Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco odea giro plus - miga szybko czerwony wykrzyknik

Igor1930 29 Jan 2013 11:39 36213 25
    Igor1930
    Level 9  
    Witam

Przeszukiwałem wszystkie fora ( m.in. elektroda, fixya) od dwóch dni w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie dlaczego miga w szybkim tempie czerwony wykrzyknik na moim saeco odea giro plus ale niestety żadna z podawanych "recept" nie pomogła. Dlatego postanowiłem założyć nowy temat z tą kwestiom. Oto jak się przedstawia ogólny zarys problemu:

- szybko świecący wykrzyknik
    - próba odpowietrzenia/odwapniania nie powoduje wycieku ani wody ani pary z dyszy gorącej wody , pompka pracuje, po trzykrotnej próbie migają na zmianę dwie lampki oznaczone jako : 1. kontrolka alarmowa opróżnienia kasetki na fusy oraz 2.kontrolka alarmowa odwapniania.
    - próba resetowania przyciskiem z "kropelką" także nie zdała egzaminu w tym przypadku
    -wszystko jest odpowiednio zaimplementowane- m.in. pojemniki, blok zaparzający, pokrywa od ziarenek kawy, jest woda ,nie ma w kasetce na fusy fusów itd. czujniki wskazują, iż wszystko jest odpowiednio podłączone.
    - w efekcie awarii nie da się oczywiście uruchomić nawet młynka

Oto co już sprawdzałem:
    -blok zaparzający, wężyki (wyczyściłem je), pompkę (rozebrałem , ale była sucha i czysta, co więcej nawet wymieniłem na inną o takich samych parametrach, ale efektu powodującego różnicę nie zarejestrowałem), sprawdzałem młynek, króciec od wlewu kawy a także to urządzenie (prawdopodobnie przepływomierz) które się znajduje na drodze między zbiornikiem wody a pompką (wyczyściłem w środku). I tu mam pytanie, gdyż po uruchomieniu pompki ( poprzez pokrętło odpowietrzenia/odwapnienia/ pary) zauważyłem że woda na wężyku do pompki nie dochodzi - podnosi się lekko ale się cofa troszkę i w efekcie nie dostaje się do pompki - jaka jest zasada działania na tym etapie? Czy to możliwe, że ten "przepływomierz" ma za zadanie dostarczyć wodę do pompki a dopiero ona nadaje ciśnienie wodzie w dalszym etapie, tak jakby od pompki? i tam właśnie leży problem. Czy może to pompka zasysa wodę? i wynika z tego, że obydwie pompki są zepsute.
    Przyznam , że jestem laikiem w temacie expresów i mam nadzieję, że unaocznicie to w odpowiedziach sugerujących właściwą metodę rozwiązania tego problemu. Expres nie jest już na gwarancji, więc koszty naprawy w serwisie mogą być nie małe, dlatego jeśli to możliwe chciałbym jeszcze skorzystać z pomocy inteligentnych i doświadczonych ludzi z forum. Z góry dziękuję.
    BRum
    Level 21  
    Z instrukcji
    "Kontrolka alarmowa:czyli wykrzyknik.
    • zawsze zapalona (jeden lub kilka powodów): sygnalizuje: brak kawy, zbiornik wody
    pusty, konieczność opróżnienia pojemnika na ścieki.
    • zapalona powolne miganie (jeden lub kilka powodów): sygnalizuje: brak bloku
    zaparzającego, kasetka na fusy nie włożona, pokrywa zbiornika kawy nie zamknięta,
    drzwiczki serwisowe otwarte.
    • zapalona szybkie miganie: sygnalizuje konieczność napełnienia obwodów wody.
    Jak nie podaje pody/pary wylewką to nie ruszy.Posyłam obieg wody z Service Manual.
    Igor1930
    Level 9  
    Więc jeśli dobrze rozumie to może być wina zaworu?
    BRum
    Level 21  
    Nie można jednoznacznie na podstawie posiadanych iformacji powiedzieć ,ze to wina zaworu,nie ma przepływu skoro nie płynie a może pompa nie podaje bo zatkany przepływomierz.Przeanalizuj schemat hydrauliczny i wyciag wnioski .Mozna rozpinać układ po kolei i znaleźć od którego momentu nie płynie.Może przepływomierz nie daje impulsów ,wyjmij i włóż wtyczkę co jest na nim.Jeśli masz blade pojęcie o ekspresach nie da się tak naprawić na odległość pisząc .
    Igor1930
    Level 9  
    Gdy przekręcę pokrętło od dyszy pary (bo niczym innym nie mogę uruchomić pompki) to pompka się uruchamia i zauważyłem patrząc na wężyk ,że od przepływomierza woda nie dochodzi do pompki od przepływomierza a jedynie podnosi się i opada. Prawdopodobnie dochodzi do poziomu jaki ma woda w zbiorniczku. Jak już wspomniałem w pierwotnym opisie jaki umieściłem w temacie - pompkę rozkręcałem i przepływomierz także i wszystko było czyste. Przewody także są drożne.
    J_wsparcietechniczne
    Level 10  
    Witaj Igor1930,

Proszę spróbuj zrobić tak:

- Wylacz sprzet i wszelkie zasilanie na 15 minut- wowczas nastapi pelen reset
    - Po 15 minutach wlacz sprzet i podaj prosze co pokazuje wyswietlacz. Jesli istnieje jakis problem, powinien pokazac sie jego numer, ktory nastepnie mozesz sprawdzic w instrukcji.

