Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CEM DT-9935 - tani mostek RLC

^ToM^ 04 Feb 2013 11:55 28041 102
Testo
    ^ToM^
    Level 40  
    Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim mostkiem? Jest to najtańszy na rynku model z zakresem do 100kHz. Widzę że na allegro ich sporo poszło, zatem być może i któryś z Kolegów na Elektrodzie ten mostek zakupił. Wszelkie info miło widziane.

http://activtech.pl/miernik-mostek-rlc-cem-dt9935-p-163.html
    http://activtech.pl/download/cem-DT-9935.pdf

Garść danych z powyższej specyfikacji:

Dual LCD display
    Auto LCR smart check and measurement
    Series/Parallel modes are selectable
    Ls/Lp/Cs/Cp with D/Q/
    θ/ESR parameters
    Support DCR mode 200.00Ω~200.0MΩ
    Five different test frequency are available: 100/120/1k/10k/100kHz
    est AC signal level: 0.6mVRMS typ.
    Test range: (ex. F=1kHz)
    200.00 μH ~ 2000.0 H
    2000.0 pF ~ 2.000 mF
    20.000 Ω ~ 200.0 MΩ
    Multi-level battery voltage detector
    Support Backlight & Buzzer sound driver
    Primary Parameters Display:
    DCR:DC Resistance
    Ls:Serial Inductance
    Lp:Parallel Inductance
    Cs:Serial Capacitance
    Cp:Parallel Capacitance
    Rs:Serial Resistance
    Rp:Parallel Resistance
    Second Parameter Display:
    :Phase Angle
    ESR:Equivalence Serial Resistance
    D:Dissipation Factor
    Q:Quality Factor
  • Testo
    ^ToM^
    Level 40  
    kazik70 wrote:
    http://www.youtube.com/results?client=opera&q=DT-9935&oe=utf-8&channel=suggest&um=1&ie=UTF-8&gl=PL&sa=N&tab=w1

Przejrzałem te filmiki, jednak prócz problemów z kalibracja dla długich przewodów nic więcej tam ciekawego o nich nie ma :)
  • Testo
    mikstu2
    Level 27  
    Witam.
    Mostek ten wydaje mi się dość sensowny (jak na swoją cenę).
    Sam nawet zastanawiam się nad kupnem takiego.
    Tyle tylko, że nie widzę nigdzie polskiej instrukcji, a przecież jest podobno ustawa czy rozporządzenie zabraniające sprzedaży wyrobów bez polskiej instrukcji :cry:
    ^ToM^
    Level 40  
    mikstu2 wrote:

Tyle tylko, że nie widzę nigdzie polskiej instrukcji, a przecież jest podobno ustawa czy rozporządzenie zabraniające sprzedaży wyrobów bez polskiej instrukcji :cry:

Bo ustawa swoje a sprzedawcy swoje. Najlepiej sprzedać bez polskiej instrukcji a później jak się coś popsuje to zwalić na użytkownika że nie przestrzegał instrukcji obsługi. Ale o tym że była ona dostarczona tylko w j. chińskim to nikt nawet się nie żachnie;) Taki jest obraz polskiego sprzedawcy-fachowca-ignoranta:)
    Akurat dla tego modelu jest angielska, co jednak nie zmienia faktu, że polska też powinna być skoro urządzenie trafia do sprzedaży detalicznej.

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Beat wrote:
    Czy ktoś mógłby przetłumaczyć i w skrócie sformułować wady tego mostka i ciekawe
    spostrzeżenia z linku ?

http://www.eevblog.com/forum/testgear/cheap-lcr-meter-cem-dt-9935/

Wady:
    -no good protection against voltage or charged capacitors. :(
    brak zabezpieczenia przed uszkodzeniem spowodowanym podłączeniem do zacisków pomiarowych napięcia lub naładowanego kondensatora.

