logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak dodać dzień i zmodyfikować ewidencję pracy pracowników?

Lukasz_zielony 04 Lut 2013 12:59 11193 22
REKLAMA
  • #1 11886530
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

Od kolegi z forum zapożyczyłem arkusz do liczenia godzin pracowników. Chciałbym jednak prosić o przerobienie go.

1. Dorobić jeden dzień miesiąca.
    2. Chciałbym żeby było łącznie 30 wierszy na miejsce na pracowników - z wpisanymi funkcjami.
    3. Usunięcie wiersza "ważne wydarzenia w listopadzie".
    4. Usunięcie tabeli pomocniczej.

W obecnej formie w komórki z godzinami wpisuję np. 6-16 i w komórce "GODZINY" otrzymuję ilość przepracowanych godzin, np. 10. Chciałbym żeby tak to zostało.
    Co więcej, kiedy wpiszę OFF, to w komórce "UW" dodawany jest dzień. W zamian za to chciałbym wpisywać w komórki z godzinami pracy UW i wtedy do komórki AG dodawany będzie jeden dzień.

Analogicznie, wpisując w dowolną komórkę UB, w komórce AH dodawany jest jeden dzień, a wpisując UCH, w komórce AI dodawany jest również jeden dzień.

Nie wiem czy to jest możliwe ale proszę o wypowiedź i pomoc specjalistów:)

Pozdrawiam,
    Łukasz
    Załączniki:
    • grafik.rar (75.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11899530
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    Koledzy, mogę prosić o pomoc?
  • Pomocny post
    #3 11911742
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Może być coś takiego ?
    Załączniki:
    • Grafik 2.rar (17.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 11912035
    JaroFon
    Poziom 23  
    Ocena: 355
    Poprawiony według oryginału
    Załączniki:
    • grafik(popawiony).rar (21.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11913016
    JaroFon
    Poziom 23  
    Dodałem jeszcze możliwość ukrywania kolumn z niepotrzebnymi dniami w miesiącu, aktualizację dni miesiąca na pasku jak również zmiana koloru na szary dni sobota i niedziela. UWAGA!, nie zmieniaj (nie dodawaj nie usuwaj żadnych kolumn i wierszy) bo to spowoduje że makro będzie niepoprawnie działać
    Załączniki:
    • grafik(popawiony2).rar (32.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 11918153
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    JaroFon napisał:
    Dodałem jeszcze możliwość ukrywania kolumn z niepotrzebnymi dniami w miesiącu, aktualizację dni miesiąca na pasku jak również zmiana koloru na szary dni sobota i niedziela. UWAGA!, nie zmieniaj (nie dodawaj nie usuwaj żadnych kolumn i wierszy) bo to spowoduje że makro będzie niepoprawnie działać

Witam,

Dziękuję za zainteresowanie tematem:) Wszystko działa tak jak prosiłem ale niestety z tych dodatkowych funkcji nie umiem skorzystać:(

W "wyświetl makra" nie widzę żadnych i najprościej mówiąc nie wiem co zrobić żeby skorzystać z tego co zrobiłeś i nie wiem jak to ma działać.

Dodatkowo, czy ta tabela pomocnicza jest konieczna?

@Andrzej59

Tobie również dziękuję za pomoc ale to co zaproponował JaroFon bardziej przypada mi do gustu, pod warunkiem, że będę mógł korzystać z tych dodatkowych opcji. Jeśli chodzi o wysłaną przez Ciebie tabelę, to wszystko działa poprawnie za co serdecznie dziękuję.
  • Pomocny post
    #7 11920492
    JaroFon
    Poziom 23  
    Jeśli chodzi o korzystanie z pliku to nic trudnego. Wystarczy tylko kliknąć na okno z datą: miesiąc lub rok i pojawi Ci się okno z datą wtedy zadajesz datę którą chcesz i potwierdzasz a makro resztę (ukrywanie niepotrzebnych kolumn) zrobi już samo.

• REKLAMA
  • #8 11923010
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    JaroFon napisał:
    Jeśli chodzi o korzystanie z pliku to nic trudnego. Wystarczy tylko kliknąć na okno z datą: miesiąc lub rok i pojawi Ci się okno z datą wtedy zadajesz datę którą chcesz i potwierdzasz a makro resztę (ukrywanie niepotrzebnych kolumn) zrobi już samo.

Wszystko działa, dziękuję Ci bardzo. Mam jeszcze prośbę. Istnieje możliwość całkowitego usunięcia tabeli pomocniczej i rozbicia na lata (to co jest poniżej tabeli pomocniczej)? Będę również wdzięczny za usunięcie kolumny C. Imię i nazwisko pracownika umieszczę w kolumnie B.

Pozdrawiam,
    Łukasz
  • #9 11952878
    JaroFon
    Poziom 23  
    Proszę, poprawiony według życzenia:
    Załączniki:
    • grafik(popawiony3).rar (32.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 11955428
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    JaroFon napisał:
    Proszę, poprawiony według życzenia:

Dziękuję Ci serdecznie za pomoc. Jest tylko jeden problem. W kolumnie C i w niektórych komórkach kolumny D wpisanie godzin nie powoduje dodania tych godzin do sumy. Nie wiem czy w innych kolumnach też ale w tych niestety jest problem.

Proszę o pomoc - myślę, że ostatni raz:)
  • #11 12899784
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    Witam,

Chciałbym odświeżyć trochę temat i poprosić o pomoc.

W załączniku przesyłam stary arkusz i uprzejmie proszę o zwiększenie ilości pozycji z 27 do 50.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam,
    Łukasz
    Załączniki:
    • wzor.rar (34.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 12911227
    JaroFon
    Poziom 23  
    W załączniku poprawiony plik
    Załączniki:
    • wzor_poprawiony_.rar (38.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 12917654
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    Witam,

Dziękuję za odzew ale coś jest nie tak. Proszę zerknąć do załącznika. Wprowadziłem kilka wartości i proszę zobaczyć co wyszło.
    Załączniki:
    • wzor_poprawiony_.rar (39.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 12922402
    JaroFon
    Poziom 23  
    Sprawdź teraz:
    Załączniki:
    • wzor_poprawiony_3.rar (35.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 12927723
    Lukasz_zielony
    Poziom 10  
    JaroFon napisał:
    Sprawdź teraz:

Wydaje się, że wszystko jest w porządku. Wielkie dzięki za pomoc!
  • #16 15300473
    infected88
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    ponawiam temat.

mam problem własnie z uzyskamiem takiego harmonagramu tj wypbieram miesiac i rok i automatycznie wyskakują mi dni tygodnia i świeta.

mam rownież problem dotyczacy zliczania godzin tj , jezeli przeciągam aby zliczyło mi godziny to w dniu wolnym zmienia sie na #ARG , czy jakoś można to zrobic abym tych dni nie musiała w kółko poprawić.
    Czy jest taka opcja aby zblokowć uzupełniony juz pola, aby nikt mi tego nie poprzestawiał?
    Może ktos mam jakiś fajny pomysł aby udoskonalic mój grafik?

z góry dziękuję chociaż za minimalną pomoc;)
    Załączniki:
    • garfik i ewidencja czasu pracy.rar (18.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 15301637
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Tak na szybko coś takiego
    Załączniki:
    • garfik i ewidencja czasu pracy 2.rar (27.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 15311109
    infected88
    Poziom 9  
    Super dzieki własnie o coś takiego chodziło.
    Tylko jak zmienieć żeby przy wyborze miesiąca powstawała czysta karta tj gotowa do uzupełnienia.
    Oraz jak zmienić żeby liczyło świeta tylko te dni wolne od pracy bez sobót i niedziel. Bo u nas jest sysem zmianowy i sobota i niedziela nie robi róznicy.

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

mam jeszcze problem z obliczenie prowizji od utargu tj.
    prowizja
    0% jeżeli <= 0-6000
    1% jeżeli <= 6001-9000
    2% jeżeli <= 9001-12000
    3% jeżeli <= 12001
  • #19 15314128
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Poprawiłem liczenie świąt i dodałem obliczanie prowizji
    Jeśli chodzi o zmianę miesiąca to najprościej zrobić kopie arkusza i zmienić miesiąc i wyczyścić dane .Można to chyba zrobić przy pomocy makra ale na makrach słabo się znam
    Załączniki:
    • garfik i ewidencja czasu pracy 3.rar (28.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 15314334
    infected88
    Poziom 9  
    mam problem z tą funkcja wyszukaj pionowo nie wychodzi mi to kompletnie.
    Dzięki za poprawe tych świat, jak moge zmienic opcje aby sobata i niedziela nie wyrózniała się , tj zaznaczone innym kolorem maja byc tylko swieta wolne od pracy.

a w ogóle dzieki za pomoc :)
    Załączniki:
    • czas pracy-kopia.rar (35.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 15314340
    infected88
    Poziom 9  
    niekture kolumny amam oukrywane bo na tych obliczeniach pracuje z jeszcze jedna osoba i boje sie, że mi namiesza
  • #22 15315032
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Zmiana kolorów ustawia się w formatowaniu warunkowym
    Poczytaj o ochronie arkusza jak zablokować do edycji część danych w arkuszu
    Załączniki:
    • czas pracy-kopia 2.rar (34.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 15324280
    infected88
    Poziom 9  
    jak napisać formułe aby automatycznie wstawiało godziny:
    jeżeli nie wolne to 18:00 od pon do wt
    jezeli nie wolne to 19:00 sob-niedziela
    jeżeli nie wolne to 19 w świeta

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modyfikacji arkusza Excel do ewidencji pracy pracowników. Użytkownik Łukasz prosił o dodanie jednego dnia miesiąca, zwiększenie liczby wierszy do 30, usunięcie tabeli pomocniczej oraz wprowadzenie funkcji dodawania dni w zależności od wpisywanych wartości (OFF, UW, UB, UCH). Uczestnicy forum zaproponowali różne poprawki, w tym możliwość ukrywania kolumn, aktualizację dni miesiąca oraz zmiany kolorów dla weekendów. Łukasz miał trudności z korzystaniem z makr, ale po kilku wskazówkach udało mu się zrealizować większość zamówionych funkcji. W późniejszych wiadomościach prosił o dalsze modyfikacje, takie jak usunięcie tabeli pomocniczej i zmiana struktury arkusza. Ostatecznie, po kilku poprawkach, użytkownik potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA