Witam , posiadam lodówkę samsung Side by Side RSH1 KBRS i po pieciu latach zaczęła w niej pływać temperatura zarówno w lodówce jak i zamrażarce. Na początku pływała zamrażarka był serwis i przy pierwszym podejściu stwierdzili ubytek R600 więc dobili wymieniając przy tym filtr, po dwóch tyg sytuacja się powtórzyła czyli najpierw zamrażarka a potem lodówka zaczęła gubić temeraturę więc przyjechali drugi raz i niby znaleźli dziurkę - przetarcie przy termiku na parowniku lodówki więc wymienili parownik poprosiłem by dokłanie "przejechali" ją azotem i ponownie nabili wymieniając filtr. Zamrażarka i Lodówka po dwóch dniach znów zaczęła pływać tzn temperatura raz jest w plusie raz w minusie tak do -15 a lodówka prawie OK ale też dochodzi do +15. Więc przyjechali jeszcze raz i podmienili moduł sterowania, na tydzień bez zmian. Po tym fakcie ja sam zmieniłem czujniki defrostu i temperatura waha się od -2,5 do -22 ale jest tak, że z jednej do drugiej przechodzi w około 5 godzin pracy choć nieregularnie czasem krócej. Więc pomyślałem że może grzałka się na zbyt długo włącza to ją na tydzień wyłączyłem i po tygodniu myśląc że parownik jest cały zalodowiony zaszroniony pomyliłem sie, gdyż temperatura w tym czasie w zamrażarce biegała od -1 do -19 ( mam na stałe podłaczony termometr elekrtoniczny), a parownik był czyściutki tylko ta bańka obok parownika wielkości pięści była mocno zaszroniona, więc podłączyłem grzałkę i nadal zamrażarka biegała -1 -19, a lodówka 4 do 14. Robiłem podmiany defrostów lodówka - zamrażarka temperatury były trochę inne pływania ale czały czas pływa.Reasumując była napełniana trzy razy, dmuchana azotem kilkukrotnie ,wymiana parownika lodówki wymiana komputera wymiana czujników defrostów i pozostał agregat - czy to może być agregat???
Serwis rozkłada ręce i chce ja zabrać do siebie.. Myślałem że to może coś z zaworem trójdrożnym nawet go kupiłem ale okazało się że go nie ma w tym modelu Jest to model z jednym agregatem, jeden wspólny obieg czynnika w dwóch niezależnych komorach ( lod i zamr) więc podejżewam że jeśli spada temp w jednej komorze to cały układ się włącza. Prosze o pomoc w kolejnych koncepcjach rozwiązania problemu... Czy sa jeszcze jakieś czujniki które mają wpływ na pływa nie tempeatury??? . Prosze o pomoc w kolejnych koncepcjach rozwiązania problemu...
Serwis rozkłada ręce i chce ja zabrać do siebie.. Myślałem że to może coś z zaworem trójdrożnym nawet go kupiłem ale okazało się że go nie ma w tym modelu Jest to model z jednym agregatem, jeden wspólny obieg czynnika w dwóch niezależnych komorach ( lod i zamr) więc podejżewam że jeśli spada temp w jednej komorze to cały układ się włącza. Prosze o pomoc w kolejnych koncepcjach rozwiązania problemu... Czy sa jeszcze jakieś czujniki które mają wpływ na pływa nie tempeatury??? . Prosze o pomoc w kolejnych koncepcjach rozwiązania problemu...