Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wskaźnik wysterowania LM3914 - Brak przełączenia trybu.

04 Lut 2013 13:05 4914 4
  • Poziom 21  
    Witam serdecznie. Zrobiłem niedawno wskaźnik wysterowania sygnału audio na układzie scalonym LM3914N-1.
    Korzystając z poniższej instrukcji tj.
    http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3914.pdf

    Opierałem się na schemacie ze strony 11. Jednak przerobiłem go troszkę w taki sposób:
    Wskaźnik wysterowania LM3914 - Brak przełączenia trybu.

    U dołu schematu zastosowałem prosty układ obniżający napięcie z 12V do ~5V na układzie LM317 zaś u góry również obniżenie napięcia z 12V na 9V na układzie L7809.

    Po zmontowaniu całości dzieją się dziwne rzeczy mianowicie:
    * Z nóżką 9 scalaka wiszącą w powietrzu diody powinny świecić w trybie DOT (punktowo po 1 diodzie)
    zaś układ działa wtedy normalnie w trybie BAR (zapalając dioda po diodzie w postaci linijki). Gdy podepnę 9 nóżkę do +9V układu wszystkie diody świecą na raz nie reagując na muzykę z wejścia.

    Co ciekawe, gdy nóżka 9 jest w powietrzu i układ działa w trybie BAR diody zapalają się od tyłu! Tj. Począwszy od barwy czerwonej (Led No.10) skończywszy na barwie żółtej (LED No.1).

    Dlaczego więc układ tak się zachowuje i nie chce działać w trybie DOT? Bardzo prosze o pomoc.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Dodam być może istotny fakt, że układ standardowo jest na 10 Diodach LED jednak ja mam każdą podwójnie tj. 20 LED. Podłączone równolegle.
  • Testo
  • Testo
  • Poziom 28  
    Wygląda na uszkodzoną logikę wewnątrz LM3914, ale zanim go wymienisz, zweryfikuj może czy masz, a jeśli nie - zastosuj poniższe.

    Standardowo: - z czego zasilasz? Napięcie przed stabilizatorem LM7809 musi być wstępnie odfiltrowane - kondensatory blisko LM-a: ceramiczny 100nF i elektrolit kilkaset do ok. 1000uF. Za LM-em tez ceramik 100nF i elektrolit już dużo mniejszy, powiedzmy ok. 22uF. wszystkie krótko i blisko stabilizatora.
    Jeśli przewody między stabilizatorem i LM3914 są długie, blisko tego ostatniego, oprócz tego 2,2uF, który masz, również ceramik 100nF między n. 2 i 3.

    Ponadto podłącz n. 9 przez rezystor kilka kΩ do masy (blisko n. 2). Równolegle z rezystorem możesz dać też kondensator kilka nF.

    Po co są napięcia: pomocnicze 5V i odpowiednio przeskalowane, odniesienia, skoro na wejście podajesz sygnał przez kondensator?

    Na próbę połącz do masy (n. 2) zaróno potencjometr wejściowy (albo go w ogóle odłącz), a także końcówki Rlo i REFadj.

    Cytat:
    Dodam być może istotny fakt, że układ standardowo jest na 10 Diodach LED jednak ja mam każdą podwójnie tj. 20 LED. Podłączone równolegle.

    Raczej nie, ale mam nadzieję, że w ramach samodzielnego poszukiwania usterki sprawdziłeś już, czy to ma wpływ?
    Podobnie z co najmniej trzykrotnym sprawdzeniem wszystkich połączeń oraz wartości elementów.
    Wskaźnik wysterowania LM3914 - Brak przełączenia trybu.
  • Poziom 21  
    Układ zasilam bezpośrednio z amplitunera Kenwood KR-A5020. Napięcie 12V znalazłem na pinach tunera FM.
    Napięcie przed układem LM7809 jest filtrowane wedle schematu:
    Wskaźnik wysterowania LM3914 - Brak przełączenia trybu.
    Zaś układ L317T zrobiłem wedle schematu:
    Wskaźnik wysterowania LM3914 - Brak przełączenia trybu.

    Jako R1 Przyjąłem 220 Ohm jako R2 680 Ohm

    Próbowałem również wcześniej podpinać nózkę 9 poprzez rezystor do masy - bez zmian.

    Napięcie pomocnicze 5V zrobiłem po to, bym nie musiał tak mocno podgłaśniać muzyki żeby układ zaczął działać. Pierwsza dioda układu zapala się przy 5,5V)

    Co do połączeń, wszystko zrobione mam na kablach dość długich (około 30cm). Raczej nie mam możliwości zrobienia tego bliżej gdyż nie pozwala mi miejsce w wzmacniaczu.

    Oczywiście sprawdzałem czy podłaczenie 20 LED zamiast 10 ma znaczenie. Nie ma, nawet w instrukcji LM3914 można zobaczyć że układ normalnie "obsłuży" nawet większą ilość.

    Czy wobec tego przerobić układ jak kolega wyżej wysłał? Jeżeli układ LM3914 jest uszkodzony to czy w takim wypadku działał by w trybie BAR?
    No i ostatnie pytanie, dlaczego właściwie układ działa w odwrotną stronę niż powinien?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Dodam jeszcze, że poprzednio układ wskaźnika był zrobiony według najprostszego schematu z 2 strony PDFu i działał również w trybie BAR jednak od dobrej strony.

    Dodano po 22 [minuty]:

    Dziwne zjawisko które zauważyłem:
    Po odłączeniu od potencjometru zasilania pomocniczego +5V a w jego miejsce wstawiłem kabelek podłączony do masy, układ zaczął działać normalnie w trybie BAR, od dobrej strony czyli od led nr 1 do led nr 10.

    Gdy przyłożę nóżkę 9 do masy nic się nie dzieje oprócz tego, że dioda nr 9 świeci światłem ciągłym nie reagującym na muzykę. po przyłączeniu jej do plusa układ nie dostaje żadnych zmian.
  • Poziom 28  
    Cytat:
    Co do połączeń, wszystko zrobione mam na kablach dość długich (około 30cm). Raczej nie mam możliwości zrobienia tego bliżej gdyż nie pozwala mi miejsce w wzmacniaczu.

    To blokada kondensatorami ceramicznymi wskazana.

    Cytat:
    Jeżeli układ LM3914 jest uszkodzony to czy w takim wypadku działał by w trybie BAR?
    No i ostatnie pytanie, dlaczego właściwie układ działa w odwrotną stronę niż powinien?

    Na górze strony 8 (Fig. 2) pdfa, który podałeś, masz bloczek wewnątrz układu, o nazwie DOT/BAR LOGIC. To ta część scalaka może być uszkodzona. Prawdopodobnie jakiś tranzystor w strukturze, który normalnie robi za negator, dostaje zwarcie. Trochę dziwne jednak, że ustępuje to po zdjęciu napięcia 5V z wejścia.

    Na początku strony 16 piszą o ryzyku świecenia większej ilości diod w trybie DOT. Remedium mają być niby również ceramiki - od 1 do 100nF podłączone do RHI, RLO oraz masy - n. 2 (patrz np. RLO na Fig. 14 i 15). Może spróbuj i to zrobić.
    Cytat:
    Gdy przyłożę nóżkę 9 do masy nic się nie dzieje oprócz tego, że dioda nr 9 świeci światłem ciągłym nie reagującym na muzykę.

    To powinno tylko i jedynie blokować diodę 10 - również patrz Fig. 2.
    Objaw wskazuje więc chyba jednak na uszkodzenie LM3914.
    W trybie DOT napięcie na n. 9 nie powinno być sztucznie, z zewnątrz, ściągane 600-900mV poniżej Vled.

    Cytat:
    Czy wobec tego przerobić układ...?

    W zasadzie, wyjaśniłeś co się dzieje po zdjęciu tego napięcia pomocniczego.

    Dobra, czyli tak: dla św. spokoju podlutuj jeszcze ww. kondensatory i sprawdź na wszelki wypadek, ile wynoszą napięcia: zasilające 9V oraz te ok. 5V z LM317.
    Sprawdź również dokładnie, czy n. 2 scalaka jest pewnie przylutowana i połączona z minusem zasilania.
    Jeśli to zrobisz i posprawdzasz, a nic się nie zmieni - pozostanie wymienić scalaka.

    Cytat:
    Napięcie pomocnicze 5V zrobiłem po to, bym nie musiał tak mocno podgłaśniać muzyki żeby układ zaczął działać. Pierwsza dioda układu zapala się przy 5,5V
    .
    Czyli wymaga sygnału 0,5V.
    Jeśli połączyłbyś obwód napięcia odniesienia tak, jak np. w dolnej części Fig. 5 i podał napięcie bezpośrednio przez kondensator na wejście, uzyskałbyś czułość nominalną ok. 0,125V.