Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dukato, doka, skrzynia - jaki silnik wybrac

przemek287 03 Feb 2013 13:14 2583 4
    przemek287
    Level 9  
    Witam serdecznie.
    Potrzebuje kupić auto dostawcze, skrzyniowe w doce. Stawiam na ducato, pytanie tylko jaki wybrać silnik? Wiem że 2,8d jest najmniej awaryjne pytanie tylko jaka jest dynamika jazdy? Jest dużo gorzej niż w 2,5tdi? Pewnie najlepiej było by 2,8 idtd ale to już wyższa cena, budżet 13 tyś.
    Auto głównie będzie dojeżdżało na budowy w odległości do 100km z 4-6 osobami i ładunkiem ok700kg.
    jak wygląda sprawa spalania? 2.8 d pali mniej niż 2,5 tdi?

Przy okazji proszę o poddanie ocenie aut w poniższych linkach.
    http://otomoto.pl/fiat-ducato-doka-2-8-idtd-7-osob-T3509750.html
    http://moto.allegro.pl/fiat-ducato-dubel-kabina-tanio-i2986792446.html
    zenek.ch
    Level 13  
    Jeżeli auto ma być na budowy i pracownicy będą tym jeździć to fiat szybko zamienią na ruinę.
    Pracownicy nie szanują sprzętu bo to nie ich i lepiej kupić im jakiegoś woła roboczego typu VW.
    przemek287
    Level 9  
    Jeżdżę razem z ludźmi , głównie ja prowadzę.
    zenek.ch
    Level 13  
    To inna sprawa, bo fiaty strasznie gniją i te młodsze roczniki to szybko się rozlatują bo blacha cieniutka.
    Jeżeli inna marka nie wchodzi w grę to najlepiej popytać kogoś kto użytkuje takie auto.Miałem kiedyś fiaty i teraz trzymam się od odstawczego fiata z daleka więc co do silnika to nie pomogę.
    MartBan
    Level 22  
    Polecam tdi lub idtd (włoski silnik Sofim), nowsza konstrukcja z bezpośrednim wtryskiem, wyższa moc i niższe zużycie ON, bardzo trwały silnik. Niestety to już bardzo stare i wyeksploatowane dostawczaki, minus to korozja(progi, podłużnice), V bieg(przesuwka, synchronizator), linki do mechanizmu zmiany biegów, łożyska amortyzatorów, pękające nadwozie przy tylnych drzwiach (bus), zamki, klamki. Ten samochód to praktycznie Peugeot/Citroen więc można jeszcze szukać wśród Jumpera i Boxera.