450W z 2 wtykami 6-pin. Będzie na zapas i bedzie świetny. Koszt około 100zł.

    Odpowiadając na pytanie o pamięci - tak - całkiem je wyjmij i zobacz czy bedzie pikał tak samo, jesli tak to weź ten starszy moduł i włóż go po kolei w każdy slot i zobacz efekt.

    Ale zapomniałem jeszcze napisać - najpierw wizualnie zobacz stan kondensatorów na płycie głównej i WEWNĄTRZ tego zasilacza.

    Napięcia juz mierzyłeś?

    0
  • #7 27 Sty 2013 22:14
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Zrobiłem tak jak kazałeś, wyjąłem kość. Następnie uruchomiłem komputer i nie wiem czy dobrze, ale jeśli chodziło ci o takie coś to trafione - komputer piszczał znowu długimi dźwiękami w równych odstępach czasowych.a

    I jeszcze prosiłbym o jakieś większe "wytłumaczenia", mimo że ogarniam to co piszecie to jednak nie umiem wszystkiego :D (Chodzi mi głównie o te PIN np. co napisałeś przy zasilaczu itp.)

    0
  • Pomocny post
    #8 27 Sty 2013 22:19
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    To są złącza na przyszłość do podłączenia nowych kart PCI-E. Pozostałe złącza ma standardowe,
    http://allegro.pl/oryginalny-fortron-450w-atx-fan-120-mm-24pin-i2971181390.html

    Teraz z ta pamięcią musisz kombinować - wkładaj najpierw jedną do wszystkich slotów, potem ja wyjmij i wkładaj do wszystkich slotów - okaże się czy pamięć walnięta, czy ze slotami jest coś nie halo.

    Ale bardzo ważne - najpierw sprawdź stan kondensatorów czy nie wybuchły, wylały, napuchły. Bez nich napięcie będzie niestabilne i nie będzie komputer działał

    0
  • #9 27 Sty 2013 22:27
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Napięć nie mierzyłem bo nie mam czym (jestem gimbusem, nie mam takiego sprzętu :D ). Kondensatory są w porządku na nowej płycie głównej, w zasilaczu też. (Choć nawet go odkręcić nie mogę bo 4 malutkie śrubki są zjechane do końca) Widzę przez otwór pomiędzy skrzydłami wiatraka, że są w porządku.

    A teraz ciut nie jasno napisałeś z tą pamięcią, mam kombinować z obiema wkładając najpierw jedną do obu slotów a potem drugą i na końcu obie razem? Mam wypróbować każdy wariant? :idea:

    0
  • #10 27 Sty 2013 22:32
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Nigtellios napisał:

    A teraz ciut nie jasno napisałeś z tą pamięcią, mam kombinować z obiema wkładając najpierw jedną do obu slotów a potem drugom i na końcu obie razem? Mam wypróbować każdy wariant? :idea:


    Dokładnie tak.
    Dlatego, że nie znam Twojego komputera i PRZEWAŻNIE jest tak, że w 1 slot należy włożyc pamięc wolniejszą a dopiero szybszą - szybsza dopasuje sie do wolniejszej. Tak było, ale czy jest - nie jest zorientowany, bo tak jak napisałem - nie znam Twojego sprzętu.

    Czasem jest tak, że w slocie "coś jest", nie wiem, cokolwiek wpadnie i uniemozliwia poprawna pracę, może byc tak że gniazdo jest "ciasne" i też nie styka do końca, a pod wpływem wibracji (jesli oczywiście zaskoczy) pamięć sie lekko poruszy i wyskakuje do pozycji nie działania.

    Tez obejrzyj się gniazda, czy sa ok, czy dobrze się domykają itd. i przeczyść pędzelkiem.

    Miernik pozycz - mierzenie jest tak proste jak 2x2:)

    0
  • #11 27 Sty 2013 22:34
    Kasek21
    Poziom 43  

    Zamontuj tylko tą kość, z którą komputer nie działa i wykonaj Clear CMOS.

    Sprawdź na każdym dostępnym slocie.

    Co do pomiarów to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Tylko po co przy tym Feel'u? Ten pseudozasilacz nadaje się tylko do wymiany.

    0
  • #12 27 Sty 2013 22:35
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Jeśli chcesz to jutro po szkole zrobię zdjęcia komputera w środku (światło dzienne), styki są ok, czyściłem je dokładnie malutkim pędzelkiem. W sumie to jutro napiszę jak mi poszły zmagania z tą pamięcią, dam coś w rodzaju "tabelki" i oznaczę nową kość pamięci jako "nowa" a drugą jako "stara", dam slot i napiszę w jakich konfiguracjach komputer piszczał, a w jakich nie. Może takie coś lepiej ci pomoże mi pomóc, bo teraz mnie trochę gonią z komputera :)

    Edit: Właśnie nie mam takiego miernika, nie mam jak tego wykonać. I jakbym mógł zapytać, co to jest ten Clear CMOS?

    0
  • #14 27 Sty 2013 22:43
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Jak wykonać ten Clear CMOS? Możecie napisać, będę jutro robił te próby z tą pamięcią to sami zdecydujecie z którą kością mam coś zrobić.

