Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.

wrda 31 Sty 2013 18:38 10332 38
  • #1 31 Sty 2013 18:38
    wrda
    Poziom 10  

    Witam.
    Na korytarzy miałem instalacje schodową, dwa przełączniki, jedna żarówka,, tak jak poniżej:

    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.

    Zachciało się "ułatwień" i postanowiłem przerobić na czujniki ruchu, dwa czujniki zamiast przełączników i żarówka, proste, kupiłem czujniki ruchu: zebra elektro ST01, i problem. Połączyłem wykorzystując poprzednią instalację:

    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.

    Żarówka zachowuje się bardzo dziwnie (raczej czujniki), zaczyna świecić kiedy chce (mikrofon wyłączyłem, ustawiony tylko czujnik ruchu), postanowiłem odłączyć czujnik z jednej strony, żeby zobaczyć co się będzie działo tylko na jednym czujniku i dalej to samo (stoję poza czujnikiem i obserwuję, trach świeci przez 10 sekund, gaśnie za jakiś bliżej nie określony czas znowu zaczyna świecić, i tak w kółko, sprawdziłem na 3 różnych (tej samej firmy) czujnikach zawsze tak samo.

    Czy mogłem je uszkodzić podłączając równolegle?
    Jest sposób na sprawdzenie elektroniki czujnika?
    Co zrobić żeby działało?


    Legenda do obrazków:

    L faza
    0 zero
    CZ czarny przewód
    Ż żółty przewód
    N niebieski przewód



    "Chyba pora wezwać elektryka. "

    :)

    Jakieś inne spostrzeżenia, rady?



    Żadnego kaloryfera, grzejnika nie ma, są drzwi z szybą, ale je też przykrywałem kocem.... ciągle to samo.....

    zastanawiam się czy nie uszkodziłem wyłączników bo przecież jak jeden zadziała na drugim w miejscu gdzie powinna być podłączona żarówka pojawia się prąd...
    dobrze myślę?



    "Jaka jest żarówka? "

    żarówka zwykła "wolframowa" 60 W

    jak podłączyłem "energooszczędną" to gdy nie świeciła (wyłącznik w stanie off) to delikatnie "żarzyła"

    1 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 31 Sty 2013 18:43
    bartekfigura
    Poziom 26  

    Chyba pora wezwać elektryka.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 31 Sty 2013 19:15
    ROSOMAK7
    Poziom 15  

    A czy w zasięgu czujnika znajduje się kaloryfer? Jeśli jest rozgrzany to może on uruchomić czujnik.
    Bo tu nie jest wykrywany ruch tylko ciepło.

    0
  • #4 31 Sty 2013 19:54
    Arturo2005
    Poziom 33  

    Jaka jest żarówka?

    0
  • #5 31 Sty 2013 21:39
    BILGO
    Poziom 38  

    Coś mi się wydaje że to w takiej instalacji nie będzie działać ponieważ brak zasilania czujnika... Tylko nie wiem czy taki czujnik wymaga stałe zasilanie ?? Bo jeśli żarówka jest włączona to skąd jest zasilany czujnik ???

    0
  • #6 31 Sty 2013 23:11
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    Coś mi się wydaje że to w takiej instalacji nie będzie działać ponieważ brak zasilania czujnika... Tylko nie wiem czy taki czujnik wymaga stałe zasilanie ?? Bo jeśli żarówka jest włączona to skąd jest zasilany czujnik ???



    Zasilanie jest:

    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.

    Czerwony kolor: faza
    zielone kółeczka: czujniki

    0
  • #7 31 Sty 2013 23:19
    BILGO
    Poziom 38  

    wrda napisał:
    Zasilanie jest:

    Przewód fazowy jest doprowadzona do czujników, a przewód NEUTRALNY ??

    0
  • #8 31 Sty 2013 23:31
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    wrda napisał:
    Zasilanie jest:

    Przewód fazowy jest doprowadzona do czujników, a przewód NEUTRALNY ??




    Przewód 0 to niebieski kolor:

    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.

    Niebieski: 0
    Czerwony: faza
    Zielone kółeczka: czujniki
    Różowe kółeczko: żarówka.




    Przypominam, że tak namieszane z kabelkami bo była instalacja schodowa.


