Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG 55lm765s - co o nim sądzicie?

lukrajew 30 Jan 2013 11:08 3678 22
    lukrajew
    Level 10  
    Przeszukałem forum i na temat tv jak w tytule nic nie ma. Znalazłem jeden post o bliźniaczym modelu LG 55lm760s, ale nic z niego nie wynikało. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym tv?
    Poniżej odpowiedzi na standardowe pytania :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - 22,5 mk
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - około 3,5 m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 2 czasami 3
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? - słońce nie operuje w tym pomieszczeniu
    7. Jaki masz obecnie telewizor? - 32 cale Samsung, modelu nie pamiętam, kilka lat już ma, jest HD ready
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? - 3D, full HD, dobra jakość obrazu :)
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - cyfrowy po HDMI
    10 .Jakie urządzenia? - UPC,odtw. multimedialny,PS3
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - 4 (w weekendy 8)
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? - nie mam zdania
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - info, sport, filmy, gry
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - nie (ewentualnie skype, jeśli działa dobrze)
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - 10%
    16. Preferencje co do marki? - myślę o tym LG ze względu na pasywne 3D
    17. Preferencje co do wielkości? - 55 cali
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - nic
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - 6500
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? - pasywne

Od razu uściślę pkt 16 i 21 - myślę o pasywnym, bo spotkałem się z wieloma opiniami, że przy okularach korekcyjnych aktywne okulary się nie sprawdzają (opieram się na wypowiedziach znalezionych w net i od kilku sprzedawców w sklepach)
    Jeśli natomiast chodzi o pkt 8 - ten LG ma podobno możliwość grania dwóch graczy i każdy widzi "swój" pełny ekran. Nie mam pojęcia czy są już takie gry, które to obsługują, ale jeśli działało by to dobrze, to czemu nie :)

I na koniec czemu LG - w wielu miejscach czytałem i słyszałem, że LG jest prekursorem technologii 3D i ma to najbardziej dopracowane (jakość).

Wcześniej myślałem o Samsungu 6800 (słabość do marki ;) ), ale aktywna technologia go dyskwalifikuje, tak jak wyżej pisałem.

Chętnie poczytam Wasze opinie, doświadczenia.

Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    lukrajew
    Level 10  
    Widzę LOCOLOCO, że często te linki wklejasz. Ale w czym tak naprawdę (nie licząc ceny) przewyższa LG o którym pisałem? Na audio mi nie zależy (wszystko idzie przez kino domowe).

Dodano po 18 [minuty]:

i jeszcze jedno, nic na tych stronach nie ma o technologii 3D, ale sądząc po okularach, to nie jest to przypadkiem system aktywny?
    Anonymous
    Level 1  
    lukrajew
    Level 10  
    Dzięki LOCOLOCO za wyjaśnienie,
    Mam jeszcze pytanko, bo zacząłem czytać o tym Philipsie i widzę, że również Ty pisałeś już nawet w 2005 o takim tv - Philips symboli nie zmienia? Bo nie wierzę, że tłuką go 8 rok :)

Dodano po 2 [minuty]:

tfu, nie było tematy, nie na tę datę zerknąłem :)
    Anonymous
    Level 1  
    jacekRCA
    Level 25  
    55LM765S ma bardzo dobry obraz, na pokładzie współczynnik MCI 800. LG ma pasywne 3D. LG dużo kasy zainwestowało w pasywną technologię 3D z niezłym skutkiem, pewnie dlatego pojawiają się gdzieś wpisy, że rządzą w 3D pasywnym.
    Anonymous
    Level 1  
    lukrajew
    Level 10  
    Trochę poczytałem o tym Philipsie (6007) i spotkałem się z opiniami, że żeby go powiesić na ścianie, trzeba się liczyć, że nie będzie przy samej ścianie z uwagi na gniazda na tylnej ściance. Z tego co widzę, na pewno ma tam LAN, a ja wolałbym mimo wszystko połączyć go skrętką, a nie Wifi. Poza tym, ma ponoć głośnik w podstawie, po złożeniu której też potrzebuje trochę miejsca między tyłem a ścianą.
    Ponadto na jednym z forum ktoś napisał, że jak nie ma nic podłączonego z tyłu i powiesimy go przy samej ścianie, to efekt z ambilight "będzie bardziej niż słaby. "
    Co o tym sądzicie?
    Anonymous
    Level 1  
    lukrajew
    Level 10  
    Wszystko co napisałem to w oparciu o fora i inne artykuły znalezione w necie :)
    Co do głośnika - widać ktoś pomylił i napisał, że ma w podstawie
    Wiem że ma i Wifi i skrętkę, ale chodziło mi o to, że nieszczęśliwie gniazdo RJ45 ma na "plecach" i po wpięciu wtyczki z siecią, kawałek musi odsunąć się od ściany.

