Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Okablowanie strukturalne - schemat zarobienia na gniazdach i patchpanelu

marcars 05 Feb 2013 21:50 1707 4
    marcars
    Level 10  
    Witam serdecznie,

właśnie położyłem nowe okablowanie w nowej firmie i zacząłem zarabiać modułu RJ-45 na patch panelu w schemacie EIA/TIA B, po sprawdzeniu połączenia z gniazdem po drugiej stronie pokazuje mi że schemat we wtyczkach w pokojach jest zarobiony w standardzie A. Czy nie koliduje to później z dostępem do internetu i usługą VoIP. Mogę zostawić tak zarobione gniazda? Czy muszę teraz zmieniać wszystkie gniazda w pokojach na schemat B.

z góry dzięki za pomoc
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Jeżeli zrobione jest zgodnie ze schematami EIA/TIA to może zostać.
    marcars
    Level 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Tak. Po stronie patch panelu jest EIA/TIA B a po stronie gniazd sieciowych jest EIA/TIA A. Czyli mogę tak zostawić? Nie będzie robić to problemu użytkownikom w komunikacji z internetem i VoIP?
    gegu
    Level 18  
    Jeśli każdy przewód z przynajmniej jednej strony będzie podpięty do switcha albo do karty sieciowej 1GbE to będzie działać, bo switche oraz karty 1GbE mają auto mdi/mdi-x crossover.
    marcars
    Level 10  
    tak wszystko będzie podpięte od strony patch panela do takiego switcha:

http://www.pbnglobal.com/products/aocm2900%201000m%20access%20switch

uff z tego co widzę to ma funkcję: Automatically identifies straight-through and crossover cables (MDI / MDI-X). To dobrze bo już myślałem że będę musiał zarabiać na nowo wtyczki RJ-45 w 45 kontaktach:)