Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

inwerter SAMPO 12V - nie startuje

markoll2 30 Jan 2013 19:15 3981 12
    markoll2
    Level 10  
    Witam, posiadam monitor ELO z inwerterem SAMPO YPWBGL9451IDG-2 12V i nie startuje mi podświetlenie matrycy. Napięcie zasilania inwertera 12,4V brak sygnału ON/OFF - podałem ręcznie 5V lecz inwerter nadal nie startuje ;( klucze w inwerterze OK, świetlówki wymienione. Co mogę jeszcze sprawdzić ?
    Jakant
    Level 35  
    Czy po odłączeniu wtyku zasilania od inwertera na pinach od strony procesora pojawia się impuls on/of?
    markoll2
    Level 10  
    Nie impuls się nie pojawia, ale podałem go ręcznie z innej części zasilacza (5V).
    Jakant
    Level 35  
    Z tego co widać masz małe wiadomości w tej dziedzinie. Kup drugi inwerter i wymień. Będzie szybciej i taniej.
    markoll2
    Level 10  
    Zgdza się, ale z przyjemnością pogłębię tę wiedzę.
    Czy sygnał ON/OFF jest podawany z logiki, czy jest odpowiedzią z inwertera ?
    Jakant
    Level 35  
    markoll2 wrote:
    Czy sygnał ON/OFF jest podawany z logiki, czy jest odpowiedzią z inwertera ?

Jest podawany z procesora na płycie głównej (logice).
    markoll2
    Level 10  
    Sprawdzone, i jest faktycznie tak jak piszesz.
    Zasilanie 12,4V
    ON/OFF - 3,2V
    BR1 (jasność) 100% jasności 0,03V; 0% jasności - 3,2V; (sterowanie PWM).

Inwerter zbudowany na FP5001, napięcia dochodzi do układu, na wyjściu 12 V
    Czy możliwe jest aby uszkodzone były kondensatory 22pF 3KV ?

Jeśli inwerter nie wykrywa świetlówki to się wyłącza ? czy jest wtedy generowany jakiś sygnał - jak to sprawdzić ?
    Jakant
    Level 35  
    markoll2 wrote:
    Jeśli inwerter nie wykrywa świetlówki to się wyłącza ? czy jest wtedy generowany jakiś sygnał - jak to sprawdzić ?

Najlepiej oscyloskopem.
    markoll2
    Level 10  
    Witam, dziś dopiero miałem czas aby sprawdzić. W załączniku przedstawiam schemat bardzo zbliżony do mojego Inwertera.
    Po sprawdzeniu sprawa wygląda następująco:
    w moim wypadku tranzystor Q3 to AO4405 i na Drenie jest zero sygnału na źródle i bramce 12V - podmieniłem wykorzystując tranzystor z kanałem P z APM4546 i nadal mam zero sygnału na wyjściu, odłączyłem dławik i diodę i nadal zero sygnału - spaliłem 2 tranzystor czy błędnie analizuję ?

inwerter SAMPO 12V - nie startuje

Po połączeniu w Q3 Drenu ze żródłem podświetlenie działa (oczywiście nie wyłącza się i pracuje nie ma regulacji jasności pracuje na MAX) ale problem leży po stronie klucza. Spalone ?
    tkordus
    Level 22  
    Może głupie pytanie zadam ale bezpiecznik sprawdzałeś? Zapewne jest tam mała kostka SMD...
    markoll2
    Level 10  
    Sprawdziłem bezpiecznik i jest OK jest OK.
    Wlutowałem zamiast 4405 tranzystor 4401 i teraz uruchamia się na 2s i wyłącza automatycznie.
    Jeśli zewrę na Q3 dren i źródło to działa.
    markoll2
    Level 10  
    Dzięki za schemat ;)
    Dziś uruchomiłem inverter na zasilaczu zewnętrznym i wszystko działa super ale:
    pomiędzy masą a ramką matrycy LCD jest napięcie 1,8V i jeśli dotknę tylko ramką do reszty obudowy inverter się wyłącza, reszta elektroniki działa prawidłowo.
    Rozebrałem matrycę, świetlówki nigdzie nie przywierają.
    Czy to normalne że indukuje mi się napięcie na matrycy podczas pracy świetlówek ?
    Jak mogę odfiltrować 12V (zainstalowałem 100n, i 470uF - nie pomogło)