-no PC communication
    brak możliwości komunikacji z PC (brak interfejsu)

-no external power supply
    brak złącza do zew. zasilacza

-the autorange mode is always on.
    domyślnym trybem jest tryb auto (np po zmianie rodzaju mierzonego elementu)

-it needs six AA batteries.
    6 baterii paluszków (to akurat duża zaleta, bo baterie 9V wystarczają zwykle na krótko)

-it does not have four wire test leads.
    nie ma możliwości pomiaru czteroprzewodowego (to b. pożyteczna właściwość)

-the test leads are quite crippled, especially the SMD tweezer, that should be 4-wire, but is not!!
    beznadziejne przewody pomiarowe a w szczególności pęseta SMD, które powinny być czteroprzewodowe a nie są

-it is impossible to calibrate the unit using original test leads.
    Nie da się skalibrować urządzenia przy zastosowaniu oryginalnych przewodów pomiarowych (podobno jak się da krótsze to nie ma problemu).

-it is not possible to use 4-wire test leads, even if you bought them somewhere else...
    nie jest możliwe wykonanie pomiaru czteroprzewodowego nawet jak dokupisz takie przewody

Z zalet to takie:
    - niska cena
    - szeroki zakres f pomiarowych od 100Hz-100KHz (większość nawet porządnych tego typu mostków ma tylko 100Hz i 1kHz)
    - podświetlenie LCD
    - duży wielofunkcyjny wyświetlacz LCD
    - wybór funkcji przyciskami a nie pokrętłem obrotowym
    - automatyczna zmiana zakresów (z uwagą powyżej)
    - pomiary ESR dla pojemności czy indukcyjności (to b. przydatna rzecz) a ponadto milion innych funkcji z zakresu RLC - chyba już nic więcej wymyślić się nie da ;)
    - solidna obudowa z gumowymi elementami
    - wzornictwo podobne do APPA 700 Series LCR Meters lub Agilent U1700 Series ale kilkukrotnie tańszy niż wymienione.
    To moje wolne tłumaczenie wad i zalet z podanej strony. Mam nadzieję że coś rozjaśni.
    Pozdrawiam!
    Beat
    Level 15  
    >^ToM^
    Wielkie dzięki ^ToM^

Do czego przydaje się łączność z PC w mostku RLC

Chyba jedynie należałoby CEM DT-9935 porównywać z CHY 41 ze względu na cenę ok.560 zl.
    mikstu2
    Level 27  
    ^ToM^ wrote:

...Akurat dla tego modelu jest angielska, co jednak nie zmienia faktu, że polska też powinna być skoro urządzenie trafia do sprzedaży detalicznej...

No tak...
    Potwierdza sie teza, że gdy chcesz być elektronikiem na jako takim poziomie, to nie masz wyjścia - musisz radzić sobie z angielskim.
    Wiele instrukcji jest tak przetłumaczonych, że tylko zaciemniają sprawę :cry:
    ^ToM^
    Level 40  
    Beat wrote:
    >^ToM^
    Wielkie dzięki ^ToM^

Do czego przydaje się łączność z PC w mostku RLC

Chyba jedynie należałoby CEM DT-9935 porównywać z CHY 41 ze względu na cenę ok.560 zl.

Port PC jest b. fajną sprawą w każdym przyrządzie pomiarowym. Można tedy przesyłać dane do komputera w postaci stringów i dalej je obrabiać. Np. tabele dany, wykresy. W mostku RLC może to być przydatne przy sortowaniu lub precyzyjnym dobieraniu części, bowiem program może wszystkie zmierzone wartości zapamiętać a my później je zagregować i wyciągnąć stosowne wnioski. Jednak nie jest to funkcja niezbędna. W większości zwykłych zastosowań funkcja nie jest potrzebna.

W mojej ocenie, mostek DT-9935 wypada lepiej w stosunku do CHY-41
    Beat
    Level 15  
    >^ToM^
    Może porównałbyś CEM DT-9935 z CHY 41 ?
    Myślę, że innym użytkownikom też przyda się takie porównanie.
    Chyba pomiar 2-przewodowy, 2 częstotliwości, interfejs PC.

