Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CC1010 dopałka. Czy warto to robić? Czy nie pogorszy to sprawy?

wiktor_m 14 Feb 2005 14:54 1673 6
Altium Designer Computer Controls
    wiktor_m
    Level 12  
    Chce zrobić dopałke do CC1010. Jest to transceiver zintegrowany z procesorem 51. Ma na wyjściu 4mW (868MHz i na takiej bedzie pracował), impedancja wyjściowa 50 Ohm.
    Słyszałem, że są duże problemy z dopasowaniem impedancji i jakies inne rzeczy nie z tej ziemi.
    Czy mógłby ktoś poradzić, czy warto budować dopałkę, czy ona coś pomoże, czy nie pogorszy? Mi sie wydaje, że jest to możliwe. Nie mam dużego doświadczenia w WCZ. Ewentualnie jakiś prosty schemat. Moc do 0.5W. Będzie to wykorzystywane w profesjonalnym sprzęcie zasilanym bateryjnie do transmisji danych pomiarowych, na kilka set metrów. Prosiłbym o wszystkie możliwe pomysły. Po dołożeniu takiej dopałki potrzebny będzie również przełącznik anteny (aby sygnał z dopałki nie dostał sie do toru odbiornika).
  • Altium Designer Computer Controls
    pitlab
    Level 13  
    wiktor_m wrote:
    Chce zrobić dopałke do CC1010. [...]
    Czy mógłby ktoś poradzić, czy warto budować dopałkę, czy ona coś pomoże, czy nie pogorszy? [...]. Moc do 0.5W. Będzie to wykorzystywane w profesjonalnym sprzęcie zasilanym bateryjnie do transmisji danych pomiarowych, na kilka set metrów.

Wydaje mi się że nie tędy droga. Zasięg na tą odległość powinien być możliwy bez żadnych udziwnień. Jeżeli jest za mały to raczej szukaj rozwiązania wzmacniacza przed odbiornikiem, lepszej (kierunkowej?) anteny.
    Zwiekszanie mocy nadajnika ponad 10mW nie jest dozwolone prawnie.
  • Altium Designer Computer Controls
    wiktor_m
    Level 12  
    Jak juz wspomnialem, że połączenie radiowe bedzie wykorzystywane w sprzęcie profesjonalnym (legalnie), i problemów na uzyskanie zezwolenia na taką czy inną moc, czy częstotliwość, nie bedzie, ale jeżeli radiowe połączenie będzie zawodne z powodów słabej mocy, to wtedy będzie większy problem. Być może wystarczy dołożyć tranzystor na wyjściu? Tylko nie wiem w jaki sposób. Bo na takiej częstotliwości wpływ druku (połączeń na płytce) ma duże znaczenie.
  • Helpful post
    SP1AQU
    Level 21  
    Witam !
    Miałem okazję udzielać już tego rodzaju porad i wiem, że nie są one mile widziane - jak zawsze bywa z wylewaniem kubła zimnej wody na głowę - ale zrobię to raz jeszcze. Otóż, jeśli nie masz sporego doświadczenia z układami w.cz., a 868 MHz wcale nie jest bułką z masłem, to masz do wyboru albo posłużyć się wzorcowym projektem Chicona (z ich witryny) i zero eksperymentowania, albo też znajdź sobie do współpracy kogoś kto się na tym zna. Oczywiście, możesz zrobić to sam, tylko że zajmie Ci to wieeelką kupę czasu. O tym, że nie wystarczy multimetr i częstościomierz to nawet nie wspomnę.
    wiktor_m
    Level 12  
    Wiem, że nie będzie łatwo. Tak samo myśle i radzę innym, bo próbowałem już nie raz zbudować jakieś nadajniczki-odbiorniczki, bardzo dawno temu, nie mając żadnych przyrządów, coś się udawało, ale słabo, straciłem dużo czasu, kilka miesięcy, a wyniki były mizerne. Na razie mam trochę czasu. Dodam, że teraz mam analizator Hameg'a HM5014-2 do 1GHz z Tracking Generator'em (za mały zakres na obserwację harmonicznych, ale juz coś), miernik SX-400 (niestety nie na ten zakres częstotliwości i mocy, ale jak będzie potrzebny to się kupi na odpowiedni), prawdziwe sztuczne obciążenie 50R/10W. Niedługo też będę miał gotowe płytki Chipcon'a z CC1010 i antenkami, a może nawet Development kit. Interesuje mnie tylko, czy to jest możliwe (czy warto?) podjąć się zrobienia dopałki do takiego jednoukładowego transceiver'a? Czy problem jest większy (jaki?), niż stworzenie transceivera na 0,5W od początku? Jeżeli warto, to od czego zacząć? Tak czy inaczej, muszę to zrobić, podstawili mi nóż do gardła... :please: Bardzo proszę o porady i wskazówki.

P.S.
    Z projektowaniem płytek, nie mam żadnych problemów (profesjonalnie tym się zajmuje).
  • Helpful post
    SP1AQU
    Level 21  
    Wydaje mi się, że powinno to być wykonalne pod warunkiem, że jesteś w stanie stwierdzić kiedy TRX CC1010 przechodzi z nadawania na odbiór. Jest to konieczne, ponieważ musisz sterować przełącznikiem T/R, pozwalającym na ominięcie PA w czasie odbioru. Jeśli chodzi o inne sugestie to radziłbym Ci zainteresować się wzmacniaczem mocy MAX2235 http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2014

oraz przełącznikami T/R HMC190MS8.
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/HITTITE/HMC190MS8.html

MAX2235 jest niedrogi, ma możliwość regulacji mocy wyjściowej oraz, co bardzo istotne, istnieje Evaluation Kit na którym możesz się wzorować podczas projektowania płytki.
    http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm?qv_pk=2015
    wiktor_m
    Level 12  
    dziękuję SP1AQU
    to właśnie to czego szukałem.