Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gateway FDP 1830 - mrugajacy ekran, bezpiecznik

Julinio 28 Jan 2013 20:37 1836 8
    Julinio
    Level 9  
    Mam mały problem. Otóż mam monitor gateway FDP 1830. jakies 2 lata temu byl na gwarancji i kolejny raz jest ten sam probelm z mrugajacym ekranem, ktory sie wylącza, a po kilkunastu odswieżeniach dziala prawidlowo. Rozkrecilem wszystko i zobaczylem, ze na inventerze są 4 kondensatory 100 uF/25V i jeden dodany 470 uF/25V, które będę wymieniał. Zobaczyłem też, że na polu F1 obok r96 na lewo od kondensatora jest spalony bezpiecznik chyba 2.5a z napisem f1 taki jak na zdjeciu tylko w dużo gorszym stanie. Moje pytanie brzmi, gdzie mogę kupić na internecie taki bezpiecznik? Dzięki za pomoc.

jarecki1989
    Level 24  
    Na tym zdjęciu to ja widze wszystko oprócz tego bezpiecznika ... Bezpieczniki smd można dostać np w firmie TME.
    Julinio
    Level 9  

Zamówiłem na cieliko.net.pl bo tam było tanio i wysylka tez bardzo tania. Bezpiecznik 1206 szybki 4A 32VDC SMD na wszelki wypadek 2.5A tez. Może być?
    kwarek23
    Level 19  
    Kolego na Twoim miejscu to raczej zastanowił bym się nad przyczyną spalenia bezpiecznika nie tylko wymianą:!:
    jarecki1989
    Level 24  
    A skąd w ogóle wiesz jaki to ma być bezpiecznik ? Masz schemat ? Nie możesz sobie ot tak po prostu wstawić 4A albo 2.5A. To znaczy, praktycznie możesz ale jakie będą tego skutki ? Radze poszukać dokładnie jaki to był bezpiecznik i przed wymianą, jak kolega kwarek23 wspomniał, znaleźć przyczynę jego uszkodzenia. Na wstępie pomierzyłbym te 4 układy MOS w obudowach SO-8.
    Julinio
    Level 9  
    Tak na różnych forach znalazłem, że taki bezpiecznik będzie pasowal. Schemat nie tak łatwo znalezc. Co do reszty jestem laikiem bez miernika. W serwisie gościu za wymiane bezpiecznika i kondensatora wołał 50zl to ja dziekuje. Czy bezpiecznik byl spalony tego do konca nie wiem ale wole go wymienic.
    kwarek23
    Level 19  
    Julinio wrote:
    Tak na różnych forach znalazłem, że taki bezpiecznik będzie pasowal. Schemat nie tak łatwo znalezc. Co do reszty jestem laikiem bez miernika. W serwisie gościu za wymiane bezpiecznika i kondensatora wołał 50zl to ja dziekuje. Czy bezpiecznik byl spalony tego do konca nie wiem ale wole go wymienic.

Na Twoim miejscu dał bym sobie spokój,bo wymienisz bezp. jak będzie zwarcie gdzieś w układzie to narobisz sobie więcej straty niż chce za naprawę serwis.
    a w tym wypadku tak może być.
    Przemyśl to sobie. :?:
    dzimi
    Moderator
    Julinio wrote:
    W serwisie gościu za wymiane bezpiecznika i kondensatora wołał 50zl to ja dziekuje.
    - czy uważasz że chce wymienić tylko te części? Czy myślisz że zakończy swe działanie na wymianie? Jeżeli tak uważasz, to szkoda i Twojego i Naszego czasu. Nie zapomnij, że płacisz nie za wymianę elementów a za wiedzę co, dlaczego i z jakiego powodu trzeba wymienić/ naprawić.
    jak wspomniano we wcześniejszych postach - bezpiecznik nigdy nie ulega samoistnie uszkodzeniu. Jego zadaniem jest zabezpieczenie pozostałych układów.
    Julinio
    Level 9  
    ok dzięki, prawdopodobnie zaniosę no chyba, że znajdę do kupienia inverter bo gosciu powiedzial, ze moze mi wymienic to za 50zł ale nie gwarantuje, ze zadziala. No chyba, ze jak przyniose mu caly monitor ale wtedy będzie to więcej kosztować.