    Dzięki za zainteresowanie.

    0
  • #9 31 Sty 2013 23:43
    BILGO
    Poziom 38  

    wrda napisał:
    Przypominam, że tak namieszane z kabelkami bo była instalacja schodowa.

    Była poprawnie przygotowana pod łączniki schodowe a nie pod czujniki ruchu...
    według mnie brakuje przewodu NEUTRALNEGO [ N ]...
    Zobacz na to:
    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.
    -Czerwony: Faza [ L ]
    -Niebieski: Neutralny [ N ]
    -Fioletowy: Faza zasilająca żarówkę [ Lout ]
    -Zielony: Czujnik ruchu.

    0
  • #10 01 Lut 2013 00:04
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    wrda napisał:
    Przypominam, że tak namieszane z kabelkami bo była instalacja schodowa.

    Była poprawnie przygotowana pod łączniki schodowe a nie pod czujniki ruchu...
    według mnie brakuje przewodu NEUTRALNEGO [ N ]...
    Zobacz na to:
    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.
    -Czerwony: Faza [ L ]
    -Niebieski: Neutralny [ N ]
    -Fioletowy: Faza zasilająca żarówkę [ Lout ]
    -Zielony: Czujnik ruchu.






    Wg. instrukcji, schemat:

    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.

    i już nic nie wiem, na łączniku :
    AC ... zasilanie
    LAMP ... na żarówkę

    i tak mam podłączony jeden taki czujnik do jednej żarówki (w innym miejscu) i działa.


    Ale... na Łączniku jest jeszcze jedna śrubeczka z symbolem żarówki połączona z metalową obudową łącznika.....
    Owa śrubeczka dodatkowa nie jest połączona elektrycznie z elektroniką łącznika, służy jako radiator do ... chyba tranzystora w łączniku.

    ??????

    0
  • #11 01 Lut 2013 00:12
    BILGO
    Poziom 38  

    Aha, czyli jednak czujnik nie potrzebuje przewodu neutralnego, wiec pewnie problem tkwi w tym że wyjścia tych czujników nie mogą być połączone razem.... więc trzeba użyć przekaźnik z cewką na 230V i stykami 16A aby odseparować wyjścia czujników od siebie... tylko przydałby się ten przewód neutralny w tej puszcze gdzie odchodzi przewód do lampy...

    Dodano po 1 [minuty]:

    wrda napisał:
    chyba tranzystora w łączniku.

    TRIAK, i dlatego na pewno nie chce to działać poprawnie bo wewnątrz jest triak a nie przekaźnik...

    1
  • #12 01 Lut 2013 00:14
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    Aha, czyli jednak czujnik nie potrzebuje przewodu neutralnego, wiec pewnie problem tkwi w tym że wyjścia tych czujników nie mogą być połączone razem.... więc trzeba użyć przekaźnik z cewką na 230V i stykami 16A aby odseparować wyjścia czujników od siebie...

    Dodano po 1 [minuty]:

    wrda napisał:
    chyba tranzystora w łączniku.

    TRIAK, i dlatego na pewno nie chce to działać poprawnie bo wewnątrz jest triak a nie przekaźnik...




    Też o tym myślałem. Dlaczego więc po odłączeniu jednego z łączników dzieje się to samo?
    Uszkodziłem je?
    Jeśli jak to jak to sprawdzić?

    0
  • #13 01 Lut 2013 00:22
    BILGO
    Poziom 38  

    wrda napisał:
    Dlaczego więc po odłączeniu jednego z łączników dzieje się to samo?
    Uszkodziłem je?

    Mogłeś je uszkodzić, lub reagują na nieznany obiekt... Spróbuj zasłonić czujnik np kawałkiem pilśni, plastiku, aby sprawdzić czy czujnik czasem nie reaguje na jakieś źródło ciepła w zasięgu czujnika...

    0
  • #14 01 Lut 2013 00:26
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    wrda napisał:
    Dlaczego więc po odłączeniu jednego z łączników dzieje się to samo?
    Uszkodziłem je?

    Mogłeś je uszkodzić, lub reagują na nieznany obiekt... Spróbuj zasłonić czujnik np kawałkiem pilśni, plastiku, aby sprawdzić czy czujnik czasem nie reaguje na jakieś źródło ciepła w zasięgu czujnika...



