logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do dysku D po formacie C na Windows XP - jak odzyskać dane?

pablo1 13 Lut 2005 14:23 8378 10
REKLAMA
  • #1 1224686
    pablo1
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich i prosze o pomoc. Po formatowaniu dysku C, chcac wejsc na dysk D wyskakuje komunikat,- brak dostepu- ,system XP PL. Czy ktos mial podobny przypadek i czy udalo sie odzyskac dane ,czy pozostal tylko format.Na dysku sa dwie partycje C 10 GB i D 70 GB.Z gory dziekuje za sugestie.

Pozdrawiam...

Dodano po 7 [minuty]:

Jeżeli ktoś potrafi mi pomoc, to prosze o kontakt na gg1263898
  • REKLAMA
  • #2 1224786
    tb0171
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Jesteś zalogowany na admina?
  • REKLAMA
  • #4 1224857
    tb0171
    Poziom 16  
    Przeglądnij udostępnianie partycji i przydziały, może ktoś coś namieszał?
  • #5 1224957
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam-wejdz do Fdiska i wybierz opcję pokazującą informacje o partycjach...może tam znajdziesz jakąś "sprzeczność". Ja miałem taki przypadek i polegał on na tym że jedną partycję miałem na NTFS-ie a drugą na FACIE...wszedłem do programiku który miał formatować NTFS-a,podałem mu lokalizację ale programik nie był napisany pod NTFS-a i co ciekawe sam sobie zamienił partycje i sformatował FATA...narobił mi niezłego bazlu w kompie...a u Ciebie tak nie było? U mnie to się tak zakończyło że musiałem robić partycje i system od nowa...
  • REKLAMA
  • #6 1225136
    pablo1
    Poziom 15  
    Ja zrobilem format na C, system plikow NTFS ,wczesniej tez tak bylo i na C i na D, a teraz C jest NTFS a na D pokazuje system plikow RAW,jak wejde w tworzenie kopii zapasowej na dyskuD to widze caly swoj dysk D i jego zawartość,ale nic z tym nie moge dalej zrobic i zeby bylo smieszniej (chyba ze to normalne) system plikow jest jako NTFS.A z poziomu Moj Komputer-potem C system NTFS -D system RAW i nie wiem czemu.
  • #7 1225155
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    no ale co na d: masz system xp? -po formacie c:/ zmazałeś mbr [jeśli tak]
    włóż płytkę xp ,konsola,zalogój się do ządanej instalacji i wpisz fix boot i fix mbr .
    jeśli to nie pomoże to nakładka [żeby odzyskać dane],lub płytka hirens boot i są tam narzędzia którymi dane skopiujesz gdzie chcesz ,no chyba ze rozumiem problem opacznie
    pozdrawiam
  • #8 1225196
    pablo1
    Poziom 15  
    System XP mam na C ,na dysk D poprzenosilem swoje wszystkie instalki a teraz nie moge ich odzyskac z powodu jak podejrzewam tego systemu plikow RAW,ktory powstal na dysku D po formacie na dysku C. Przepraszam jesli sie jasno nie wyrazam ,ale moja znajomsc komputerow od strony SOFTU nie jest porazajaca .Dlatego szukam pomocy .

Pozdrawiam...Zawsze zostaje format tylko informacje na D byly takie cenne
  • REKLAMA
  • #9 1225295
    tb0171
    Poziom 16  
    Skonwertuj D: na NTFS jakimś programem np. Partition Magic 8 albo Acronis Disk Director Suite...
  • #10 1225622
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    spod dosa możesz te dane przekopiować na inną partycję programy dostępne na hirens boot [minn]
    zawiera takze inne narzędzia np do przywrucenia całej partycji,radziłem ci juz to,wyżej
  • #11 1226804
    pablo1
    Poziom 15  
    Ok!!!!! wszystko gra i huczy dysk D odzyskany wielkie dzieki wszystkim.Problem polegal na tym, ze po formacie dysku C stracilem uprawnienia do dysku D.Musialem je przywrocic ale dalo sie to tylko z poziomu trybu awaryjnego(nie wiem dlaczego) tzn. musialem go przejac na wlasnosc.Po przejeciu ,system plikow sam przeszedl na NTFS.

Wielkie dzieki wszystkim za rady, pozdrawiam...

Dodano po 5 [minuty]:

tb0171 dzieki za pierwsza rade gdybym pewnie byl bystrzejszy dal bym rade wczesniej

Pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

✨ Po sformatowaniu partycji C na systemie Windows XP pojawił się problem z brakiem dostępu do partycji D, która wyświetlała system plików RAW zamiast NTFS. Dysk D zawierał ważne dane, a użytkownik był zalogowany jako administrator. Przyczyną problemu okazał się brak odpowiednich uprawnień do partycji D po formacie C. Rozwiązaniem było przejęcie własności partycji D w trybie awaryjnym, co przywróciło dostęp i automatycznie zmieniło system plików na NTFS. W dyskusji sugerowano także użycie narzędzi takich jak fixboot i fixmbr z konsoli Windows XP, programów do konwersji systemu plików (Partition Magic 8, Acronis Disk Director Suite) oraz narzędzi z płyty Hiren's Boot do odzyskiwania danych i kopiowania plików spod DOS-a. Ostatecznie problem został rozwiązany bez konieczności formatowania partycji D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA