Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie działa przekierowanie portów na WAG54GS

arcussinus 30 Sty 2013 19:35 1299 16
  • #1 30 Sty 2013 19:35
    arcussinus
    Poziom 10  

    W mojej sieci pracuje router adsl WAG54GS jako brama a za min neostrada.
    W sekcji "Applications & Gaming" i zakładce "Port Range Forwarding".
    Dodałem regułkę która na porcie start/end 3389 przekierowanie usługi pulpitu zdalnego na komputerek pracujący w sieci lokalnej (ip) zaznaczyłem "enable" przy regułce i zapisałem. Ustawiłem protokół TCP po sprawdzeniu jakie mam ip zewnętrzne spróbowałem się połączyć bez skutecznie. Identyczne przekierowanie spróbowałem dodać w "Single Port Forwarding" tak samo bez skutku.

    Moje pytanie czy gdzieś coś jeszcze trzeba wprowadzić lub poprawić ?

    0 16
  • #2 30 Sty 2013 19:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dostęp zdalny jest włączony w systemie i na firewall-u systemowym? Po zmianach w konfiguracji routera zrobiłeś restart urządzenia.

    0
  • #3 30 Sty 2013 19:59
    arcussinus
    Poziom 10  

    Tak jest włączony. Urządzenie było restartowane.

    0
  • #4 30 Sty 2013 20:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Lokalnie działa zdalny pulpit sprawdzałeś?

    0
  • #5 30 Sty 2013 20:11
    arcussinus
    Poziom 10  

    Tak po LAN działa.

    0
  • #6 30 Sty 2013 20:19
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sprawdzałeś połączenie z innej lokalizacji z innego IP?

    0
  • #7 30 Sty 2013 20:27
    arcussinus
    Poziom 10  

    Próbowałem uruchomić pulpit zdalny przy użyciu komputera znajdującego się poza tą siecią. Sam adres IP który sprawdziłem na routerze jest osiągalny pingi przychodzą. Po sieci lokalnej z każdego komputera mogę się połączyć.
    Mój routerek ostatnio miał kilka nieoczekiwanych przerw w zasilaniu. By go podnieść musiałem zresetować go do ustawień fabrycznych i wgrać konfigurację od nowa.
    Na jutro będę miał zamiennik na sprawdzenie.
    Rozumiem Kolego że z informacji które przedstawiłem wygląda na to że powinno mi działać ?

    0
  • #8 30 Sty 2013 20:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli wpisany adres IP do przekierowania jest adresem komputera i robisz to dla portu 3389 to powinno działać z zewnątrz. Oczywiście usługa musisz być włączona i dodana do firewall-a na tym komputerze.

    0
  • #9 31 Sty 2013 16:56
    arcussinus
    Poziom 10  

    Czy serwer musi mieć łączność z internetem czy wystarczy jak mogę pingować z niego bramę? Pytam bo zauważyłem właśnie ze z serwera nie mogę odpytać zdalnego adresu z sieci Internet

    0
  • #10 31 Sty 2013 16:58
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli masz mieć dostęp z zewnątrz to oczywiście komputer musi widzieć bramę internetową.

    0
  • #11 31 Sty 2013 17:06
    arcussinus
    Poziom 10  

    Samą bramę widzi. Ale nie można z niego np puścić ping do 8.8.8.8

    0
  • #12 31 Sty 2013 17:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dostęp do internetu na nim masz?

    0
  • #13 31 Sty 2013 17:18
    arcussinus
    Poziom 10  

    Nie mam z serwera dostępu do internetu.

    0
  • #14 31 Sty 2013 17:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czyli masz jakiś problem z połączeniem sieciowym lub blokadę na firewall-u.

    0
  • #15 31 Sty 2013 17:33
    arcussinus
    Poziom 10  

    Mam informację o nieprawidłowym adresie DNS dns w karcie mam statycznie przypisane.

    0
  • Pomocny post
    #16 31 Sty 2013 17:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Daj screen-a z ipconfig /all i konfiguracji przekierowania na routerze, sprawdzimy bo coś namieszałeś.

    0
  • #17 01 Lut 2013 09:54
    arcussinus
    Poziom 10  

    Ok już działa na serwerze od podstaw skonfigurowałem kartę sieciową i ustawienia firewalla od podstaw. W samej karcie sieciowej ustawienia wyglądały na poprawne komputer znajdował się w tej samej podsieci co brama. Jednak pobierał co wcześniej napisałem nieprawidłowe adresy dns.
    Reasumując musiałem namieszać na serwerze w firewalu.
    Dziękuję za pomoc

    0
  Szukaj w 5mln produktów