Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PDF - Znikający dokument w .pdf po wysłaniu maila

ergie 28 Jan 2013 16:54 4233 14
    ergie
    Level 28  
    Cześć

Mam nietypowy problem, utworzyłem nowy dokument w ms office - word, napisałem 'coś', dałem zapisz jako PDF na pulpicie, wysłałem dokument pocztą. Wysłałem go do siebie, do znajomych, do kogokolwiek. Otwieram, oni otwierają i są dwie puste strony (a powinny być, dwie zapisane). Otwieram zapisany jako PDF dokument z pulpitu i widzę treść, z automatu po wysłaniu go - znika.

Otwieram w acrobat readerze X, w x change pdf i takie samo zachowanie.

Jakieś pomysły, czemu tak się dziwnie zachowuje mój pdf?

Dzięki za pomoc
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Czy podczas wysyłania masz równocześnie ten plik otwarty w jakiejkolwiek aplikacji?
    ergie
    Level 28  
    Zawsze jest zamknięty (ten plik).
    GallusAnonimus
    Level 30  
    A jaka jest wielkość pliku zapisanego na pulpicie w porównaniu do wielkości pliku zapisanego po pobraniu go z serwera pocztowego? Możesz to sprawdzić za pomocą polecenia file compare.

Otwórz wiersz poleceń i wpisz:

fc plik1 plik2 /B

Gdzie plik1/plik2 to dokładna ścieżka do odpowiednich plików. Jeżeli uruchomisz polecenie fc z folderu, w którym są oba te pliki, to nie musisz wprowadzać ścieżki, a wystarczy sama nazwa.
    ergie
    Level 28  
    Plik, który wysłałem mailem jest "dłuższy", niż ten oryginalnie przerobiony przez program ms word 2010.
  • Helpful post
    GallusAnonimus
    Level 30  
    Sprawdź zatem komputer w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania.

Upewnij się także, że plik jaki jest załącznikiem jest prawidłowo pobierany/zapisywany.
    ergie
    Level 28  
    Zapytam zanim coś popsuję, jakiś konkretny program ma skanować złego oprogramowania?
    Mam ms essential, który nie wykazał wirusów, trojanów itp.
    GallusAnonimus
    Level 30  
    Np. skan z OTL. Wklej tutaj logi wynikowe.
    GallusAnonimus
    Level 30  
    Jeszcze kilka pytań uzupełniających:

Jaki system operacyjny (liczba bitów i wersja Service Pack)?
    Z jakiego programu pocztowego korzystasz (Thunderbird, Outlook, Windows Mail itd. lub poprzez stronę WWW usługodawcy pocztowego)?
    Czy pobrany z sieci plik PDF (dowolną instrukcję obsługi itp.) jak wysyłasz to także zmienia się wielkość tego pliku?
    ergie
    Level 28  
    GallusAnonimus wrote:
    Jeszcze kilka pytań uzupełniających:

Jaki system operacyjny (liczba bitów i wersja Service Pack)?
    Z jakiego programu pocztowego korzystasz (Thunderbird, Outlook, Windows Mail itd. lub poprzez stronę WWW usługodawcy pocztowego)?
    Czy pobrany z sieci plik PDF (dowolną instrukcję obsługi itp.) jak wysyłasz to także zmienia się wielkość tego pliku?

1) Windows 7 Home Premium z service pack 1
    2) przeglądarka internet explorer i firefox
    3) wysyłam cokolwiek (pdf) i mam zmienioną wielkość, widać po otworzeniu, że albo jest pusty plik, albo są jakieś dziwne kolory, jakby Picasso się uczył malować :)

Zrobiłem test innych skrzynek i (!)

1) Wysłałem z poczty o2 na o2 i na inny firmowy mail (do siebie) i miałem popsuty plik tu i tam (z tego komputera)
    2) Wysłałem z poczty firmowe na firmową i o2 i było OK (!) (z tego komputera)
    2a) Wysłałem z poczty o2 plik, który przed chwilką wysłałem/odebrałem z firmówki (i był on OK), na swój o2 i firmowy dołączając do niego kolejny plik z pulpitu, to pokazał mi mój OK (forwardowany), a drugi dołączony był już popsuty. (z tego komputera)
    3) wysłałem z poczty innego użytkownika o2 na o2 i firmową i również plik uszkodzony (z tego komputera)

Wychodzi na to, że wszystko co wyślę przez o2 jest uszkodzone, bo sprawdziłem to na 2 użytkownikach portalu o2.

Zrobiłem jeszcze jeden test, wysłałem ze skrzynki o2, z innego komputera (nie z mojej sieci) i było już OK.

Czyli wychodzi na to, że mam coś na komputerze niefajnego.
  • Helpful post
    GallusAnonimus
    Level 30  
    Rozumiem, że korzystasz z webmail (przez stronę WWW).

Masz może inne konto pocztowe na innym portalu (gmail, wp itd.) i czy z niego też tak masz jak korzystasz z poczty przez WWW?

Jakie oprogramowanie antywirusowe posiadasz i czy po jego dezaktywacji (zwłaszcza dodatków do przeglądarek) jest tak samo?

Aktualizacja Flash i Java nie zaszkodzi (deinstalacja Flash dla IE oraz dla FF i instalacja nowych wersji, tak samo z Java) choć raczej nie jest to powiązane.
    ergie
    Level 28  
    Tak, używam webmail (loguję się przez przeglądarkę).
    Mam jakieś inne konto, przez które również loguję się webmailem i z nich jak wysyłam jest OK.
    Oprogramowanie anty, to Microsoft Security Essentials 4.1.0522.0.

EDIT:

Zaktualizowałem flasha dla IE i FF, java też jest nowa i jest już DOBRZE, po wysłaniu plików z TEGO komputera, na ten sam komputer (z przeglądarki) jest już OK.

Pytanie czy to miało naprawdę taki wpływ?! :)
    Wyłączyłem również w firefoxie takie dodatki (poniżej zdjęcie)

PDF - Znikający dokument w .pdf po wysłaniu maila

p.s. w internet explorer też działa, a tam nie wyłączałem dodatków.

Poproszę jeszcze dla pewności o sprawdzenia loga z OTL
    ergie
    Level 28  
    Wczoraj było dobrze, dzisiaj już nie jest, znowu ta sama sytuacja z wysyłaniem maila z o2.pl :(
    ergie
    Level 28  
    Po przeinstalowaniu systemu, problem ustał.

Temat do zamknięcia.