    0
  • #16 27 Sty 2013 22:50
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Tu kolega podał mi jeszcze propozycję drugiego zasilacza. I teraz dylemat:

    http://allegro.pl/chieftec-iarena-gpa-400s8-400w-aktywne-pfc-80-plus-i2952853679.html
    lub:
    http://allegro.pl/oryginalny-fortron-450w-atx-fan-120-mm-24pin-i2971181390.html

    Który bardziej się nada do mojego komputera? Ten proponowany przez swiercma czy ten Chieftec?

    Oczywiście to na dalszą przyszłość, jutro będę musiał zrobić wszystko pozostałe.

    0
  • #17 27 Sty 2013 23:01
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Chieftec też dobry, ale w tej cenie masz 450W i mocniejsze linie +12V, a nie 400W. Taka róznica. Fortron dobry i tańszy. Ale czekamy na zdanie innych.

    0
  • #18 28 Sty 2013 14:49
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Witam ponownie, jestem przed sprawdzaniem tej pamięci, jeszcze czytam o tym Clear CMOS. Myślę, że to co teraz napiszę wam się przyda. Kiedyś (od środka wakacji aż do początku listopada) miałem problem z komputerem, po 30 minutach gry drastycznie spadała ilość fps (z 60 do ok. 10 max.). Robiłem testy wszystkiego, w raz z paroma użytkownikami jakiegoś forum (nie pamiętam jakiego, robiłem formatowanie i nie mam zakładek) próbowaliśmy to rozwiązać, wykluczyliśmy wszystko a na końcu zostało mi sprawdzenie RAMu, którego nie zdążyłem sprawdzić z różnych powodów. Zmieniłem wielkość pliku stronnicowania według jakiegoś poradnika na internecie i bingo, zaczęło wszystko chodzić idealnie (w sumie nawet nie wiem czy tak, ale po tygodniu grania hulało jak należy) a 2 tygodnie później dokupywałem już moją 2 kość RAM (czyli ta, która teraz chodzi podpięta w komputerze). Może ten fakt coś wam pomoże w określeniu stanu RAMu, jak mam zrobić potem jakiś test tego starego (jeśli będzie działał) to mówcie.

    W zepsucie styków na płycie głównej wątpie, była tydzień temu wymieniana i wszystko działą (prócz RAMu) bez zarzutu. (Jakby nie działało to bym do was teraz nie pisał :))

    edit: Zrobiłem testy slotów, oto wyniki:

    Nowa kość działa tylko w slocie DDR nr.1 (Slot macie na zamieszczonym zdjęciu)
    Stara kość nie działa w żadnym slocie.

    Duel:

    Stara kość w 2 slocie, nowa w 1 - nie działa
    Nowa kość w 1 slocie, stara w 2 - nie działa

    + zamieszczam zdjęcia komputera i kości pamięci (przepraszam za jakość, robione telefonem +(a pochwalę się, Xperia Neo V aparat 5 Mgpix), a utrzymać telefon w idealnym położeniu nie jest łatwo)

    •Kości pamięci z obu stron:
    Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci
    •Komputer od góry:
    Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci




    •Przybliżenia komputera w środku:
    Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci
    •Tył komputera:
    Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci
    Obudowa jest stara jak świat ^^

    + info: Gdy moja nowa kość RAMu przyszła kurierem, to od razu nią podłączałem, też nie działała konfiguracja Stara w 1 - Nowa w 2, dopiero na odwrót zadziałało, (na starej płycie głównej) myślę że to RAM nawalił ten stary, jeszcze na wymianę RAMu i zasilacza mnie stać :D

    0
  • #19 28 Sty 2013 21:43
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Wygląda że padła stara kość najprawdopodobniej przez złe zasilanie. Jeśli się mylę - niech mnie ktoś poprawi.

    Najlepiej by było spróbować zamówić dużą pamięć zamiast obu które masz, lub 2 identyczne, ale na pewno obsługiwane.

    Któryś z kolegów napisał, że ma takie płyty i że good ram mu nie działało.

    Ogólnie szczerze to mizerna ta płyta przynajmniej mozliwością rozbudowy. Ale to nic - jak Tobie wystarczy to jest ok i kondensatory są ok (oprócz tego 4 pod slotem pamięci bo go po prostu nie widać (pewnie jest dobry, ale tak się światło trochę załamało i wygląda troszkę spuchnięty))

    Może byc tak, że zasilacz nawala i napięcia szaleją, stąd problemy z ramem
    Zatem

    Najpierw porządny zasilacz kup
    Jak już go kupisz i zamontujesz, zresetujesz CMOS i jeśli kości RAM dalej będą stwarzały problemy - wtedy zorganizuj takie które płyta NA PEWNO obsłuży.

    0
  • #20 28 Sty 2013 21:47
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Na 2 identyczne + zasilacz budżetowo mnie nie stać zbytnio, ewentualnie ten zasilacz co proponowałeś a potem taki sam RAM jak mam nowy i powinno być ok. (Przynajmniej tak sądzę) A ten 4 kondensator jest taki sam jak inne, nie ma nic wybrzuszeń.

    0
  • #21 06 Lut 2013 15:56
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Odświeżam. Zgodnie z instrukcjami swiercma wymieniłem zasilacz. Dokupiłem również nową kość RAM, i obie kości (nowa i najnowsza) działają w 1 slocie, ale gdy podłącze jedną do 1 slotu a drugą do 2 to nie działa, na odwrót też nie...

    Spróbowałem tak jak ktoś polecał żeby zostawić na 1h piszczącego i zresetować, też nie zadziałało (nawet nie wiem co to niby miało dać), ale ram w 2 slocie był ciepły, więc prąd chyba dochodzi (nie znam się na tym).

    Ogólnie nie stać mnie na więcej w tej chwili, jeśli nic się nie wymyśli to chyba sprzedam przed wakacjami wszystko i złożę nowy, bo to jest jedna wielka rzeź...

    PS. Clear CMOS nie mogę zrobić bo w miejscu zaworu nic nie ma, tzn są tylko 2 wystające szpikulce i nic więcej.

    0
  • #22 06 Lut 2013 16:05
    rnd0mb
    Poziom 26  

    Clear CMOS zrobisz zwierając te wystające "szpikulce" na 5 sekund.

    0
  • #23 06 Lut 2013 16:10
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Zwierając? Z tego co czytałem to mówili na internecie coś o jakimś zaworze od Resetu, bla bla, nie zrozumiałem za wiele, możecie mi jakoś to wytłumaczyć bez podawania instrukcji wyszukiwania google?


    edit: jeszcze doczytałem coś żeby przy okazji zwierania tych "szpikulców" wyjąć baterię, uprzednio wyłączając zasilanie, ale muszę to zrobić bez włożonej karty graficznej bo radiator i obudowa zasłaniają baterię.

    edit2: wyczytałem tutaj na forum że można to zrobić za pomocą śrubokrętu, tylko że jak? mam włożyć śrubokręt pomiędzy te dwa szpikulce? Przepraszam, zielony jestem :D

    0
  • #24 06 Lut 2013 21:44
    rnd0mb
    Poziom 26  

    Tak, włóż śrubokręt, tak żeby się ze sobą stykały, odczekaj 5 sekund, i wyjmij śrubokręt.

    0
  • #25 07 Lut 2013 21:31
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Clear CMOS nic nie dał, ustawienia się zresetowały ale efekt taki sam - z dwoma kośćmi komputer nie chce działać... Nie wiem co dalej, już chyba wszystko co można było zrobić to zrobiłem :(


    edit: Znalazłem używaną płytę główną (model taki sam jak moja), ale wygląda jak nowa i na dodatek po okazyjnej cenie http://allegro.pl/gigabyte-ga-m61pme-s2p-vga-1066-am2-gwarancja-fv-i2998391667.html jak myślicie, opłaca się kupić?

    0
  • #26 14 Lut 2013 12:04
    Nigtellios
    Poziom 7  

    Odświeżam. Doszła nowa płyta, zamontowałem ją, najnowsza kość RAMu w 1 slocie, nowa w drugim - 3 pipnięcia, mam tak "zryty" tymi dźwiękami słuch, że ledwo odróżniam który jest długi a który krótki, taki lekki mindf**k ;P

    Obie kości działają w slocie nr.1, komputer uruchamia się, za to kości w obu slotach są te 3 piknięcia, czyli prawdopodobnie błąd parzystości :/

    0
  • #27 14 Lut 2013 16:34
    rnd0mb
    Poziom 26  

    Miałem z tą płytą podobny problem. W 1 slocie miałem kość 1GB Kingstona a w drugim 512MB Goodram. Po uruchomieniu komputer wydawał krótkie piknięcia co oznaczało problem z pamięcią. Lepsze było to, że po wyjęciu kości 512MB i zresetowaniu CMOS komputer dalej nie chciał startować. Po dwóch godzinach wyciągania i ponownego wkładania pamięci komputer wystartował, i działa do dziś, sam nie wiem jakim cudem. Myślałem że uszkodzona jest płyta, ponieważ żadna pamięć nie chciała działać w drugim slocie, ale z tego co widzę, nie tylko ja mam z nią takie "jaja".

    0
  • #28 14 Lut 2013 16:55
    Kasek21
    Poziom 43  

    Daj screen z programu CPU-Z -> zakładki Memory i SPD dla każdej z kości kiedy będzie obsadzona w pierwszym slocie.

    0
  • #29 14 Lut 2013 16:57
    Nigtellios
    Poziom 7  

    @Tomi2567 - Dokładnie miałem tak samo gdy dokupiłem tą drugą kość w listopadzie, zmieniałem ciągle slotami aż komputer odpalił za którymś razem i chodził przez cały czas :)

    Screen z CPU-Z wstawię w najbliższych godzinach


    Kość z listopada:
    Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci

    Nowa kość:
    Pamięć RAM - Nie współgrające kości pamięci

    0
  • #30 14 Lut 2013 22:11
    perlit
    Poziom 39  

    Wstaw jeszcze skreeny z programu CPU-Z -> zakładka Memory dla każdej pamięci.

    0