Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Iveco stralis - brak świateł

kryś184 03 Lut 2013 02:52 6240 24
  • #1 03 Lut 2013 02:52
    kryś184
    Poziom 14  

    Witam posiada ktoś może rozpiskę pinów w kostce sterownika FFC przedniej części ramy i RFC tylnej części ramy
    pozdrowienia

    0 24
  • #2 04 Lut 2013 22:34
    miler80
    Poziom 34  

    Mam w książkach pełną dokumentację serwisową, niestety nie mam jak wrzucić więc pytaj konkretnie o nr przewodu.

    3
  • Pomocny post
    #3 05 Lut 2013 20:29
    Oporniczek
    Poziom 18  

    Posłuchałem dobrej rady info na pw.

    5
  • #4 07 Lut 2013 00:13
    kryś184
    Poziom 14  

    Witam dzięki kolego za informacje są bardzo pomocne w sprawie nie masz może rozpiski z sterownika BC tym razem problem z Iveco trakker sterownik FFC i RFC odmówił współpracy ze sterownikiem BC komputer pokładowy
    Jeszcze pytanie plus 15 normalnie po zapłonie ma być we wtyczce J2 FFC 17 pin czy on jest dopiero w tedy gdy sterowniki nawiążą komunikacje i sterownik BC załączy plusa bo sterownik BC steruje pracą sterowników FFC i RFC ?
    Pozdrowienia

    2
  • #5 16 Mar 2015 22:49
    alankedzior
    Poziom 10  

    Witam ma problem z ivecio stralis najprawdopodbniej po zwarciu jednej obrysowki zgasla cala strona swiatel pozycyjnych. Brak napiecia na przewodzie zasilajacym lewa strone naczepy.
    Odlaczenie akumulatora nie pomaga.

    6
  • #6 18 Mar 2015 22:17
    kakibara
    Poziom 28  

    Witam, masz kolego wtyczkę 15 pin? z adapterem? to sprawdz kolego wtyczkę czy pin nie jest skrzywiony, i/lub zmień jeżeli masz winowajcę na zintegrowany kabel bez adaptera.

    0
  • #7 09 Wrz 2015 10:43
    Zbyszu138
    Poziom 10  

    Panowie nie mam światel z tylu w iveco stralis 07r. zarowki sa dobre, boczne obrysy,kierunkowskazy wszystko jest i w naczepie ,a w ciagniku ciemno w lampach tylnych, nie ma zadnego swiatla. . gdzie zajrzec na poczatek? nie znam stralisa, bo wczesniej mialem volvo i tam mialem wszysyko opanowane. dzieki.pozdrawiam.

    8
  • #8 09 Wrz 2015 14:12
    Oporniczek
    Poziom 18  

    Przewody zgniłe w rurach pe-szla. Pomiędzy lampą a RFC czyli tylnym MUX. Najczęściej przewody uszkodzone są zaraz za lampą.

    0
  • #9 09 Wrz 2015 15:35
    miler80
    Poziom 34  

    Same gniazdo lampy i wtyczka lampy tez gnie. Poza tym jak 10W żarówki włożone tez lama nie zaświeci.

    1
  • #10 09 Wrz 2015 20:24
    Zbyszu138
    Poziom 10  

    Dzięki za odpowiedź, panowie dam znać jak tym się zajmę. W lewej i prawej lampie nie działa nic. Pozdrawiam.

    1
  • #11 09 Wrz 2015 23:32
    kakibara
    Poziom 28  

    Sprawdz czy od strony aku dochodzi prąd do tylnego komputera, jeżeli była by włożona żarówka 10W będą światła na kilka sekund i zgasną. ma być 6 szt 5W tylko od dołu do podświetlenia tablicy wsadzamy 10W nie ma znaczenia czy to wolumen czy ciągnik siodłowy. reszta 21W. A propos bardzo fajne auto do naprawy z komputerem i schematami idziesz jak po sznurku. pozdrawaim

    1
  • #12 14 Lip 2018 17:05
    marcin0933
    Poziom 9  

    Witam . Panowie mam problem z Iveco stral is 2013 r . Od jakiegoś czasu zaczęły pulsowac światła jazdy dziennej . Dzień całkiem postanowiły zgasnac . Miał ktoś podobny problem ? Oczywiście są to światła ledowe.

    0
  • #13 14 Lip 2018 22:42
    kakibara
    Poziom 28  

    Tak miałem wiele razy taki problem.
    Podstaw lampę sprawną i zobacz czy pali się prawidłowo jeżeli nie możliwe także kable za zderzakiem ale sprawdzić lampę to dwie śrubki i wtyczka do zmiany. Pozdro.
    Stawiam na lampę.

