Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cinquecento 700 traci moc,gaśnie,nie chce zapalić

komers 04 Feb 2013 00:13 6579 9
    komers
    Level 10  
    Witam.posiadam CC700 z 97r z gaźnikiem Aisan. Jeżdżę nim od roku i nie sprawiał większych problemów. Nie dawno jadąc około 80 km zaczął tracić moc nie chciał wchodzić na obroty i przerywał jak popuszczałem gazu jechał i dłuższej chwili stawał. Po chwili udało mi się go odpalić zwiększyłem obroty silnika i jakiś czas był spokój.Po jakimś czasie znowu jechałem w trasę i zrobiło się identycznie i to kilka razy po czym z ledwością udawało się odpalić i jechałem dalej. Po powrocie pojechałem do mechaników którzy pracują w dawnym serwisie fiata rzekomo splanowali podstawę pompki przedmuchali przewody i miało być ok.Było przez 3 dni dzisiaj małżonka pojechała do pracy wszystko ok po południu wychodzi do odpalania a on tak jak by nie dostawał paliwa bo z wciśniętym gazem na full i się odzywał ale nie wchodził na obroty po 15 minutach udało jej się odpalić i pojechała.Powiem szczerze naczytałem się już wiele postów i nie wiem co z tym zrobić a zaczyna mnie to co raz bardziej denerwować.Wcześniej samochód nie robił problemów w wakacje byliśmy nim nawet w Kołobrzegu 800km razy 2.Proszę o jakieś konkretne wskazówki bo nie wiem co mam robić wymieniać pompkę,świece,przewody,cewkę,czyścić gaźnik,filtr paliwa,dodam jeszcze że nie mam przewodu od gruszki do filtra ale co to ma do odpalania na zimnym silniku skoro rano była niższa temperatura i samochód normalnie odpalił a w południe nie chciał.
    misiek-888
    Level 36  
    komers wrote:
    dodam jeszcze że nie mam przewodu od gruszki do filtra
    Chodzi o akumulator podciśnienia , czy o przewód od wymiennika ciepła do filtra powietrza?
    komers
    Level 10  
    Chodzi o przewód od wymiennika ciepła do filtra powietrza idącego od gruszki zamontowanej na kolektorze wydechowym ale tak na chłopski rozum nie sądzę aby to miał związek z dzisiejszym problemem uruchomienia silnika.

Dodano po 6 [minuty]:

Dodam jeszcze że teraz u mnie jest -5 stopni poszedłem i samochód normalnie odpalił na ssaniu chwilę go potrzymałem wyłączyłem ssanie i pracował ok.
    misiek-888
    Level 36  
    Związek ma z gaśnięciem podczas jazdy. Przy braku ciepłego powietrza , dużej wilgotności i ujemnej temp. potrafi omarznąć rozpylacz w gażniku. Zacznij od uzupełnienia braków. Sprawdż klapkę pod filtrem powietrza
    komers
    Level 10  
    No z tym akurat się zgodzę jeśli chodzi o kwestię podczas jazdy.Klapka w obudowie filtra ok poruszą się lecz nie wiem jak sprawdzić czy termostat pracuje prawidłowo.Ale co z tym dzisiejszym odpaleniem.Rano samochód normalnie odpalił po 8h postoju problem z uruchomieniem silnika objaw taki jak by nie dostawał paliwa bo wielu próbach odpala i jedzie normalnie to jest dziwne.

Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie proszę o pomoc.
    Ozzzzy
    Level 2  
    Witam, mam dokładnie ten sam problem te same objawy. Tylko dodam, że ja mam tę papierową rurę do ciepłego powietrza. Nikt ni wie co może być przyczyną takiego zachowania samochodu? Jeśli tego nie naprawię do auto idzie na złom, mechanik powiedział, że to może być wytarty wałek rozrządu ale nie wiem czy mu wierzyć.
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Kable od świec są w porządku? Może mają przebicie i tak autka sie zachowują, jak nie maja dobrej iskry na świecach. Próbowaliście od tej strony temat ugryźć?
    Ozzzzy
    Level 2  
    Wymienię te kable. Ale auto zimne pali dobrze i chodzi na wolnych obrotach ok, tylko po kilku kilometrach jak się zagrzeje to nie chce jechać i w końcu gaśnie.
    Mam kilka podejrzeń: kable od czujnika temperatury wody mi się urwały. A on chyba załącza podciśnieniowe sterowanie gaźnika jak się silnik zagrzeje, dobrze myślę?

I tutaj pytanie czy czujnik taki:
    http://allegro.pl/czujnik-temperatury-fiat-cinquecento-700-aisan-i3082780105.html

to jest to samo co ten
    http://allegro.pl/fiat-cinquecento-700-czujnik-temperatury-wody-i3121969266.html
    i czy ten drugi będzie pasować do Cinquecento 700 97' rok?

Jeszcze muszę sprawdzić wężyki od sterowania gaźnikiem bo mechanik coś tam kombinował, widziałem ze jeden wężyk zaślepił śrubą 6mm, jak wyciągnąłem tę śrubę to auto nie chciało trzymać wolnych obrotów. Mam schemat podłączenia tych wężyków i będę działał według niego.
    bodom
    Level 30  
    Odłącz odmę od rury ssącej i puść ją luzem. Zaślep korkiem w ssącej miejsce po odmie.
    Ta "ssąca" dochodzi do gaźnika - odłącz ją od niego i wyczyść z emulsji wodno-olejowej.
    Gaźnik może być bardzo zanieczyszczony tą emulsją.
    Ozzzzy
    Level 2  
    Witam, doszedłem do wniosku, że powodem tej przypadłości może być wytarty wałek rozrządu. Zamontowałem gaźnik od fiata 126 lecz auto nie odpala, tylko ogień strzela z gaźnika tak jak miało to miejsce wcześniej po nagrzaniu się auta i auto nie chciało palić. Czyli zawory się mało otwierają pewnie.
    Czy sama wymiana popychaczy może pomóc czy nie ma takiej opcji? Czy trzeba wymienić także i wałek rozrządu? I po czym poznać, że popychacze są zużyte?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.