jeśli zaś chodzi o ambilight muszę Ci uwierzyć na słowo :)
    Ktoś wie, gdzie w Krakowie można ten tv oglądnąć?

Dodano po 7 [minuty]:

LOCOLOCO,
    Na stronie philips.pl można sporo o tym tv poczytać. Jest też zakładka "Nagrody i oceny" Są tam oceny użytkowników i...... za kolorowo to nie wygląda, aż takie są problemy z softem? Link poniżej

http://www.philips.pl/c/telewizory/6000-series-140-cm-55-cale-easy-3d-dvb-t-c-s2-55pfl6007k_12/prd/;jsessionid=1A86103F6F391341CFBE021C57524FDA.app120-drp2?st=user&t=awards
    Anonymous
    Level 1  
    lukrajew
    Level 10  
    LOCOLOCO,
    Na pewno czytaliśmy to samo? :)
    1. Autor Łukasz35 - "Zaraz po wgraniu najnowszego oprogramowania zmuszony byłem oddać TV do serwisu.Przy włączaniu w lewym górnym rogu pojawia się na kilka sekund biały pasek.Przy przełączaniu kanałów HD z tyłu TV wydobywa sie dziwny dźwięk (pierdzenie).Po powrocie z serewisu zostało wgrane do TV stare oprogramowanie i póki co jakoś funkcjonuje."

2. Autor Tomek123 - "Korzystając z podstawowej funkcji (oglądanie programów z nadajnika ) wszystko jest ok,ale po podłączeniu do neta rozpoczynają się schody.Telewizor sam się wyłącza i brak jest komunikacji z pilotem."

3. Alarec - "Oprogramowanie tego TV jest totalną porażką. Działa strasznie wolno, gdyby nie jakość wyświetlanego obrazu to bym nie kupił tego telewizora."

itd. itd. Stąd moje pytanie było, czy aż tak tragiczny jest ten soft.
    Tak jak pisałem w założeniach, nie potrzebuję przeglądarki i innych wodotrysków, ale nie wyobrażam sobie, że sam się wyłącza lub robi inne cuda.

Byłem wczoraj w jednym ze sklepów i miałem okazję porównania go z LG od którego ten wątek się zaczął. Chylę czoła przed jakością obrazu (LOCOLOCO dzięki, że mi o nim napisałeś :) ) Faktycznie obraz zdecydowanie lepszy, na LG miałem wrażenie, że jest za bardzo pastelowy, jakbym cały czas oglądał materiał o lalce Barbi :)
    Na początku gość z obsługi wychwalał LG i mówił, że tylko on. Po chwili jednak trochę stonował swoje wypowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie, do tych którzy mieli okazję odpalać jakieś gry na nim (xbox, PS3 itd.) Facet mówił, żeby na to jeszcze zwrócić uwagę. Podobno LG ma mocniejszy procek i na philipsie zdarzają się sytuacje mocnego smużenia przy bardzo dynamicznych scenach, że nie nadąża z przeliczaniem.
    Ma ktoś jakieś doświadczenia?

