Przyznaję się namieszałem nieźle.
Za to teraz piszę od A do Z:
Z laptopem (LTE 5300), który kupiłem dostałem dyski: 130MB i 4,3 GB.
Okazało się, że dysk 130MB działa prawidłowo, natomiast 4,3GB jest nie widziany przez laptopa. Zrobiłem więc upgrate BIOS'u do wersji 7,32A (ściągnięta ze strony HP) Według opisu BIOS ten obsługuje dyski do 5GB.
Niestety wciąż dysk 4,3 GB (IBM Travelstar ) nie był widziany przez laptopa. Wtedy poradzono mi podłączyć ten dysk do laptopa. Pożyczyłem przelotkę 2,5" na 3,5" od kolegi. Okazało się, że jest ona wadliwa (patrz tekst wcześniej) naprawiłem ją. Po naprawie przelotki podłączyłem dyski do PC pod drugą taśmę (tak, że dysk był sam na tej taśmie, pod pierwszą taśmę mam podłączony HDD 3,5" i nagrywarkę). PC widział dysk 130MB, lecz nie widział tego 4,3 GB. Teraz nie wiem, co jeszcze mogę sprawdzić, by zlokalizować uszkodzenie lub powód. Domyślam się, że uszkodzenie jest po stronie elektroniki w dysku, ale to tylko moje domysły.
14-marca-2005
Na Allegro kupiłem drugi taki dysk (4,3 GB IBM Travelstar ), tylko ze sprawną elektroniką. Po przełożeniu elektroniki dysk zaczynał się odzywać, przy uruchomieniu lapka z tegoż dysku pisało "Nieprawidłowy dysk, wymień dysk i wciśnij klawisz" lecz po wystartowaniu z dyskietki startowej WIN98 z dysku normalnie dało się odczytać dane. Teraz ponownie instaluje WIN98. Zobaczymy co z tego wyjdzie.