Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ST1000DM003 - Głośno pracuje w spoczynku (bez obciążenia)

Mad Jaro 01 Lut 2013 09:04 2664 10
  • #1 01 Lut 2013 09:04
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Mam pewien problem z dyskiem Seagate ST1000DM003, przejawia się on głośną pracą (chrobotaniem) podczas spoczynku, i braku wykonywania złożonych operacji zapisu czy odczytu. Dioda HDD w tedy nie świeci się.
    Po prostu system załadowany, sam pulpit a dysk co chwila tak chrobocze, jakby wykonywał jakieś skomplikowane operacje. Nie ma na to też jakiejś reguły, chwila jest cisza, a za chwile chrobotanie.

    S.M.A.R.T z HD Tune
    ST1000DM003 - Głośno pracuje w spoczynku (bez obciążenia)

    Skan powierzchni z MHDD jest czyściuteńki, zero bad'ów, tylko kilka bloków poniżej 50ms. Średni odczyt zapis na poziomie 180mb/s
    Jest to dośćdziwny dżwięk, ponieważ sam dysk w sensie odczyt zapis pracuje bardzo cicho pod obciążeniem, ale w idle czasem jakoś tak mieli niemiłosiernie. Próbowałem wyłączać indeksowanie w Win7, ale nic to nie daje.

    Dysk jest na gwarancji.

    0 10
  • #2 01 Lut 2013 10:16
    linuks
    Spec od komputerów

    SMART jest ok. Spróbuj porobić operacje dyskowe z liveCD linuksa. Wykluczysz lub potwierdzisz czy to dysk czy windows.

    0
  • #3 01 Lut 2013 10:28
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Mam dwa dyski, na SAMSUNGU mam Ubuntu właśnie go odpaliłem i piszę z niego.

    Podczas bootowania Ubuntu z SAMSUNGA, Seagate chrobotał jak najęty. Ale jak się załądowało Ubuntu i robię operacje na Seagate to jest cisza słychać tylko cichutkie odczytywanie danych z Seagate.

    Ale dlaczego podczas bootowania chrobotał, skoro nie z niego był ładowany Ubuntu....


    Podobnie mam, gdy robię uruchom ponownie Win7. Wyświetla logo BIOSA, potem powinien zacząć bootować Win7, a on nie robi nic tylko chrobocze miłosiernie (dioda nie świeci) system się nie ładuje. Dopiero reset przyciskiem pomaga i zaczyna bootować Win7.

    0
  • #4 01 Lut 2013 11:15
    domio33
    Poziom 28  

    Oddaj go na gwarancje.

    0
  • #5 19 Lut 2013 13:50
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Dodaję filmik przedstawiający to chrobotanie.

    Tutaj możecie posłuchać:

    Link

    Na tym filmiku dysk nie był kompletnie obciążony odczytem, czy zapisem (tylko pulpit czyli idle), dioda od dysku zapaliła się 3 razy. A wyraźnie słychać dysk "mieli" dane, ale jakie ? Indeksowanie w win wyłączone, harmonogram wyłączony, antywirus wyłączony.

    Dodatkowo mam też problem z opcją "uruchom ponownie". Po wybraniu komputer się restartuje, ale dysk tak jakby się nie bootuje. Zawiesza się na czarnym ekranie i właśnie zaczyna tak samo mielić a lampka się nie świeci i system nie wstaje.
    Zobaczcie titaj nagrałem filmik jak to wygląda w przypadku restartu:

    Link

    0
  • #6 19 Lut 2013 14:28
    Łukasz_W

    Poziom 36  

    BC-Command Timeout: Liczba przerwanych operacji z powodu przerw w komunikacji z dyskiem twardym. Wartość tego atrybutu powinna być równa 0. Jeśli wartości są dużo powyżej 0, to prawdopodobnie zaistniały problemy z dostawą energii lub wystąpiły problemy z kablem IDE/SATA/etc.

    Czym jest zasilana ta jednostka? Marka i model zasilacza, stan połączeń lutowanych złączy na PCB dysku.

    0
  • #7 19 Lut 2013 15:07
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Zasilacz to OCZ STEALTHXSTREAM 2 600W (Kod producenta: OCZ600SXS2)

    Zasilacz był już raz wymieniany w ramach gwarancji. Niestabilne napięcie 3.3V na tyle duże, że płyta główna ASUS P8Z77V-LK wyłączała zestaw aby zapobiec awarii.

    Przysłali nowy, napięcia z biosu:
    +12 jest 12.096
    +5 jest 5.080
    +3.3 jest 3.408

    Kabelek oryginalny ASUS SATA3 do 6gb/s

    0
  • #9 19 Lut 2013 15:34
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Wygląda tak:
    ST1000DM003 - Głośno pracuje w spoczynku (bez obciążenia)

    dodam, że to chrobotanie nie jest ciągłe, najbardziej chrobocze podczas wybudzenia z uśpienia wtedy tak nawet do 2 minut chrobocze po czym powoli ustaje a w czasie pracy (internet, poczta, muzyka film) sporadycznie zdarza się chwilami tak mocno po chrobotać

    0
  • #11 19 Lut 2013 16:49
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Wyłączyłem plik stronicowania, niestety dalej to samo. Ale bardzo dziwi mnie też nie wstawanie dysku podczas restartu.

    EDIT:
    Pozwolę sobie odświeżyć temat, poradziłem sobie z niewstawaniem systemu po restarcie. Winny był adapter wifi 2.0 wpięty w port 3.0.

    Ale pozostaje dalej problem głośności dysku. Ponieważ ciężko jest to opisać postanowiłem nagrać filmik, ukazujący jak miga dioda HDD LED względem tego chrobotania, oraz jak w danym momencie obciążyłem dysk HD Tune.


    Link

    0