Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Palit 7300GT - obraz lekko przesycony zielonym kolorem

luki56 04 Lut 2013 13:41 1218 12
  • #1 04 Lut 2013 13:41
    luki56
    Poziom 39  

    Witam mam problem z moim Geforcem 7300GT wersja od Palita obraz jest lekko zielony zarówno w BIOSie jak i na Win. Wyglada to jakby na monitorze połozyć zieloną szybe. Instalowałem inne sterowniki lecz problem nie znika. Prosze o odpowiedź czy da się to naprawic za mniej niz 50zł.

  • #2 04 Lut 2013 13:58
    kchrisd
    Poziom 12  

    Witaj,

    Kolego czy sprawdzałeś na innym monitorze i na innym kablu VGA jak działa karta?

  • #3 04 Lut 2013 14:03
    luki56
    Poziom 39  

    Sprawdzałem monitor przełączając go na na TV, kabel nie wygląda na uszkodzony

  • #4 04 Lut 2013 14:11
    Kasek21
    Poziom 43  

    Jeżeli nie monitor i wyeliminujesz także kabel to uszkodzona karta.

    luki56 napisał:
    Prosze o odpowiedź czy da się to naprawic za mniej niz 50zł.

    Koszt sprawnej karty 7300GT na PCI-E to ~25zł. Chyba, że posiadasz kartę na AGP...?

  • #5 04 Lut 2013 14:12
    Kris55
    Poziom 15  

    @luki56
    Nie napisałeś jaki to monitor (typ?), ale rozumiem, że sprawdziłeś ustawienia - balans kolorów w menu monitora (RGB?).
    Wyzeruj ewentualnie.
    No i oczywiście koniecznie to wg odpowiedzi @kchrisd

  • #6 04 Lut 2013 14:18
    GallusAnonimus
    Poziom 30  

    Sprawdź także, czy gniazdo VGA w karcie graficznej nie jest czasem podłączone do niej za pomocą taśmy sygnałowej. Może się po prostu poluzowała. Zakładam oczywiście, że monitor i kabel jest w 100% sprawny, bo te rzeczy należy w pierwszej kolejności wykluczyć, a tego nie zrobiłeś. Zmień przewód, sprawdź z innym komputerem, poruszaj kablem przy obu gniazdach oraz kablem samym w sobie, bo może będą zmiany w wyświetlanym obrazie.

  • #7 04 Lut 2013 14:51
    luki56
    Poziom 39  

    Karta jest na AGPx8 jezeli koszty przewyższą 50zł w planach nowy komputer. Bawiłem się kolorami w monitorze, lecz nic to nie zmieniło. Monitor to Samsung LCD TV monitor SyncMaster941MP. GallusAnonimus wykonywałem te czynosci przed napisaniem tematu lecz nic się nie zmieniło. Wcześniej działało normalnie a nic nie było zmienione

  • #8 04 Lut 2013 15:05
    GallusAnonimus
    Poziom 30  

    Jakie czynności? Zmieniłeś komputer/kabel/monitor? Przekonaj nas, że na 100% kabel i monitor są sprawne. Sprawdź także gniazdo VGA w karcie graficznej (poluzowana taśma/inny monitor). Zrobiłeś to wszystko? Jeśli tak, to VGA do wymiany co powinieneś z resztą wiedzieć zanim poprosiłeś nas o pomoc, bo przecież wszystko zrobiłeś, zatem pozostaje wyciągnięcie wniosków. Eh...

  • #9 04 Lut 2013 15:23
    Kasek21
    Poziom 43  

    Warto także sprawdzić kartę na wyjściu DVI jeżeli dotychczas sprawdzałeś na D-Sub.

  • #10 04 Lut 2013 17:03
    luki56
    Poziom 39  

    GallusAnonimus napisał:
    Jakie czynności? Zmieniłeś komputer/kabel/monitor? Przekonaj nas, że na 100% kabel i monitor są sprawne. Sprawdź także gniazdo VGA w karcie graficznej (poluzowana taśma/inny monitor). Zrobiłeś to wszystko? Jeśli tak, to VGA do wymiany co powinieneś z resztą wiedzieć zanim poprosiłeś nas o pomoc, bo przecież wszystko zrobiłeś, zatem pozostaje wyciągnięcie wniosków. Eh...
    Karta jest jak nowa, nic nie uszkodzone, podpięte pod inny monitor, wejścia ani tasmy nie wygladaja na uszkodzone. Tak więc kabel, monitor, wejścia sprawne. Nie mam możliwości sprawdzenia na DVI. Tak więc narazie nie uzyskałem żadnej sensownej odpowiedzi.

  • #11 04 Lut 2013 17:07
    kchrisd
    Poziom 12  

    Nigdzie nie podałeś jaki masz model płyty głównej. Może masz na tej płycie zintegrowaną grafikę. Jeżeli tak to podłącz kabel i monitor do zintegrowanej karty. Tym sposobem szybko zdiagnozujesz poprawne działanie monitora/kabla VGA.

  • #12 04 Lut 2013 17:09
    Kasek21
    Poziom 43  

    luki56 napisał:
    Tak więc narazie nie uzyskałem żadnej sensownej odpowiedzi.

    Sensownych odpowiedzi dostałeś wystarczająco!

    luki56 napisał:
    Nie mam możliwości sprawdzenia na DVI.

    Pożycz od kogoś przejściówkę DVI-D-Sub i sprawdź.

  • #13 04 Lut 2013 17:28
    luki56
    Poziom 39  

    kchrisd napisał:
    Nigdzie nie podałeś jaki masz model płyty głównej. Może masz na tej płycie zintegrowaną grafikę. Jeżeli tak to podłącz kabel i monitor do zintegrowanej karty. Tym sposobem szybko zdiagnozujesz poprawne działanie monitora/kabla VGA.
    No to jest zbyt banalne gdybym miał to bym podpiał i sprawdził. Napewno karta jest uszkodzona a wszystkie wejścia, monitor, kabel są sprawne. Pewnego dnia wyłaczyłem komputer i wszystko działało a gdy go później uruchomiłem pojawił sie problem. Co do D-Suba chyba będe musiał zakupić taka końcówkę gdyż nikt z moich znajomych jak i ja czegoś takiego nie posiadamy

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo