Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Który miernik\tester lakieru kupić?

rustin 29 Jan 2013 10:05 47409 51
phoenixcontact
    Ellerro
    Level 9  
    Witam,
    Poszukuje dobrego miernika z dokładnością do 1um, znalazłem tylko taki o to miernik, to jakaś nowość na rynku i nie ma opini oprócz tych w sklep play, ktoś jest w stanie mi coś więcej o nim powiedzieć bądź go posiada ?:
    youtube.com/watch?v=byfweOlhdqU
  • phoenixcontact
    tzok
    Moderator of Cars
    Bez urazy ale na co Ci dokładność 1um? Nie jesteś w stanie tak precyzyjnie przyłożyć głowicy pomiarowej do powierzchni lakieru. Całkiem przyzwoite są krajowej produkcji testery Prodig Tech, polecam modele z głowicą na kablu.
  • phoenixcontact
    Ellerro
    Level 9  
    Właśnie ten miernik ma wyprofilowany uchwyt i podobno powtarzalność pomiarów jest bardzo dobra, zobacz komentarze na google play ten smartptg tez jest produkcji Polskiej a z opisu wynika ze ma duzo duzo więcej funkcji i jest cały czas w fazie rozwoju, chyba się skuszę.
    Odnosnie dokładności do 1um chce wiedziec który element był wymieniany bądź spolerowany.
    tzok
    Moderator of Cars
    10um Ci do tego w zupełności wystarczy. Różnice 3-5um to możesz mieć na jednym fabrycznie lakierowanym elemencie, nie mówiąc już o 2 różnych. Nie przesadzaj z tym czujnikiem, na dachu będziesz miał 80um, a na błotnikach możesz mieć 110um. Jedno i drugie to będzie fabryczny lakier.
    Ellerro
    Level 9  
    Wole mieć coś nowoczesnego i dokładnego zwłaszcza, ze sa w podobnych pieniadzach.
    Nawet w aplikacji są przykladowe miejsca gdzie badac.
    Ja się akurat nie znam na pomiarach i bedzie to bardzo pomocne
    Dzięki za te przykladowe wartości dobrze wiedzieć że mogą byc takie różnice, choć widzę w wersji demo że aplikacja sama podpowiada czy lakier jest oryginalny czy szpachla.
    ludiis
    Level 1  
    Chciałbym kupić to, co można zmierzyć i lakierów na plastiku.
    tzok
    Moderator of Cars
    Nie wierz ślepo w czujnik... jak jest parch to widać i bez czujnika, a jak dobrze zrobiony to być musiał milimetr po milimetrze całe auto przemierzyć, żeby coś znaleźć, a i tak ciężko Ci będzie odróżnić drobną obcierkę od poważnego dzwona... przy większych kolizjach zazwyczaj wymienia się zewnętrzne poszycia i nie ma szpachli, chyba że były robione wstawki i akurat trafisz na spaw.
    praktykant_1975
    Level 3  
    Quote:
    Poszukuje dobrego miernika z dokładnością do 1um, znalazłem tylko taki o to miernik, to jakaś nowość na rynku i nie ma opini oprócz tych w sklep play, ktoś jest w stanie mi coś więcej o nim powiedzieć bądź go posiada ?

To bardzo słabo szukałeś jak znalazłeś tylko ten model...

Po co mi taki miernik co potrzeba do niego telefonu aby mierzyć? Muszę obsługiwać dwa urządzenia jednocześnie, używając dwóch rąk - nie myślę tu już nawet o sytuacji jak bateria mi padnie w telefonie. Jak już mam używać dwóch rąk to wolę miernik z sondą na przewodzie i bez problemu znajdę takie co mierzą do 1um i lepsze. A funkcjonalność w zasadzie ta sama.

A tak w ogóle to ten post z zapytaniem to chyba zwykłe promowanie.

Quote:
    10um Ci do tego w zupełności wystarczy. Różnice 3-5um to możesz mieć na jednym fabrycznie lakierowanym elemencie, nie mówiąc już o 2 różnych. Nie przesadzaj z tym czujnikiem, na dachu będziesz miał 80um, a na błotnikach możesz mieć 110um. Jedno i drugie to będzie fabryczny lakier.

W 100% zgadzam się.
    Ellerro
    Level 9  
    Skoro mówisz i myślisz że to zwykle promowanie to wstawie Ci adres do strony miernika, po przeczytaniu całej specyfikacji stwierdziłem że zaryzykuje i zamówie ten miernik co do użycia dwóch rąk to sam napisałeś że trzeba sondę na przewodzie trzymać w drugiej ręce.
    Smartptg.pl. poczytaj specyfikacje, lubię nowości szczególnie teraz z dziedziny smart, a najważniejsze ze to nie G ryżowe bo tak na początku myślalem jak zobaczyłem miernik na BT.
    Pozdrawiam dam znać jak sie miernik spisuje
    tzok
    Moderator of Cars
    Masz za to do pilnowania 2 baterie... w/g mnie bez sensu jest ten miernik na BT, ale jak się upierasz to go sobie kup. Jakie innowacyjne opcje może mieć miernik grubości lakieru... powiedzmy, że może mieć generowanie raportów, może i przydatne jak robisz ekspertyzę dla kogoś, ale na własny użytek, to nie ma sensu. Interpretacja wyniku - daj spokój, przecież to prosty warunek <=X czy >X, dodatkowo zależy czy lakier metalik czy zwykły, a jak zwykły to akryl czy baza, położony na stal, stal z ocynkiem czy na aluminium.

Nie wspominając, że często bardziej miarodajna jest reakcja sprzedającego na widok miernika niż sam wynik pomiaru...

Ellerro wrote:
    ma duzo duzo więcej funkcji i jest cały czas w fazie rozwoju
    Czyli chcesz zostać beta-testerem i jeszcze za to płacić?
    wichurewicz
    Level 25  
    Najważniejszy i tak jest stan techniczny, a nie grubość lakieru. Lakierem się nie jeździ, a malowanie z powodu parkingowej obcierki nie dyskwalifikuje samochodu.
    Ellerro
    Level 9  
    Doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie jak przetestuje ten sprzęt osobiście bo nie zawsze ta teoria czytana przekłada się na praktyke, więc spróbuję i opiszę po czasie jak się sprzęt spisuje.
    Jutro dzwonię i zamawiam, napisze opinię jak przyjdzie i potestuje.
    Pozdrawiam
    praktykant_1975
    Level 3  
    Tak sobie jeszcze wyobraziłem jak dokonując pomiaru pod maską moja S7 wypada mi z rąk wprost do komory silnika...

Quote:
    Skoro mówisz i myślisz że to zwykle promowanie to wstawie Ci adres do strony miernika, po przeczytaniu całej specyfikacji stwierdziłem że zaryzykuje i zamówie ten miernik co do użycia dwóch rąk to sam napisałeś że trzeba sondę na przewodzie trzymać w drugiej ręce.

Sorki ale tak pomyślałem, bo jak pytasz się na forum o miernik a następnie jak wszyscy Ci odradzają Ty dalej upierasz się przy swoim to po co się pytasz?

Poza tym sonda na przewodzie jest zgrabniejsza i łatwiej nią dostać w trudniejsze miejsca.

