Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 109 - Nic nie słychać w głośniku - nawet szumu.

rasm 31 Sty 2013 20:40 4326 6
  • #1 31 Sty 2013 20:40
    rasm
    Poziom 15  

    Witam
    Jak w temacie, dostałem takie radyjko od znajomego bo jest uszkodzone.
    Po włączeniu wszystko zapala się jak należy, można regulować kanały a naciśnięcie mikrofonu w gruszce zapala czerwoną diodę. Podczas jazdy na wskaźniku LED widać że radio odbiera jakieś sygnały - zapalają się diody raz mocniej raz słabiej.
    Natomiast w głośniku cisza, regulacja głośnością, gain, nic nie daje - nie ma nawet najmniejszego szumu w głośniku. Nie wiem czy radyjko nadaje bo nie mam nikogo znajomego żeby sprawdzić czy mnie słyszy :(.
    Czytając posty natrafiłem na kilka podobnych np.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...alan+109&sid=e70b16c649511962b027493d07ad952c
    ale to nie to- gruszka i wtyczka rozebrana, przewody przemierzone multimetrem.
    Gruszka sprawdzona przez przełączenie na PA i a z tyłu radia słuchawki pod wyjście PA i mówiąc do mikrofonu wszystko słychać, sam głośnik też jest sprawny bo sprawdzałem go osobno.
    Polutowałem płytę aby wykluczyć zimne luty - dalej bez zmian.
    Proszę o jakieś sugestie
    Pozdrawiam

    0 6
  • #3 01 Lut 2013 06:21
    rasm
    Poziom 15  

    Gniazdo EXT sprawdzone i jest OK, opornik również. Sam obwód głośnika powinien być ok, przy załączaniu radyjka słychać lekkie pukniecie głośnika,a przy całkowitym zniżeniu RF Gain coś tam lekko buczy, ale wystarczy minimalnie go zwiększyć i kompletna cisza.

    0
  • #4 01 Lut 2013 07:00
    szpara
    Poziom 27  

    Do sprawdzenia Q10. Czasami ulega uszkodzeniu.

    0
  • #5 01 Lut 2013 07:45
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Sprawdź metodą dotykania palcem na wejście wzmacniacza m.cz. czy słychać brum z sieci 50Hz. Dotknij palcem w okolicy n.6 przy wyłączonej blokadzie SQ.

    Alan 109 - Nic nie słychać w głośniku - nawet szumu.

    Jeżeli po dotknięciu palcem pojawia się brum 50Hz w głośniku, to możesz być na 99%, że wzmacniacz pracuje.


    Pozdrawiam.

    0
  • #6 01 Lut 2013 10:46
    Rzuuf
    Poziom 43  

    rasm napisał:
    ... z tyłu radia słuchawki pod wyjście PA i mówiąc do mikrofonu wszystko słychać ...
    - to dowód, że wzmacniacz pracuje.
    rasm napisał:
    ... sam głośnik też jest sprawny bo sprawdzałem go osobno.


    Jeszcze raz: SPRAWDŹ STYK W GNIEŹDZIE J2 (=PA) !
    To nie wzmacniacz, ani głośnik - to brak przejścia między wzmacniaczem a głośnikiem.

    0
  • #7 01 Lut 2013 20:28
    multihunter
    Poziom 25  

    10 noga KIA7217 podaj napięcie względem masy. Dla pewności która wersja płyty - rev.3 ?

    0