Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360

Androw 28 Jan 2013 18:24 102474 58
    jasiek1122
    Level 21  
    Quote:
    Do c330 się zastanawiałem nad takim sprzętem ale silnik pasowało by wsadzic od ursusa 255 bo oryginalny i tak ma co robic.

jpna100 to planujesz zrobić taką c-330-3p z napędem 4x4,SUPER :D ale trudniej ci będzie założyć napęd, może do wałka WOM :?:
    A co do c-360 na youtube, widziałem filmik gdzie ktoś założył napęd od Land Rovera, zobacz sobie, jak dla mnie bomba. :D
    remus2233
    Level 11  
    Wiem że promień skrętu spadnie zależy mi by napęd działał na polowych oś mam gotową czekam na przystawke a skrzynia i tak jest do remontu wiec jakbym wiedział co i jak to bym przerobił mając skrzynie na warsztacie
    Sylwek23111
    Level 11  
    Witam kolegę. Na aagroffoto jest temat napędu i proszę poczytać ;) jest tam o tych polowych i terenowych biegach. czytałem to kilka miesięcy temu i już mi wyleciało co dokładnie trzeba zmienić przy reduktorze. Więc nie bede wprowadzał w błąd. jest troche tych stron ale idźe znaleźć wszystkie odpowiedzi na pytania odnośnie 4x4(prawie wszystkie). pozdrawiam sam też tworzę 4x4 ale terenowych nie robię bo nie ma sensu rozbierać skrzyni u mnie
    remus2233
    Level 11  
    przeglądałem juz to forum i nic konkretnego nie znalazłem każdy pisze że to bardzo proste ale nikt nie chce udzielic jakichs konkretnych instrukcji a jaki bedziesz miał most i rozmiar kół?
    Sylwek23111
    Level 11  
    Dolny wałek i koło przesuwne reduktora trzeba wymienić na zetorowskie. Na 100% to nie jest pewne. Kolego powiem Ci tak, nie chce mi się obecnie w tej chwili szukać schematów skrzyni w c360 jak to jest z tym reduktorem. Gwarantuję że jeżeli masz troszkę wyobraźni to sam dojdziesz do tego co brakuje w skrzyni.(sam nie wiem co brakuje.) koło 38zębów jest cały czas zazębione z przystawką i nie "działa" na nie położenie reduktora. Czyli jak mamy wbity bieg włączony napęd i reduktor na szosowych a przełożenia i przystawka jest obliczona prawidłowo to przód się kręci nam o od 1-3% szybciej niż tył. bierzemy reduktor na N (luz) i kręci się nam sam przodek. Bierzemy terenowe i przód się nam kręci tak jak na szosowych lecz tył powoli na terenowych. Czyli tu gdzies jest pies pogrzebany. na 90% jest to koło przesuwne reduktora i wałek. koło23zęby (z23) daje napęd kołu 38z na dole. gdy reduktor jest na szosowych to NIE zazębia się koło reduktora z44 z kołem dolnym z17 i koło 38z na dole się cały czas kręci jednakowo. a trzeba tak zrobić by wraz gdy ruszymy kołem z44 reduktora na górze koło z38 równierz zwolniło. Musisz popatrzeć jak zetorze np 5748 jest a jak bez napędu 5718. Pisz jak coś osiągniesz
    remus2233
    Level 11  
    witam dzięki za informacje po niedzieli wyciągam skrzynie i bede coś działał swoja drogą myslałem ze nie da sie włączyć napędu tylko na przednią oś :)
    Sylwek23111
    Level 11  
    Na 90% da się to zrobić ale pewny na 100 nie jestem bo jeszcze nie mam przystawki. Pozdrawiam
    remus2233
    Level 11  
    a co do działąnia tego napędu tzn chodzi mi o ten opis co napisałes że przez reduktor można włąćzyc sam przedni napęd to prawda?
    Sylwek23111
    Level 11  
    Naaaa 100% Ci nie powiem. Teoretycznie jest taka możliwość. ale tylko teoretycznei to trzeba zobaczyć w skrzyni jak się dokładnie zazębia
    rafalregulski30
    Level 12  
    Miałem w planach kupno c360 3p 4x4 ale dałem spokój i radzę wam też chyba że chodzi o sprawdzenie swoich umiejętności w innym wypadku jest to nie opłacalne. Nawet jak by wpakowal 20000 zł w tą konstrukcje to i tak lata 50 niby do wszystkiego ale do niczego. U mnie c360 tylko obornik wyciąga bo tylko do tego się nadaję.

