Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rdzeń ferrytowy się grzeje

29 Sty 2013 20:50 1356 9
  • Poziom 11  
    Witam,
    Mam problem z generatorem hv. Transformator ze starego telewizora po podłączeniu do przetwornicy nie daje napięcia na wyjściu, rdzeń mocno się grzeje. Na uzwojeniu pierwotnym 25 zwojów z przewodu 1,5mm². Uzwojenie wtórne wygląda na nie przerwane, 90Ω rezystancji. Nie ma efektu nawet przy zwarciu uzwojenia wtórnego. Na pierwotne podane 160V. Co może być przyczyną nagrzewania rdzenia i braku napięcia na wyjściu?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 33  
    A przetwornica pracuje przy jakiej częstotliwości ? (kHz czy MHz ?)
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 38  
    Narysuj schemat tego co zmajstrowałeś i podaj napięcia jakie zapodałeś na układ. Bez tych podstawowych danych trudno coś doradzić . :cry:
  • Poziom 11  
    Przetwornica na TL494, częstotliwość ok 40kHz.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Karolo napisał:
    Witam,
    Mam problem z generatorem hv. Transformator ze starego telewizora po podłączeniu do przetwornicy nie daje napięcia na wyjściu, rdzeń mocno się grzeje. Na uzwojeniu pierwotnym 25 zwojów z przewodu 1,5mm². Uzwojenie wtórne wygląda na nie przerwane, 90Ω rezystancji. Nie ma efektu nawet przy zwarciu uzwojenia wtórnego. Na pierwotne podane 160V. Co może być przyczyną nagrzewania rdzenia i braku napięcia na wyjściu?

    Ferryt to także niezły przewodnik elektryczny. Dwie połówki rdzenia tworzą obwód zamknięty. W oryginale trafo ma przekładki izolacyjne z przezroczystego tworzywa. Przypuszczam, że zwarty ferryt pracuje jako dodatkowe uzwojenie, prąd w nim płynący powoduje nagrzewanie się i brak lub znikome napięcie na właściwym uzwojeniu wtórnym.
  • Poziom 11  
    Specjalnie rozbierałem trafo i zrobiłem większą przekładkę grubości ok 0,8mm. Układ pracował i nagle po kolejnym włączeniu na wyjściu już nic nie było. Zauważyłem też, że grzeje się głównie w okolicy uzwojenia wtórnego.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Przebita izolacja uzwojeń i zwarte zwoje. Transformator mógł mieć już wcześniej, w telewizorze taki "strzał" a ujawniło się to po chwili działania.
  • Poziom 11  
    Wcześniej działał bo używałem go długo do różnych układów ale ostatnio nasycił mi się rdzeń i bardzo mocno zagrzał. Może to spowodowało przebicie uzwojenia wtórnego.
  • Poziom 33  
    Uwaga do kol. "andk1eltd":
    Połączenie lub oddzielenie przekładką dwóch połówek rdzenia nie ma żadnego wpływu na prądy wirowe i stratność rdzenia. Przekładkę daje się jedynie w celu zmniejszenia indukcji w rdzeniu, aby nie występowało nasycenie magnetyczne.
    Prądy wirowe występują w płaszczyźnie przekroju poprzecznego rdzenia. Są zawsze prostopadłe do strumienia magnetycznego. Dlatego też transformatory składają się z izolowanych blaszek aby nie mogły się tworzyć prądy wirowe w płaszczyźnie przekroju poprzecznego. Szczelina nie jest potrzebna.

    I ogólna uwaga do autora tematu: Przy 40kHz rdzeń powinien pracować poprawnie. A może nagrzewanie rdzenia jest zjawiskiem wtórnym. Najpierw nagrzewa się uzwojenie, od którego ciepło pobiera rdzeń ?
  • Poziom 11  
    Możliwe, że najpierw uzwojenie. Ale nagrzewa się mocno po ok 10/15s pracy. Czyli prawdopodobnie i tak poprzez przebite uzwojenie wtórne.