Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha AX-500 - Nie załącza przekaźnika po czyszczeniu

xensis 05 Lut 2013 02:22 2688 6
  • #1 05 Lut 2013 02:22
    xensis
    Poziom 11  

    Witam.
    Otóż wzmacniacz zaczął mi ostatnio coś delikatnie trzeszczeć od czasu do czasu i było słychać zakłócenia a czyszczenie potencjometrów pomogło ale nie wiele. Postanowiłem wziąć się za przekaźnik DEC D2HTU 24VDC.
    Starałem się jak najdelikatniej otworzyć obudowę przekaźnika po czym delikatnie wytrzeć zaśniedziałe styki papierem ściernym (2000-3000).

    Wylutowując i lutując spowrotem przekaźnik nie zrobiłem żadnego zwarcia ani nic z tych rzeczy.
    Teraz po tej operacji po włączeniu wzmacniacza przekaźnik oczywiście po 5 sekundach powinien załączyć ale tak się nie dzieje :cry:

    Jeśli uszkodziłem przekaźnik mogłem uszkodzić coś jeszcze oprócz niego ? Jeśli tak, to najprawdopodniej co ?
    Po pierwszym uruchomieniu nic się nie nagrzało ani nie zadymiło więc cięzko mi podejrzewać, że mogło się coś spalić.

    Na sam koniec pragnę zapytać czy jeśli RACZEJ wina leży po stronie przekaźnika to czy nadawałby się ten ? http://ssl.north.pl/karta/00d2140129001-relay--dh2tu--24v;3a-pmasa1-marantz,733-WV-0111.html

    Czy może lepiej poszukać gdzieś tańszego ? DEC ?
    Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek chęć pomocy i współpracy podczas naprawy. Jak coś dysponuję miernikiem i jestem w stanie sprawdzić napięcia itp. Tylko pozostaje kwestia jakie elementy mam sprawdzić oraz jakie powinny być wartości.
    Dziękuje z góry i pozdrawiam.

    0 6
  • #2 05 Lut 2013 07:50
    Robert 1960

    Poziom 32  

    Witam !
    Jezeli rozbierałes przekaxnik to teraz musisz jeszcze raz go wylutować i sprawdzić styki, może przegiąłeś za bardzo a wczesniej jeszcze sprawdź dobrze punkty lutownicze !

    0
  • #3 05 Lut 2013 08:05
    xensis
    Poziom 11  

    To czy przegiąłem to ciężko stwierdzić ponieważ starałem się to robić bardzo delikatnie. Poprawność lutów sprawdziłem testerem obwodu i przekaźnik jest przylutowany poprawnie.

    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)

    0
  • #4 05 Lut 2013 17:10
    xensis
    Poziom 11  

    Ok. Jednak przekaźnik był uszkodzony.
    Kupno nowego przekaźnika załatwiło sprawę. Z tym, że kupiłem przekaźnik o identycznych parametrach jak był oryginalnie firmy Relpol 24V 8A (oryginalnie montowany jest DEC DH2TU 24V)
    Nie wystąpiło pogorszenie jakieś znaczne pogorszenie jakości lecz zastanawiam się nad kupnem przekaźnika Marantz (ok. 60zł a ten Relpol co kupiłem kosztował 8,80zł) i czy byłaby jakaś poprawa jakości czy strata pieniędzy.

    Jedynym narazie problemem po wymianie przekaźnika jest to, że gdy podkręcam potencjometr od niskich tonów to słychać niskie "buczenie" w głośnikach którego wcześniej nie było. Gdy dam niżej niż neutralne położenie potencjometru problem ustaje, a co najciekawsze wystarczy ze dotknę palcem obudowy wzmacniacza i problem również ustępuje! Jeśli ktoś się mniej więcej orientuje co może wpływać na to buczenie i jak temu zapobiec i co sprawdzić będę wysoce wdzięczny !
    Pozdrawiam.

    -1
  • Pomocny post
    #6 05 Lut 2013 18:09
    walgab
    Poziom 18  

    Według mnie takie buczenie oznacza problemy z masą.
    Czy po tych wszystkich operacjach związanych z wymianą przekaźnika zostały poprawnie dokręcone wszystkie śruby wcześniej odkręcane?

    Pozdrawiam

    0
  • #7 05 Lut 2013 19:00
    xensis
    Poziom 11  

    walgab napisał:
    Według mnie takie buczenie oznacza problemy z masą.
    Czy po tych wszystkich operacjach związanych z wymianą przekaźnika zostały poprawnie dokręcone wszystkie śruby wcześniej odkręcane?

    Pozdrawiam


    No aż mi wstyd :D
    Obudowa była założona i przykręcona jedną śrubką i od dołu serwisowa tak samo i nie domyśliłbym się, że wina leży po stronie śrubek! A nie chciałem skręcać jej do końca bo czekałem na odpowiedź z waszej strony na wypadek gdy miałbym zaraz sprawdzać coś miernikiem.

    Dzięki Walgab. Pomogło. Leci Pomógł. :D

    BTW. Wzmacniacz już działa w 100%. Po wymianie przekaźnika wzmacniacz zaczął równomiernie grać na obydwu kanałach, charczenie i wszelkie trzaski zniknęły w 100% nawet gdy potencjometr od głośności odkręcony jest na maksimum.

    Problem rozwiązany. Zamykam.

    0