Dodano po 3 [minuty]:

Taka uwaga wiekszosc tych przerubek pozostawia wiele do życzenia i nie chodzi mi tylko o jakość użytych materiałów w google grafika jest troszkę fotek.
    remus2233
    Level 11  
    witam musze powiedziec że z tym reduktorem co pisał kolega sylwek23111 to prawda można załączyc sam przedni napęd poprzez położenie reduktora w pozycji neutralnej :)
    remus2233
    Level 11  
    Witam wszystkich musze sie pochwalić mianowicie projekt montażu przedniego napędu dobiegł końca wszystko ładnie pracuje :))
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Super! Poka foty- filmik jakiś też by się zdał!
    remus2233
    Level 11  
    witam oto pare fotek mojego c360 :)

Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360 Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360 Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360 Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360 Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360
    gilus1
    Level 28  
    Estetycznie wykonane. Mam kilka pytań:
    1. Z jakiego pojazdu jest most?
    2. Jaki jest rozmiar przednich opon?
    3. Jaki jest prześwit w najniższym punkcie pod mechanizmem różnicowym?
    remus2233
    Level 11  
    Witam most jest z samochodu Aro Muscel rozmiar opon to 7.5 r16 a prześwit wynosi 20pare cm zmierze jak bede w domu bo mnie chwilowo nie ma ale taki prześwit w zupełnośći wystarcza biorąc jeszcze pod uwage to że mechanizm różnicowy jest z lewej strony wiec przy orce nie bedzie tak blisko ziemi
    gilus1
    Level 28  
    Przy orce będzie dobrze, ale przy prasowaniu słomy będzie mi przeszkadzać. Kiedyś podczas prasowania zapychała mi się słoma pod tylnym zaczepem, więc trochę pokombinowałem i podniosłem go z 31 cm na 35 cm. Teraz jest dobrze. Obawiam się podobnej sytuacji z mostem, aczkolwiek widzę, że mechanizm różnicowy nie jest na środku. A jaki wie ktoś może, jaki prześwit jest na moście robura na określonej wielkości oponach?
    remus2233
    Level 11  
    Witam prześwit wynosi dokładnie 26 cm nic nie zostało zmienione w układzie kierowniczym i powiem szczerze że napewno ciężej sie nie kieruje niz na oryginalnej osi mam drugiego c360 i wydaje mi sie ze nawet jakby troche ciężej sie w nim kierowało
    Solarek_32
    Level 9  
    Nigdy nie podobały mi się pomysły na takie cuda, ale wyszło Ci to na prawdę ciekawie. Jak z promieniem skrętu? Bardzo ucierpiał?
    frank404
    Level 10  
    witam wszystkich forumowiczów oto moje wypociny
    Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360 Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360 Ursus 360 - montaż przedniego napędu w c 360
    most jest oryginalny od robura koła też.
    qoompel
    Level 21  
    frank404 wrote:
    oto moje wypociny

most jest oryginalny od robura koła też.
    Wygląda solidnie. Nic mostu nie skracałeś?
    frank404
    Level 10  
    Most został skrócony 30 cm i teraz środek opony z przodu to środek tej z tyłu idealnie tak wychodzi.
    remus2233
    Level 11  
    witam kolego ile cie kosztowała taka przeróbka?
    Androw
    Level 11  
    Witam
    Most od gaza 63 z kołami 2200zł , przystawka w sklepie 1600 zł i własny montaż.

Pozdrawiam
    Mariusz.Mikołajewski
    Level 9  
    Wg. mnie lepiej jest zainwestować w większy ciągnik. Zależy do czego go używasz . Do pracy w polu czy bardziej do jazdy po asfalcie. Montaż jest kosztowny . Porządny napęd (z możliwością rozłączenia ) to koszt w ok 10-15 tys. zł. Sprzedaj tą 60-tke + koszt napędu+ trochę dorzuć i masz ciągnik z oryginalnym napędem.
    bizon_126
    Level 31  
    Mariusz.Mikołajewski wrote:
    Wg. mnie lepiej jest zainwestować w większy ciągnik. Zależy do czego go używasz . Do pracy w polu czy bardziej do jazdy po asfalcie. Montaż jest kosztowny . Porządny napęd (z możliwością rozłączenia ) to koszt w ok 10-15 tys. zł. Sprzedaj tą 60-tke + koszt napędu+ trochę dorzuć i masz ciągnik z oryginalnym napędem.

Z silnikiem do remontu a być może i skrzynią i znowu będzie dokładał
    Jakoś u nas w polsce nikt dobrego nie sprzedaje-wiem co mówię bo jeździłem wiosną za ciągnikiem i widziałem nie jednego IGŁA SUPER STAN
    Mariusz.Mikołajewski
    Level 9  
    Cóż można kupić nowy z salonu, ale sam napęd będzie tańszy.