    1
  • #14 15 Lip 2018 01:27
    marcin0933
    Poziom 9  

    Kolego nie mam skąd jej wziąść. Ale myślę że to jednak mogą być przewody ponieważ obie migaly jednym tempem.

    0
  • #15 15 Lip 2018 09:44
    kakibara
    Poziom 28  

    Może być jak mówisz, tu dałem Ci mała podpowiedź sprawdź przewody to najniższy przeważnie koszt.

    0
  • #16 15 Lip 2018 09:58
    marcin0933
    Poziom 9  

    Zapewne było by najtaniej. Widzę że dostęp za ciekawy nie jest ale jutro to posprawdzam. Dzięki

    0
  • #17 25 Sie 2018 16:45
    marcin0933
    Poziom 9  

    Koledzy naprawial ktoś światła drl w iveco hi way ? Może ktoś wie jak sprawdzic modul ten pod reflektorem ?

    0
  • #18 12 Paź 2018 18:29
    marcin0933
    Poziom 9  

    Wymieniłem reflektory tylko bez modułów które są na spodzie reflektora , czyli zostały stare i dalej nic nie działa . Sprawdziłem wiązke i wychodzi na to że wszystko ok. Posiada ktoś rozpiske pinow reflektora do iveco hi vay 2013 r żeby sprawdzić na krótko ?

    0
  • #19 13 Paź 2018 04:54
    Hektar Zahler
    Poziom 32  

    Tam kable gniją na potęgę, więc nie przeżywaj, bo to proste jak cep. Na 99% brak masy/zasilania modułu świateł jak nic nie działa. Jest schowany pod deklem koło prawego przedniego koła. Zdejm dekiel i szukaj dalej aż znajdziesz.

    0
  • #20 13 Paź 2018 08:37
    marcin0933
    Poziom 9  

    Ta wiązka od modułu do lamp jest ok. Sprawdzałem. A nie działają tylko ledy . Drogowe i mijania są.

    0
  • #21 13 Paź 2018 13:02
    Hektar Zahler
    Poziom 32  

    Sprawdzałeś przejścia jakim sposobem pomiędzy światłami, a czym ? Jak pulsowały nierównomiernie, to na sto procent wiązka, co jest w Stralisie czymś oczywistym, więc o czym mowa dokładnie. Ponadto te sterowniki są takie "sprytne", że w razie minimalnego przeciążenia rozłączają światła permanentnie. Wystarczy, że żarówka mu się spodoba nie wiem czy wiesz.

    0
  • #22 13 Paź 2018 13:10
    marcin0933
    Poziom 9  

    Sciagnalem zderzak i miernikiem na przejście. Wychodzi na to że każdy przewód jest ok. Od sterownika do kostek przy reflektorach po kostke przy rozdzielni w kabinie

    0
  • #23 13 Paź 2018 13:14
    Hektar Zahler
    Poziom 32  

    To teraz Twoja praca poszła na marne, bo pewność co do wiązki na miernik jest żadna. Trzeba to sprawdzić pod obciążeniem.

    0
  • #24 13 Paź 2018 13:21
    marcin0933
    Poziom 9  

    Jedyne co zauważyłem to w tej kostce przy rozdzielni (pod maska) są 3 czerwone przewody. W jednym jest 24 w pozostałych 2 nie ma nic. One też bezpośrednio ida do reflektorow. No ale w okolicy nie ma takiego samochodu żebym to sprawdził . Z tym że puszczając napięcie na te piny nic nie nie pojawia

    Dodano po 2 [minuty]:

    Mam rozkopane, zaraz pojde to jeszcze pod obciążeniem sprawdzę.

    0
  • #25 19 Gru 2018 22:38
    koniol
    Poziom 16  

    Załączam obszerny materiał na temat prądu w Stralisie. Mam nadzieję że ten opis pomoże wszystkim zdesperowanym użytkownikom włoskich wynalazków rozwiązać wiele problemów. Szczegóły RFC na stronie 111. Są tam opisane m.in. piny z których wychodzą poszczególne napięcia zasilające światła pozycyjne, kierunki itp. Zastanawia się tylko gdzie w opisie są przedstawione wejścia prądowe z załączników świateł, włącznika swiateł stop i manetki kierunkowskazów. Jeśli ktoś to rozszyfruje proszę o sugestie.

    1