    Przykrywałem je, przekręcałem ciągle to samo.
    Jest jakiś sposób na sprawdzenie ich?
    Jest jakiś schemat ogólny tychże czujników, (konkretnie tych na pewno nie), wysłał bym je do sprzedawcy ale zgubiłem paragon. Posiadam takich trzy sztuki na każdym tak samo....

    Jutro jeszcze podłącze zamiast tamtego, który działa i ... zobaczymy.

    0
  • #15 01 Lut 2013 00:28
    BILGO
    Poziom 38  

    wrda napisał:
    Posiadam takich trzy sztuki na każdym tak samo....

    A spinałeś je wcześniej razem ?? tz równolegle ? jeśli tak to pewnie je uszkodziłeś. Przetestuj każdy czujnik osobno...

    0
  • #16 01 Lut 2013 00:28
    zbich70
    Specjalista elektryk

    BILGO napisał:
    według mnie brakuje przewodu NEUTRALNEGO [ N ]

    Według tego opisu ten czujnik nie wymaga przewodu neutralnego.

    PS. Jedyny opis jaki udało mi się znaleźć. Może coś będzie więcej będzie na http://www.zebra-elektro.pl/ ale mi Avast wywala trojana. :D

    0
  • #17 01 Lut 2013 00:32
    wrda
    Poziom 10  

    "
    wrda napisał:
    Posiadam takich trzy sztuki na każdym tak samo....

    A spinałeś je wcześniej razem ?? tz równolegle ? jeśli tak to pewnie je uszkodziłeś. Przetestuj każdy czujnik osobno...
    "

    Spinałem, dzisiaj każdy sprawdzałem pojedynczo, na każdym tak samo czyli ... źle.
    Co się tam mogło "zepsuć"




    "PS. Jedyny opis jaki udało mi się znaleźć. Może coś będzie więcej będzie na http://www.zebra-elektro.pl/ ale mi Avast wywala trojana. "

    byłem tam, mi też nie chce tam pójść, nawet goły windows nie chce.

    0
  • #18 01 Lut 2013 00:36
    BILGO
    Poziom 38  

    A na pewno łączniki sterują FAZĄ ? Może w tym tkwi problem, bo jak piszesz jeden działa...

    0
  • #19 01 Lut 2013 00:38
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    A na pewno łączniki sterują FAZĄ ? Może w tym tkwi problem, bo jak piszesz jeden działa...


    Na czujniku są dwa miejsca na druty:
    AC i LAMP, czyli po mojemu sterują fazą.

    Jeden który podłączyłem od nowości "TAM", boje się g ruszać coby go nie uszkodzić, jutro na miejsce tamtego podłącze te które łączyłem przy "schodówce" (już dziś!)

    0
  • #20 01 Lut 2013 00:43
    BILGO
    Poziom 38  

    wrda napisał:
    Na czujniku są dwa miejsca na druty:
    AC i LAMP, czyli po mojemu sterują fazą.

    Chodzi mi o to czy na pewno w przewodzie który podłączasz do AC jest faza, możesz to sprawdzić np. popularnie nazywaną "neonówką", "próbówką" itd.

    0
  • #21 01 Lut 2013 00:45
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    wrda napisał:
    Na czujniku są dwa miejsca na druty:
    AC i LAMP, czyli po mojemu sterują fazą.

    Chodzi mi o to czy na pewno w przewodzie który podłączasz do AC jest faza, możesz to sprawdzić np. popularnie nazywaną "neonówką", "próbówką" itd.



