Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A4B6 1,9TDI - 2002r. (101 KM) - reklamacja akumulatora

sztumiak1963 29 Jan 2013 14:35 2049 4
Testo
    sztumiak1963
    Level 10  
    Witam!
    Kupiłem w ubiegłym tygodniu nowy akumulator Bosch 74Ah 750 A EN.
    Zgodnie z zaleceniami sprzedającego podładowałem go w sobotę ,,małym prądem" ok.0,5 A przez 12 godzin. A w poniedziałek zbadałem go znajomego testerem EXIDE EBI-165P, który wykazał , że akumulator wymaga doładowania, napięcie wynosi 12,49 V a prąd 653 A EN.
    Czy to jest normalne czy ewentualnie może świadczyć , że trafiłem na stary akumulator?
  • Testo
    highlanderus
    Level 30  
    Podstawą do reklamacji mógłby być pomiar homologowanego urządzenia poddanego kontroli metrologicznej w Głównym Urzędzie Miar. Inaczej taki pomiar można podważyć.
  • Testo
    matołek
    Level 13  
    Sprzedawca sprzedał ci rozładowany akumulator a nie powinien, choć to nie katastrofa. Po parametrach widzę, że to bosch s5, więc nie byle jaki aku.. Naładuj go uczciwie ale nie 0,5 A tylko 8A i wtedy badaj.
    Na boschu na frontowej nalepce jest taki 3 cyfrowy numer np.'' 205'' będzie znaczyć , że aku jest z maja 2012 r
    Tak na marginesie dodam, że zeszłoroczne boshe i varty będą jeszcze w sprzedaży na przyszłą zimę - tak się dystrybutorzy zatowarowali, co widać po bardzo atrakcyjnych - rzeźniczych cenach
    wiesiek3d
    Level 29  
    Akumulator ładujemy 1/10 prądu pojemności aku przez 12h.
    Później można robić pomiary, po twoim ładowaniu na 100% akumulator, nie był w pełni naładowany.
    sztumiak1963
    Level 10  
    akumulator naładowany i trzyma parametr. Zakańczam temat.