Tak przyglądając się wadą CEM DT-9935 dochodzę do wniosku że:
    1 - Najważniejsza wada została czterokrotnie powielona i dotyczy pomiarów przewodami (ostatnie cztery)
    "nie ma możliwości pomiaru czteroprzewodowego" oraz kiepskie przewody.
    Jeśli beznadziejność przewodów polega na tym, że nie są czteroprzewodowe
    "beznadziejne przewody pomiarowe a w szczególności pęseta SMD, które powinny być czteroprzewodowe a nie są" to ta wada wpisuje się w powyższe.
    2 - Druga ważna wada to brak zabezpieczenia przed uszkodzeniem. Zastanawiam się czy można by prosto takie zrobić.

3 - Brak możliwości komunikacji z PC (brak interfejsu) - ^ToM^ opisał przydatność

4 - Domyślnym trybem jest tryb auto (np po zmianie rodzaju mierzonego elementu)
    Ta wada nie brzmi strasznie, no może uciążliwie.
    5 - Myślę, że wadę baterii słusznie zanegowałeś.
    6 - Zasilanie zew. można zrobić.

Teraz nie wygląda to już tak strasznie. Z 9 wad mamy 6-7(jeśli przewody są do wymiany, mały problem).
    Dwie ważne:
    1-brak pomiaru 4-przew. (ale ile kosztuje najtańszy z tym pomiarem?)
    2-brak zabezpieczeń (dorobić, a co? :) )
    3-średnio ważna, interfejs PC, zależnie od potrzeb pomijalna lub nie.
    ^ToM^
    Level 40  
    Beat wrote:
    >^ToM^
    Może porównałbyś CEM DT-9935 z CHY 41 ?
    [/quote]

Obiektywnie zrobić to trudno, bo nie dysponuje żadnym z nich.

Ale na podstawie dokumentacji obu można wywnioskować:
    1. Dokładność średnio jest lepsza dla CHY41 (ale nie są to jakieś dramatyczne różnice);
    2. CHY41 mierzy tylko częstotliwością 100Hz i 1kHz a DT9935 od 100Hz do 100kHz i to jest już zasadnicza różnica;
    3. CHY41 nie mierzy rezystancji szeregowej pojemności ESR - w dobie układów impulsowych est b. przydatna funkcja a DT9935 tak;
    4. CHY41 nie mierzy przesunięcia fazowego θ a DT9935 tak;
    5. DT9935 osiąga kilka rzędów wielkości lepsze rozdzielczości pomiaru;
    6. CHY41 jest zasilany baterią 9V - co nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem;
    7. CHY41-ma port RS232 a DT9935 jak już wspominano go nie posiada.

W mojej ocenie, biorąc powyższe lepszym przyrządem będzie DT-9935.
    Inną sprawą jest jakość wykonania, ale o tym nie dyskutuję, bo żadnego z powyższych nie miałem w rękach :)
    Beat
    Level 15  
    Ciekawe ile kosztuje najtańszy miernik z pomiarem czteroprzewodowym ?
    Czy dało by się zrobić zabezpieczenie przed napięciem kondensatora i jak ?
    ciapciok
    Level 20  
    Mierzyłem mostkiem MOTECHa za ponad 4000zł. Mimo zawrotnej ceny, na obudowie było ostrzeżenie o konieczności rozladowania kondensatora przed pomiarem. Sam przewód pomiarowy do tego mostka jest wart tyle co omiawiany w tym temacie miernik :)

Wracając do głównego wątku, jestem zaskoczony, jak wiele bezużytecznych, ale użytecznych do innych zastosowań akcesorii dodano do tego miernika. Wczytałem się w notę katalogową ukladów użytych w tym mierniku i producent zaleca stosować jak najkrótsze przewody pomiarowe, a w przypadku dłuższych przewodów, ekranowanie. Przewody dodane do zestawu mają przynajmniej metr długości (mam podobne, to wiem) i brak ekranowania.

