Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy dosypywanie proszku do tonera jest bezpieczne ?

roberto94 31 Jan 2013 21:33 5646 8
    roberto94
    Level 2  
    Witam zastanawiam się, czy podczas regeneracji toneru dosypując proszek coś dzieje się z naszym organizmem, czy jest to raczej obojętne. Wczoraj jak dosypywałem proszek tak mi się jakoś było słabo potem i się rozmyślam czy to ma wpływ. Szukałem w necie ale tam tematy dotyczą serwisantów, a nie domowych majsterkowiczów dosypujących raz na 6 miesięcy. Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat ? Bo mi to spokoju nie daje :) Pozdrawiam
    eko185
    Level 19  
    Jesli dosypujesz 1x na 6m-cy to nic Ci to nie zrobi.

Proszek sam w sobie to chemia (troche metalow ciezkich) i bardzo male drobinki które wnikają przez skóre.

Podobno gdybyś w tym siedział kilka ładnych lat to byś raczej miał raka płuc.

Powinno sie sypac proszek w masce bo wiadomo nosek i buzia jest narazona.
    Zwróc uwagę że ten proszek schodzi zwykła ciepła wodą i mydłem.

Wiadomo wszystko w nadmiarze szkodzi - nawet nadmierne "spotkania" damsko-meskie :)
    roberto94
    Level 2  
    Taka zwykła maska za 5zł wystarczy, czy trzeba coś bardziej profesjonalnego? Bo nie mam zamiaru być znowu taki zamulony.:))
    eko185
    Level 19  
    Trzeba lepszą maskę bo te zwykłe przepuszczają ten pyłek.

Najlepiej zrób sobie profesjonalne urządzenie do sypania tak aby jak najmniej się kurzyło.
    GallusAnonimus
    Level 30  
    Link do dokumentacji dot. tonerów HP: www.hp.com/go/msds

Jest tam więcej niż potrzebujesz aby poznać "szkodliwość" tonera.

A co do innej perspektywy szkodliwości, to dosypywanie tonera do kasety jest w każdym przypadku szkodliwe dla drukarki. Kasety z tonerem są przeznaczone na dany przebieg, zużywają się one mechanicznie, zatem nadmierna ich eksploatacja wielokrotnie zwiększa ryzyko usterki takiej kasety a co za tym idzie i drukarki. I to jest właśnie ta szkodliwość.

Najgorszy sposób eksploatacji drukarek laserowych to regenerowanie tonerów. Nic tak bardzo nie wpływa na skracanie i tak mocno ograniczonej w fazie projektowej żywotności tych produktów jak regeneracja. Następny w kolejce jest papier (95% papieru dostępnego to podły papier, który nadmiernie zapyla drukarki ujmując im zakładanego całkowitego przebiegu o 50-80%) dopiero na trzecim miejscu są tonery zamienne. Producenci wcale nie walczą z tym procederem, bo jest im on na rękę. Im więcej zepsutych drukarek tym większa sprzedaż nowych modeli. Temat rzeka, skrzynka piwa to zdecydowanie za mało.

Z drugiej jednak strony, gdy mamy tylko oryginalne tonery i droższy papier, to koszt wydruku jednej strony bardzo często jest większy niż w punktach ksero, a przecież jest tam jeszcze marża.

@eko185: Toner usuwa się zimną wodą. Ciepła go utrwala ;-)
    krakarak
    Level 41  
    GallusAnonimus wrote:
    ...dosypywanie tonera do kasety jest w każdym przypadku szkodliwe dla drukarki. ...nadmierna ich eksploatacja wielokrotnie zwiększa ryzyko usterki takiej kasety a co za tym idzie i drukarki....Najgorszy sposób eksploatacji drukarek laserowych to regenerowanie tonerów. Nic tak bardzo nie wpływa na skracanie i tak mocno ograniczonej w fazie projektowej żywotności tych produktów jak regeneracja. Następny w kolejce jest papier (95% papieru dostępnego to podły papier, który nadmiernie zapyla drukarki ujmując im zakładanego całkowitego przebiegu o 50-80%)...

Takich bajek to i bracia Grim by nie wymyślili.
    Do kompletu dopisz jeszcze, że żywotność drukarki skraca jej eksploatacja. Najlepiej nie włączać wcale.
    Przeczytają ludzie te bajki i jeszcze gotowi w to uwierzyć.
    Tommy82
    Level 41  
    Dosypywanie jest tak samo niebezpieczne jak używanie

GallusAnonimus

Nie strasz ludzi ze im się pusta kaseta od dosypywania zepsuje bo ona i tak jest do wy.....a.
    Regeneracja kaset to nie tylko dosypywanie tonera.

Jak ktoś ma pożądaną drukarkę to ani tonerem sypanym ani papierem nie zmniejszy żywotności zauważalnie w domowych warunkach. Mało kto drukuje w domu setki tysięcy stron. Natomiast jak ktoś drukuje to i tak się opłaca.
    rys57
    Moderator
    Pogadali, pogadali. Zawodowe, codzienne sypanie tonera musi być dokonywane z odpowiednim zabezpieczeniem pracownika. Doraźne, domowe sypanie nie stwarza większego zagrożenia niż wyjście na ruchliwą ulicę w mieście.

Temat zamykam.