I co z tym softem, bo jak widać w komentarzach najnowszy wcale nie znaczy najlepszy :)

pzdr

L
    Anonymous
    Level 1  
    lukrajew
    Level 10  
    ależ zauważyłem :)
    oczywiste jest, że jak coś jest OK to nic tylko się cieszyć i dlatego o tym tu nie pisałem.
    Zapytałem natomiast o to co nie jest OK (czyli soft) bo nie chciałbym się denerwować :)
    Jasne, że wyboru muszę dokonać sam.
    Na szczęście jest możliwość w sklepie podłączenia go do dowolnego źródła (łącznie z WiFi) więc pewnie kiedyś się wybiorę i go "pomęczę"
    Anonymous
    Level 1  
    lukrajew
    Level 10  
    chyba nie tylko, koleś w sklepie mówił mi, że w kilku mieli problem z samo wyłączaniem się tych TV. Pracowały, nikt ich nie dotykał, a tu zonk. Pomagało ponoć tylko odłączenie zasilania - ale to opieram wyłącznie na "zeznaniach" sprzedawcy
    kamij
    Level 14  
    Hej podłączę się delikatnie pod dyskusję, nie oglądałem za wiele TV w sklepach ale już wiem że na 95% kupię właśnie Philips 42PFL6007K

LOCOLOCO dongle o którym piszesz to coś takiego: http://www.overmax.pl/pl/katalog-produktow,p8/android-tv-player,c21/ov-homespot,c902/ ???

Jak jest z kompatybilnością takich urządzeń? Jak z funkcjonalnością? Czy muszę za każdym razem odpalać sekwencję włączeń tv>dongle>amplituner>... czy da się to obsługiwać jednym pilotem/pstryknięciem?
    Ewentualnie jakie urządzenie polecasz?
    Czy znika w takim przypadku problem z rodzajami napisów do filmów i odtwarzanymi formatami (wszystko przechodzi na ten adapter)?

Pozdrawiam
    lukrajew
    Level 10  
    Witam po przerwie :)

Temat broń Boże nie umarł, cały czas do niego dojrzewam i wszystko wskazuje na to, że będzie to .... Philips :)

Mam jeszcze kilka dylematów:
    1. Nie mogę znaleźć, jaka jest różnica między 55pfl6007H a 55pfl6007K?
    2. Czy między serią 6007, a 7007 (nie licząc ceny) jest jakaś znacząca różnica prócz technologii 3D? (w 6007 pasywna, w 7007 aktywna).
    3. Jak to jest z tą pasywną - bardzo to odczuwalne, że w niej HD tak na prawdę jest podzielone na pół?

pozdrawiam

Łukasz
    lukrajew
    Level 10  
    ktoś zna odpowiedzi na wyżej zadane pytania?
    zuzel2
    Level 11  
    lukrajew wrote:
    Witam po przerwie :)

Temat broń Boże nie umarł, cały czas do niego dojrzewam i wszystko wskazuje na to, że będzie to .... Philips :)

Mam jeszcze kilka dylematów:
    1. Nie mogę znaleźć, jaka jest różnica między 55pfl6007H a 55pfl6007K?
    2. Czy między serią 6007, a 7007 (nie licząc ceny) jest jakaś znacząca różnica prócz technologii 3D? (w 6007 pasywna, w 7007 aktywna).
    3. Jak to jest z tą pasywną - bardzo to odczuwalne, że w niej HD tak na prawdę jest podzielone na pół?

pozdrawiam

Łukasz

mam sonny bravia raczej nie 3D :) i właśnie na premium leciało coś chyba w 3D ekran był podzielony na pół , jak ma to rozumieć czy przy wykorzystaniu okularów aktywnych miałbym efekt 3D

Dodano po 56 [sekundy]:

LOCOLOCO wrote:
    Ma rację, zdarzało się na początku ale to było już dawno. Nowe po aktualizacji grają rewelacyjnie. A aktualizacje i tak są jeszcze robione na bieżąco.

Testowałem dongla Measy
    http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/90634-teraz-android-w-kazdym-telewizorze-w-twoim-telewizorze-rowniez.html
    Ten działa bez zarzutów.

a co sadzicie o tym
    http://allegro.pl/smart-tv-cabletech-dongle-dual-core-android-4-1-i3070457826.html
    Anonymous
    Level 1