Pęseta dodana do miernika na 100% jest lipna, mam identyczną i w multimetrze z trybem REL jeszcze nie udało mi się jej skompensować, przez co nie da się mierzyć małych rezystorów dokładnie.

To nie oznacza, że zakup tego miernika to zły wybór. Same akcesoria warte są jakieś 100zł, gdyby ktoś chciał je kupować na sztuki.

Link do noty: http://www.cyrustek.com.tw/spec/ES51920.pdf Producent wspomina, że układ umożliwa pomiar czteroprzewody, ale w mierniku tego nie zaimplementowano.
    mikstu2
    Level 27  
    Beat wrote:
    ...
    Czy dało by się zrobić zabezpieczenie przed napięciem kondensatora i jak ?

Nie sadzę aby to było takie proste, bo wtedy producenci większości mierników, szczególnie tych z "górnej półki" nie ostrzegaliby w instrukcjach o bezwzględnej konieczności rozładowania kondensatora przed pomiarem, tylko wbudowaliby zabezpieczenie.
    Beat
    Level 15  
    A co sądzicie o :
    Miernik UNI-T UT612 RLC -480zl

Zakresy pomiarowe:
    Indukcyjność: 20 mH ~ 2000H (± 0.5% + 5)
    Pojemność: 200 pF ~ 20 mF (± 0.5% + 5)
    Resistance: 20 ~ 200 M   (± 0,3% + 5)
    Pomiar częstotliwościami: 100 Hz / 120 Hz / 1 kHz / 10 kHz / 100 kHz
    Pomiar napięcia: 0,6 Vrms
    Inne sygnały: DCR, Q, D, , ESR

CECHY:
    • Automatyczny wybór zakresu
    • Interfejs USB
    • Rejestrowanie danych w komputerze PC (60000 wpisów)
    • Wykres
    • Automatyczne wyłączanie
    • Nr seryjny / równoległy tryb pomiaru
    • HOLD
    • Pomiar względnych odchyleń
    • Automatyczne rozpoznawanie mierzonych elementów
    • Opcjonalnie impedancja wyjściowa 120 
    • Funkcja kalibracji

CECHY:
    Zasilanie: bateria 9V (6F22) lub USB
    Przekątna ekranu LCD: 40 mm x 63 mm (z podświetleniem)
    Waga: 374 g
    Wymiary: 96 mm × 193 mm × 74 mm

http://www.eevblog.com/forum/testgear/review-and-tear-down-of-uni-t-ut612-lcr-meter/

Jak waszym zdaniem wypada porównanie z DT-9935 ?
    CEM DT-9935 - tani mostek RLC
    mikstu2
    Level 27  
    Przy pomocy DT-9935 pożna mierzyć indukcyjności już od 20µH a pojemności od 20pF.
    Poza tym mostek nie mierzy częstotliwości, a te podane są częstotliwościami pomiarowymi.
    Beat
    Level 15  
    Tak, mostek Unit nie mierzy częstotliwości, są to częstotliwości pomiarowe.
    Na szybko wkleiłem z aukcji, poprawiam.

Jakby ktoś przebrnął przez dyskusje nt. UT-612 kontra DT-9935 na powyższej stronie
    byłbym wdzięczny za skondensowanie wniosków, i chyba nie tylko ja.

P.S.
    U sąsiadów znalazłem DT-9935 za €75,49 -317zl bez transportu.
    http://www.gme.cz/products/search?term=DT-9935

Na ebay.pl UT-612 za 431,45 zł bezpłatna wysyłka.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Odświeżę temat bo interesuje mnie ten DT-9935.
    Ma go ktoś kupił? porównywał jego wskazania z profesjonalnym mostkiem?
    Czy pomiar ESR jest w miarę wiarygodny?
    LightOfWinter
    Level 35  
    Witam

Też rozważałem zakup, ale zbudowałem w między czasie taki jak opisywany w tych wątkach na elektrodzie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904845-30.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2312147.html

Działa mierzy, trochę kondensatorów już nim przemierzyłem.
    Dobrze się sprawdza. Pomiar jest 4-ro przewodowy.

