Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asmax VoIP V320 - Asmax podłączony do NETGEAR'a

31 Sty 2013 10:45 930 4
  • Poziom 7  
    Witam wszystkich, jestem nowy na forum dlatego za wszelkie błędy itp. przepraszam :)
    Mam problem mianowicie: posiadam router NETGEAR WGR614v9 i wszystko działa jak należy. Kupiłem ostatnio kolejny router/bramkę VoIP Asmax VoIP V320 żeby móc podłączyć zwykły stacjonarny telefon do konta internetowego (Freeconet).
    Problem polega na tym że nie mogę skonfigurować Asmaxa, w ogóle nie mogę wejść do panelu konfiguracyjnego (tego w WWW). Nawet do tego panelu nie mogę wejść gdy podłączam tego Asmaxa bezpośrednio do kompa omijając NETGEAR'a.

    Jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać lub ktoś jest na tyle dobrze obeznany w tych IP itd. to prosiłbym o pomoc.

    PS. mam stałe łącze idzie RJ-otem prosto od dostawcy.
    Tak w ogóle to jeszcze zapomniałem napisać że nie mam żadnych sterowników do Asmaxa a na ich stronie są jakieś badziewia z rozszerzeniem *.DLF
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nie potrzeba żadnych sterowników.
    Podłącz komputer tylko do Asmax'a do portu LAN.
    Adres bramy jaki dostaniesz z DHCP będzie jego adresem i tak otworzysz stronę konfiguracyjna routera.
  • Poziom 7  
    Działa :)
    Dziwne bo poprzednio wszystko robiłem tak samo i nie wbijało. Wpisałem do przeglądarki adres jaki miałem w konsoli i po dłuższej chwili wskoczyła strona konfiguracyjna Asmax'a i nawet Internet działał 8-O
    Ale jest kolejny problem: Jak podłączyć router NETGEAR ? bo jak podłączam asmaxa do kompa to Internet jest tylko na stacjonarnym a co z resztą kompów (znaczy laptopów) innych domowników?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Najprościej będzie podłąćzyć Asmax'a zamiast Netgear'a.

    Chyba, że z jakiegoś powodu chcesz koniecznie mieć działające dwa routery.
  • Poziom 7  
    Już sobie poradziłem :)

    Wszystko ładnie skonfigurowałem i działa prawie idealnie. No właśnie prawie bo nie mogę sobie poradzić z pewnym problemem. Otóż jak dzwonię do kogoś ze stacjonarnego podłączonego oczywiście do bramki (operator Freeconet) nie słyszę żadnego sygnału. Dopiero gdy ktoś odbierze i powie "halo" to wtedy wiem że połączenie się "udało". Brak też jest sygnału zajętości.

    Ma ktoś jakieś pomysły?