Mam nadzieje, ze to pomoze, daj prosze znac.

Pozdrawiam,
    JZ.
    Igor1930
    Level 9  
    Miga tylko czerwony wykrzyknik w sposób szybki. Tak jak już wspomniałem wcześniej- widzę z tyłu że woda nie dociera do pompki tylko się zatrzymuje tj. na tym samym poziomie na którym jest w zbiorniku. I właśnie chciałbym się dowiedzieć czy to pompka ma zasysać tą wodę i jest zepsute skoro tego nie robi czy też może ten "przepływomierz" (to coś między zbiornikiem wody a pompkom, do którego dochodzą przewody i w środku jest wiatraczek) podaje wodę do pompki i to może on nie działa poprawnie. Wydaje mi się że to może być jedna z tych rzeczy, ewentualnie może napięcie nie dochodzi do tego przepływomierza. Czy spotkał się już może ktoś z tą usterką ? Jeśli tak to bardzo proszę o poradę. Odnośnie resetu, to raczej nie będzie z tym związane, gdyż expres jest wyłączony już prawie 2 tygodnie.
    Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. Byłem już u 2 "fachowców" i nic nie zdziałali, dlatego moja ostatnia nadzieja w Was.
    BRum
    Level 21  
    Bez urazy,trzeba logicznie myśleć.Wypnij przewód pompa bojler przy bojlerze.
    Wypnij dwa kable elektryczne od pompy .Zasil pompę bezpośrednio 230V przy pomocy kabla 2 żyłowego z wtyczką i zobacz czy będzie Ci lecieć woda w takim układzie połaczeń.Jak sobie nie dasz rady zgadaj na gg
    Igor1930
    Level 9  
    Zrobiłem tak jak radziłeś i nic, nie ciągnie pompka wody, jednak ciągle nie daje mi to odpowiedzi czy ona ma ciągnąć czy to ten niby przepływomierz ma dostarczać do niej wodę a ona dopiero nadaje jej ciśnienie?
    BRum
    Level 21  
    Pompka ma ciągnąć wodę a turbinka przepływomierza ,czyli środek z magnesami,kręci się wskutek przepływu cieczy,wody w tym przypadku.Czujnik Halla zamontowany w obudowie zewnętrznej przepływomierza wysyła impulsy do elektroniki informujace ,że jest przepływ wody.
    Nie ma przepływu nie ma impulsów i wyskakuje błąd.Dalsze dywagacje nic tu nie pomogą ,albo pompa nie robi cisnienia albo za pompą jest coś zatkane i nie ma przepływu.
    Igor1930
    Level 9  
    Dziękuję. Zastanawia mnie tylko co w takiej pompce mogło się zepsuć.
    BRum
    Level 21  
    Rozbierz to się przekonasz jak znasz się na pompkach.Jak się nie znasz to szkoda czasu,zadzwoń to Ci opowiem i będziesz wiedział
    Igor1930
    Level 9  
    Rozbierałem ją już kilkakrotnie wcześniej na podstawie tego Link ,ale nic nie wzbudziło mojego zaniepokojenia. Nie było w środku kamienia, sprężynki wydają się dobre, zaworek kulkowy jest.
    BRum
    Level 21  
    Sprawdziłeś mały oring?Pompkę po wymontowaniu z ekspresu można wypróbować nad zlewozmywakiem musi pociągnąć wodę i przepompowywać.
    Igor1930
    Level 9  
    odłączyłem ją od bojlera i pompuje lampka się z mieniła na zieloną, ale gdy znów podłączyłem to nie chce pompować i znów zaczyna migać czerwona. Problem więc może być w zakamienionym bojlerze (a właściwie wejściu do niego), przynajmniej tak podejrzewam. Przepchałem go trochę i leci woda, nawet robi kawę, tylko że kawa leci przerywanym strumieniem. Co może być przyczynę tego?
    Igor1930
    Level 9  
    Działa pompka, woda wychodzi przez dysze pary...., ale miga szybko czerwony wykrzyknik informujący ,iż należy napełnić obwody wodą. Podejrzewam ,że popełniłem błąd następujący: wtyczkę na przepływomierzu włożyłem przez przypadek w pośpiechu na dwa piny i przepływomierz nie informuje o przepływie wody, po poprawieniu także. Prawdopodobnie coś się zepsuło przez to. Naprawiając jedno drugie przestało działać. To się nazywa "szczęście".
    BRum
    Level 21  
    To jest cena nauki.Albo zlecasz i płacisz albo dłubiesz sam i na końcu zlecasz i płacisz dwa razy więcej.Wybór nalezy do Ciebie.
    Igor1930
    Level 9  
    Masz świętą rację, teraz to już niestety wyboru nie mam. Chyba trzeba będzie kupić nowy bo tutejsi fachowcy to racze tego nie naprawią już. Życie....W tym przypadku to już nie wiem co zrobić. Jeden błąd i cały wysiłek poszedł na marne. nie wiem do czego to doprowadziło, czy nastąpiło jakieś zwarcie. Niestety już nie ten wiek i nie te oczy.Teoretycznie wszystko jest ok, pompka działa, bojler grzeje, tylko właśnie miga ten czerwony wykrzyknik w sposób intensywny nawet po przepuszczeniu wody, tj. właśnie ten przepływomierz nie informował o przepływie.
    BRum
    Level 21  
    Skontaktuj się na priva to Ci pomogę .też nie te oczy i wiek emerytalny
    Dreptus555
    Level 2  
    Witam!!
    Posiadam ekspres do kawy Saeco Odea Go i mam podobny problem. Mianowicie, ekspres stał bardzo długo nieużywany, rozkręciłem go i wyczyściłem po czym uruchomiłem w tym momencie nic się nie działo tylko migał na czerwono w szybkim tempie wykrzyknik, następnie przekręciłem pokrętło pary/wody i zaczęła działać pompka jednak woda z dyszy nie pompowała wody. Po 3 próbach zapaliły się wszystkie diody i to by było na tyle z ekspresem. Dodam jeszcze, że sprawdziłem to również przy otwartej obudowie i poziom wody zatrzymał się za przepływomierzem na wysokości poziomu wody w zbiorniku i dalej do pompki nie idzie. Nie chciałbym nic spalić ani uszkodzić naprawiając jedną rzecz więc proszę o pomoc uruchomieniu tego ekspresu.
    Po włączeniu słychać tak jakby zaparzacz się ruszał. Czuć też, że ekspres do kawy się nagrzewa - obudowa się robi ciepła.
    BRum
    Level 21  
    Wygląda na to,że pompa po dłuższym postoju nie chce zassać wody a potem tłoczyć.Należy wyjąć pompę,jest rozbieralna,zweryfikować poszczególne elementy zwracając szczególna uwagę na kuleczkę ze sprężynka oraz mały czarny oring.Jeśli jest luźny to bezwzględnie wymienić na nowy,wtedy pompa musi zassać sama wodę .Wcześniej należy sprawdzić czy jest drożny przepływ wody od zbiornika poprzez przepływomierz ,otworek fi 1,2 mm,aż do pompy.Brak dopływu wody bądź zużyty uszczelniacz w pompie jest powodem braku przepływu wody przez przepływomierz który przesyła impulsy do elektroniki.Pompę można uruchomić z zewnętrznego źródła zasilania wcześniej rozpinając układ obiegu wody.Kwestia pomyślunku i znajomości obchodzenia się z AC 230V.Pompę można pobudzić przy pomocy końskiej strzykawki poj.50ml.
    Dreptus555
    Level 2  
    Dzięki, faktycznie pompa po dłuższym postoju faktycznie nie ssała wody, udało się problem rozwiązać i faktycznie działa. Na chwile obecną mam problem z króćcem wlewki tzn był utrącony skleiłem go i niby wszystko ok jest na swoim miejscu ale nadal nie nalewa kawy tak jak trzeba, dalej w pojemniczku na skropliny znajduje się kawa a zaparzacz wyrzuca kawę na boki i blokuje się. Nie wiem w czym tutaj tkwi problem.
    Kisciu123
    Level 10  
    Miałem ten sam problem, woda nie leciała w ogóle.