Wskazania pomiaru pojemności porównywałem z Brymenem 257 oraz Sanwa PC5000a i w przypadku sprawnych kondensatorów były takie same.
    Dla wyschniętych kondensatorów Brymen wskazywał mniejszą pojemność.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Ponowię pytanie do użytkowników bo zbliżają się mikołajki i trza sobie coś sprezentować.
    Jak wam się sprawuje? Porównywaliście go z profesjonalnym mostkiem jak rzetelny jest pomiar ESR ?

Budowa samodzielna odpada.
    SP7SEC
    Level 28  
    witam
    Jak każde urządzenie ma wady i zalety ,cena jest na pewno zaletą ale jakość wykonania już nie ,posiadam już dwie sztuki uszkodzone w oby dwóch wyświetlacz .pomimo że o pierwszy to może trochę nie dbałem i sądziłem ze dlatego ,to już drugi traktowany był jak relikwie i niestety też wyświetlacz wylany no i oczywiście brak serwisu pogwarancyjnego każdy umywa ręce ,osobiście nie polecam bo za taką kase jaką i tak wydałem to bym miał przyrząd z górnej półki, bo 2 szt po jakieś 450 zł no i następny lecz inny który i tak kupiłem za ponad 1000 zł .Moja refleksja jest taka co tanie to drogie
    lukasz5679
    Level 12  
    Witam też stoję przed wyborem mostka RLC.
    Najbardziej zależy mi na dokładności, pomiarze małych pojemności rzędu 10pF.
    Do wydania mam jakieś 700zł, mostek będzie wykorzystywany hobbystycznie.
    Na oku mam:
    DE 5000 Mostek RLC
    MS5308 Mastech
    DT-9935
    Pomoże ktoś wybrać coś rozsądnego w tych pieniążkach?
    ety
    Level 14  
    Ja mam ten sam problem. Myślałem o MS5308 wspomnianym przez kolegę wyżej oraz APPA 703. Zależy mi na pomiarze indukcyjności i pojemności oraz ESR kondensatorów. Wykorzystanie w technice radiowej (układy TX, RX, TRX), przetwornicach impulsowych (cewki). Co myślicie o zaproponowanych? Będę też mierzył własnoręcznie wykonywane cewki na rdzeniach. Zakres pomiaru myślę od pojedynczych uH do mH, pojemność od pF do uH.

Link do APPA703: http://ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=8&id_firmy=1
    Nr aukcji allegro Mastecha: 4989887536
    TechnoBebok
    Level 8  
    Witam,

Mam małe pytanko dotyczące wyświetlacza w DT-9935. Zastanawia mnie do czego służy skala procentowa na samym dole pod linią pomiaru parametrów? Nie mogę się tego nigdzie doczytać w instrukcji :D jak rozumieć ten wskaźnik? będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie :) CEM DT-9935 - tani mostek RLC
    zdzisiek1979
    Level 38  
    O kolego sam się zastanawiam jak te wskazania rozumieć i mimo że staram się zrozumieć to nie rozumiem i przestałem zwracać na to uwagę.
    Jedyne co mi przyszło sensownego do głowy to pokazanie procentowe wskazania do wybranego zakresu, ale tego nie weryfikowałem.
    LightOfWinter
    Level 35  
    Witam

Sądzę że warto jeszcze wziąć pod uwagę:

LCR9183 Lutron
    lcr9183-lutron - częstotliwość pomiarowa do 100kHz

i trochę tańszy:
    LCR9173 Lutron

lcr9173-lutron