    100% jestem pewien, sprawdzałem neonówką

    0
  • #22 01 Lut 2013 14:26
    Glonek1
    Poziom 8  

    Czujnik taki zasilany jest z jednej strony bezpośrednio z sieci i z drugiej strony przez żarówkę lub inne obciążenie rezystancyjne. Dlatego ie nadaje się do świetlówek (żarówek energooszczędnych) i ledów. Wg schematu wygląda że dolny (na rysunku) czujnik otrzymuje zasilanie dopiero gdy zadziała górny. Niestety raczej nie da się podłączyć do tej instalacji 2 czujników tego typu. Można próbować czujnikami przystosowanymi do Ledów (z przekaźnikiem), jednak wymaga to doprowadzenia przewodu neutralnego do każdej z puszek.
    Pozdrwiam

    0
  • #23 01 Lut 2013 14:54
    wrda
    Poziom 10  

    Glonek1 napisał:
    Czujnik taki zasilany jest z jednej strony bezpośrednio z sieci i z drugiej strony przez żarówkę lub inne obciążenie rezystancyjne. Dlatego ie nadaje się do świetlówek (żarówek energooszczędnych) i ledów. Wg schematu wygląda że dolny (na rysunku) czujnik otrzymuje zasilanie dopiero gdy zadziała górny. Niestety raczej nie da się podłączyć do tej instalacji 2 czujników tego typu. Można próbować czujnikami przystosowanymi do Ledów (z przekaźnikiem), jednak wymaga to doprowadzenia przewodu neutralnego do każdej z puszek.
    Pozdrwiam


    Czujniki są połączone równolegle, więc każdy z nich ma "fazę i zero" (no chyba, że się mylę). Świetlówka energooszczędna była podłączona na chwilę, ciągle podłączona jest żarówka 60W.

    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.

    0
  • #24 01 Lut 2013 15:24
    Glonek1
    Poziom 8  

    Przepraszam. Na schemacie z koloem widać wyraźnie, niestety przeoczyłem jedno połączenie. Aby sprawdzić czujnik najlepiej podłączyć go poza instalacją schodową (np. do gniazdka oczywiście zgodnie z zaleceniami producenta). Jeżeli będzie działał zgodnie z oczekiwaniem jest sprawny. Niestety myślę że mimo to trzeba zastosować czujniki z przekaźnikami. Podanie fazy po załączeniu 1 czujnika na wyjście LAMP 2 może spowodować jego uszkodzenie.

    0
  • #25 01 Lut 2013 21:21
    wrda
    Poziom 10  

    Glonek1 napisał:
    Przepraszam. Na schemacie z koloem widać wyraźnie, niestety przeoczyłem jedno połączenie. Aby sprawdzić czujnik najlepiej podłączyć go poza instalacją schodową (np. do gniazdka oczywiście zgodnie z zaleceniami producenta). Jeżeli będzie działał zgodnie z oczekiwaniem jest sprawny. Niestety myślę że mimo to trzeba zastosować czujniki z przekaźnikami. Podanie fazy po załączeniu 1 czujnika na wyjście LAMP 2 może spowodować jego uszkodzenie.




    Pytanie ważne:
    Jak mogę sprawdzić co uszkodziłem (bo chyba uszkodziłem) w czujniku, macie Panowie jakiś schemat łączników lub jakąś ogólną zasadę działania, rozkręciłem go i może jakoś "wspólnymi siłami" przerobimy.
    :)
    za wszelką pomoc: WIELKIE dzięki.

    0
  • #26 01 Lut 2013 22:25
    BILGO
    Poziom 38  

    Wizualnie wewnątrz łącznika nic nie wygląda na uszkodzone ??

    0
  • #27 01 Lut 2013 22:28
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    Wizualnie wewnątrz łącznika nic nie wygląda na uszkodzone ??




    NIC, ładnie wszystko wygląda.

    0
  • #28 01 Lut 2013 22:33
    BILGO
    Poziom 38  

    To może wstaw zdjęcia wnętrza łącznika... bo ciężko schemat znaleźć...

    PS. Wstaw dobrej jakości zdjęcia płytki od strony elementów jak i ścieżek...

    0
  • #29 01 Lut 2013 22:51
    wrda
    Poziom 10  

    BILGO napisał:
    To może wstaw zdjęcia wnętrza łącznika... bo ciężko schemat znaleźć...

    PS. Wstaw dobrej jakości zdjęcia płytki od strony elementów jak i ścieżek...


    Się robi:

    Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu. Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu. Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu. Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu. Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu. Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu. Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu. Przeróbka instalacji schodowej na czujniki ruchu.







    bezpiecznik odłączony podczas demontażu!!!!!!!!!!!!

    0
  • #30 01 Lut 2013 22:55
    BILGO
    Poziom 38  

    A bezpiecznik ty wyciągnąłeś ??

    0