Po ciężkich bojach znalazłem rozwiązanie! Zapchany przepływomierz.

Na wejściu od zbiornika jest malutka dziurka na przepływ wody i bardzo łatwo ją zatkać jak jakiś syfek się dostanie, bądź osad. Przepchałem wykałaczką, wyczyściłem dokładnie i jak ręką odjął!
    Ekspres znów robi kawę i woda przepływa bez najmniejszego problemu.
    Jedynie dostęp do niego wymaga chwili cierpliwości i wyciągnięciu ekspresu z obudowy.
    (przynajmniej w Incanto Sirius S-Class)
    puchatek128
    Level 10  
    Witam
    miałem ten sam problem......;) - wszyscy tam samo zaczynamy;)
    Drobna różnica, ekspres nie parzył kawy a z dyszy do pary leciała woda niezależnie czy opcja pary była aktywna czy nie.....
    ponieważ ekspres nie był używany przeze mnie po zastanowieniu się dolałem ocet do zbiornika na wodę i przeprowadziłem "odkamienianie"...... o dziwo w trakcie procesu wykrzyknik przestał mrygać....
    tak oto ekspres bez rozkręcania wrócił do normalego stanu używalności
    powodzenia:)
    ciapus4
    Level 19  
    Witam, podepnę się pod temat, u mnie wykrzyknik pali się na stałe, jak nacisnę na symbol filiżanki nie robi kawy, gdzie szukać przyczyny. Nie chce też się odkamienić, wlewam płyn do odkamienienia, naciskam symbol kropelki i przekręcam na spieniacz i lipa nic się nie dzieje.....