Łukasz-O wrote: ^ToM^ wrote:
No a jak moja pralka pobiera 1950W to też musi mieć wydzielony obwód?
Żeby uprzedzić - moc została zmierzona dobrej jakości miernikiem mocy.
No i do czego kolega zmierza. Usiłujesz wmówić, że pralka nie potrzebuje osobnego obwodu?
A jaka moc podaje producent?
Nie wiem jaką podaje producent ale wiem jaką rzeczywiście max moc pobiera - tak jak napisałem wyżej. Ja tylko zadałem pytanie, bo nie wydaje mi się, że powyższe stwierdzenie jest w każdym przypadku słuszne.
Ponadto czytamy w przytoczonym ww. dzienniku ustaw, na który się chętnie wszyscy tu powołują:
§ 188.
2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience,
gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia.
Wynika z tego zapisu jasno: w kuchni i owszem, mają być wyodrębnione gniazda do urządzeń odbiorczych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby z tak wyodrębnionego gniazda nie mogły być zasilane np. 2 urządzenia. Tego ustawa już nie reguluje. Ponadto odbiorniki wymagające indywidualnego zabezpieczenia tu nie zostały wyspecyfikowane i wcale nie oznacza to, że musi to być akurat tytułowa kuchnia gaz-el.
Dalej, co w przypadku, kiedy ktoś używa w domu żelazka czy gen. pary o mocy np 2200-2400W. Teraz takich sporo. Czy w każdym pokoju, w którym mam prasowac ma sobie zrobić osobne do niego gniazdo, tylko z powodu tego, że moc przekracza 2kW?
Looknij tu kuchnia o mocy 2000W:
http://www.mastercook.pl/work/product/docs/4AqG5A.pdf
Strona 10 w pdfie a 8 w instrukcji:
"Kuchnia jest wyposażona w przewód zasilający zakończony wtyczką ze stykiem ochronnym i powinna by, ona podłączona do gniazda sieciowego wyposażonego w prawidłowo podłączony styk ochronny"
lub tu dla kuchni o mocy 3300W:
http://partner.amica.com.pl/pliki/instrukcje/IOAK-530.pdf
Strona 16:
"Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do zasilania prądem przemiennym, jednofazowym (230V 1N~50 Hz) i wyposażona w przewód przyłączeniowy 3 x 1,5 mm2 o długości około 1,5 m z wtyczką ze stykiem ochronnym."
Jak widać starcza jej nawet przewód o mniejszym przekroju niż 2,5^2.
Czyżby naprawdę nikt z Was tutaj nie instalował nigdy takiej kuchenki? Jakoś nie bardzo mogę w to uwierzyć.
Powiem więcej, są kuchnie które w zależności od tego co mamy w kuchni mogą być zasilane zarówno jednofazowo 230V jak i międzyfazowo. Fabrycznie są ustawione na zasilanie standardowe 230V i wyposażone w kabel w powłoce gumowej i klasyczną wtyczkę. Jednak jak zajdzie potrzeba można w skrzynce zaciskowej odłączyć kabel 230V i podłączyć ją międzyfazowo. Dokładnie opisane jest to w instrukcji. Zresztą chyba większość współczesnych kuchni gaz-el. ma taką opcję instalacyjną.