Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka inwertorowa - Rosyjska spawarka 10-100A

Bambus97 03 Feb 2013 17:18 6519 2
    Bambus97
    Level 15  
    Witam.
    Zainteresowałem się budową spawarki inwertorowej, najprostszy okazał się rosyjski schemat( Link ), w oparciu o niego zbudowana była jedna spawarka, z resztą prezentowana na forum elektroda.pl.
    Jako, że w bukwach jestem bardzo słaby, to prosiłbym o małą pomoc.
    Z tego co udało mi się rozszyfrować, to układ na dwóch 555 ma za zadanie wyłączać spawarkę gdy temperatura będzie wyższa niż 90*( zwarcie wyprowadzenia 1 do masy i rozwarcie przekaźnika), czy tak jest?
    Poza tym chyba mniej miejsca zajmie zastosowanie małego transformatora do zasilania UC3845 niż przetwornicy na TOP224 (a na pewno będzie prościej).
    I małe pytanie, Tt1 to jeśli się nie mylę przekładnik prądowy, z tego co tu (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1244183.html widać, to ten przekładnik ma chyba 1 zwój, czy się nie mylę?
    Posiadam już kondensatory 4700uf/375V, chciałbym je tu zastosować, czy oprócz zwiększenia transformatorów, dławika, filtracji, mocniejszego tranzystora, zmiany elementów odpowiedzialnych za regulację prądu trzeba zrobić coś jeszcze? Niestety nie dokopałem się w datasheecie UC3845 jak przeliczyć te elementy, prąd jaki by mnie interesował to 200A.
    komatssu
    Level 29  
    Ten projekt jest delikatnie mówiąc do kitu, ogólnie powielanie ruskich konstrukcji budowanych metodą "uda się - nie uda" nie należy do łatwych.
    Poszukaj tu na forum projektu spawarki 140A której autorem jest "w_mirek" - wiele osób po wymianie tranzystorów na mocniejsze uzyskiwało 200A bez problemu.
    Zastanów się tylko, czy Twoja sieć zasilająca wytrzyma takie obciążenie, bo przy 200A na wyjściu spawarki potrzeba blisko 25A prądu z sieci 220V.