Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprzętowy serwer plików NAS czy Hosting/Serwer u providera

MFoxSokrates 31 Jan 2013 11:15 2088 2
    MFoxSokrates
    Level 9  
    Witam wszystkich,
    mam taki dylemat,
    chcę wystawic swoje strony www na świat , zauważyłem że niektóre sprzętowe serwery plików zawierają w sobie wbudowany serwer www, baz danych, PHP i mozna na nich stawiać serwisy www. Problem w tym że nie wiem jak to jest z aktualizacja takiego oprogramowania (Apacha, PHP, MySQL), nie wiem też jak taki serwer się ma do ofert hostingowych providerów.

Z jednej strony jak bym kupił sprzętowy serwer, to wszystko trzymał bym w domu (robił by też za wirtualny dysk) jak by taki serwer zawierał aktualne (albo w miarę aktualne) oprogramowanie (potrzebne dla serwisów www), mozna było by zarządzać DNSami, domenami , subdomenami - to był bym usatysfakcjonowany.
    Jednak co by było za rok , dwa lub trzy? Czy producen aktualizuje oprogramowanie cały czas , czy tylko supportuje urządzenie przez jakiś (rok/dwa) czas, a potem kupuj se pan nowy.

Z drugiej strony jak bym wybrał hosting u providera to maił bym aktualne oprogramowanie dla serwisów www (Nie musiał bym się martwić czy producent coś udostępnił czy nie), ale raczej nie wykorzystał bym go jako wirtualny dysk.

Kolejnym powodem to cena.
    Sprzętowe serwery plików NAS z obsługą www to koszt od 500zł do 3000zł wydanych na raz. Hosting który ja bym potrzebował to cena od 200zł do 600zł na rok.

No i jest jeszcze inny problem,
    strasznie mało się pisze, mówi o takich sprzętowy serwerach z obsługą www. Ostatnio był w sklepie komputerowym wypytać o te urządzenia, to gość był zdziwiony że coś takiego w ogóle funkcjonuje - i to bardziej ja go uświadamiałem niż on mnie.

Ja w sumie znalazłem w ofercie sklepu takie sprzętowe serwery plików z obsługą www:
    Synology - DS112j
    ale jest też tam i taki Synology - DS413
    Sprzętowy serwer plików NAS z obsługą www musi posiadać min. 256MB RAM (Można to wogle upgradować? Dołożyć kolejną kość pamięci?)
    Różnica w cenie ogromna.

Może są na tym forum jakieś osoby które posiadaja jakieś sprzętowe serwery plików z obsługą www, i mogą się wypowiedzieć na ich temat, coś poradzić / doradzić, może znacie jakieś inne sprzęty (sprzętowe serwery) niedrogie warte polecenia? Pomóżcie mi wybrać miedzy dobrym i tanim serwerem plików z obsługą www, a hostingiem.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
    alvaro99
    Level 22  
    Proponuję złożenie swojego ITXa.
    Więcej możesz znaleźć tutaj (testy, recenzje, porady).

Z gotowych rozwiązań to Netgear ReadyNas Duo v2 niewiele gorszy (wydajny) od Synology, a tańszy.
    MFoxSokrates
    Level 9  
    Może jeszzce taka uwaga co do sprzętu w domu.
    Musi być bezszelestny , praktycznie nie słyszalny.

Jakiś czas temu miałem serwer na Sepronie 2.0GHz, z grafiką i musiałem go wynieść na balkon oraz obudować w skrzyni, poza tym zastosowałem w nim takie maty wygłuszające.

Jak w zimie w nocy chodził to i tak było go słychać.