Dla mnie nie ma żadnego sensu mieć dwa urządzenia w celu wykonania jednej czynności. Jeszcze zrozumiałbym gdyby moja pralka lub piec CO miały BT i informowały mnie zdalnie o swojej pracy...
    Ellerro
    Level 9  
    Witam,
    Jestem już po testach tego SmartPTG od początku:
    Jak zobaczyłem opakowanie (kartonik) folia bąbelkowa to się zniesmaczyłem ale nie o opakowanie tu chodzi a działanie, zdziwiłem się że baterię były już w środku, mam tylko nadzieję ze sprzedawca założył je przed sama wysyłka bo nie wyobrażam sobie aby otrzymać miernik z wylanymi bateriami, pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem jakie baterię a tu zonk Varta made in germany alkaline więc ok, nie powinny się wylać po dłuższym lezeniu?
    Co do miernika to po zainstalowaniu aplikacji i włączeniu miernika połączył się w 1S doczytałem ze to jakieś bt4.0 LE, co to oznacza LE?
    Te punkty pomiarowe to moim zdaniem też nie do końca dobrze zrobione bo nie pokazuje mi jakie wartośći powinny być podczas badania.
    Oprócz tego wiele opcji, jakis SAPL jest i można ustawić automatycznie bądź ręcznie
    Więc jak ktoś wie ile ma być um to sobie sam ustawia (tak mi się wydaje) ja używałem opcji automatycznej i samo pokazywalo czy malowane drugi raz czy szpachlowka.
    Kolejna rzeczą jest że nawet dobrze się go trzyma w ręce i jest wygodny.
    Na szczęście podczas pomiarów nic mi z ręki nie wypadlo ani telefon ani miernik nawet fajnie się to ogląda i mierzy.
    Co najbardziej mnie zdziwiło to to że w aplikacji jest tyle opcji nawet jakiś poradnik zakupowy i można odfajkowac i zaznaczyć co sprawdzilsimy a co nie.
    Przyszła między czasie aktualizacja i po aktualizacji można jakies raportowanie robić badanego elementu i pojazdu.
    I o dziwo bawiłem się miernikiem cały week znajomym i rodzince przebadalem auta i najwiekszym zdziwieniem było jak szwagra perełka i jego klapa cała w szpachli i śmiech mnie ogarnął jak jakaś syrena się włączyła przy napisie RZEZBA haha
    Dziwne ze tyle aut mierzylem i bateria 100%
    Oceniam ten miernik na 4/5 mam nadzieję ze te opakowanie poprawią bo jak bym takie pudełko na wystawie zobaczył to nawet bym nie wiedział co to jest.
    Ukłon dla tego co wszystko przeczytał.
    Pozdrawiam
    jakub_001
    Level 2  
    Witam :)
    A jaki zasięg ma ten miernik ?
    Pozdrawiam
    Ellerro
    Level 9  
    Nie wiem kolego ale popatrz na :
    Smartptg.pl
    Tam pewnie będzie pisało w specyfikacji
    Ale Jesli Ci chodzi o to czy rozłacza podczas pomiarów to mi nic nie rozlacza a taki bt powinien mieć około 10-15metrow zasięgu
    Kali_0707
    Level 1  
    A jakie masz wymagania co do miernika?

Oba te mierniki mają podobne opcje i bez tego ciężko coś doradzić.
    rustin
    Level 15  
    Nie uważasz że po półtora roku już kupił?
    mariuszadamczyk95
    Level 1  
    Ja kupiłem z Prodig-Tech z sondą na przewodzie. Przyszedł zapakowany w skórzany futerał.
    Zastanawiam się teraz nad czymś bardziej profesjonalnym GL-PRO-2-FA macie coś podobnego konkurencyjnego?
    Na Prodigu ostatnio mocno działają na Facebooku z promocjami, także warto ich obserwować ;)
    Monika_K
    Level 1  
    Ja używam 3 mierników gl-mini, gl-8s i pro 2 faz. Wiadomo, najlepszy jest pro 2 faz, ale też najdroższy.. jednak każdy z mierników ma swoje plusy :)
    pro 2 faz ma sprężystą sondę zakończona kulką, która znacznie ułatwia pomiary na nierównych powierzchniach w porównaniu do np. gl 8s.
    Test mierników znajdziecie na blogu jaksprawdzacauta.pl