Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo g580 - Po zainstalowaniu sterowników grafy Intela-system nie wstaje

06 Lut 2013 08:40 3435 10
  • Poziom 9  
    Witam,
    zakupiłem lapka Lenovo g580 z zainstalowanym systemem Windows 7 Home Premium 64-bit. Postanowiłem postawić nowy system (wcześniej oczywiście zrobiłem sobie płytki recovery) bez tego całego "syfu". Ściągnąłem w/w system oraz sterowniki ze strony lenovo do tego modelu. Przy instalacji podaje klucz z nalepki, wszystko ładnie się instaluje. Najpierw instaluje stery chipsetu, a następnie wideo. Karty są dwie wiec jako pierwsza instaluje intela i tu pojawia się problem system już nie chce wstać, restartuje się i wyskakuje coś takiego:

    Lenovo g580 - Po zainstalowaniu sterowników grafy Intela-system nie wstaje Lenovo g580 - Po zainstalowaniu sterowników grafy Intela-system nie wstaje

    pierwszy obrazek to ten na niebieskim tle, który wyświetla się przez chwile - aż tam na dole dojdzie do 100, system się restartuje i potem ten drugi - raz wybrałem ta funkcje "zalecana" ale nie rozwiązał żadnego problemu, a gdy wybiorę ta druga, cały proces będzie się powtarzać w kołko:/
    Żeby ponownie uruchomić lapka muszę postawić od nowa system.
    O co możne chodzić?

    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Ponieważ, gdy instaluję stery nVidia, to instalator wywala mi komunikat, że najpierw muszę zainstalować stery Intela:

    Lenovo g580 - Po zainstalowaniu sterowników grafy Intela-system nie wstaje

    Dodano po 20 [minuty]:

    Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale dodam info, że zrobiłem nowe partycje, dokładnie dwie, jedna systemowa - rozmiar 100GB, a druga pozostałą część. :)
  • Poziom 30  
    Instalowałeś sterownik pobrany ze strony Lenovo czy ze strony Nvidia?
  • Poziom 9  
    Wszystkie stery (nVidia tez) pobrałem ze strony Lenovo:)
  • Poziom 30  
    Szkoda, że nie zainstalowałeś sterowników bez restartu, tylko jeden, a po nim drugi...

    Jest jeszcze kwestia BIOS i ustawień dot. karty graficznej.

    Nie możemy także wykluczyć usterki sprzętowej.
  • Poziom 9  
    Próbowałem tego sposobu, najpierw zainstalowałem Intela a następnie bez restartu nVidia z tym ze po instalacji nVidia po restarcie juz nie dało się uruchomić lapka:/

    Awaria sprzętu nie wydaje mi się (nie wykluczam) z tym ze przed robieniem formatu wszystko chodziło bez zarzutu:)

    Dodano po 4 [minuty]:

    Co do ustawień biosu nic tam nie zmieniałem wiec powinno być dobrze:) po wejściu tam jest taka funkcja "graphic device" która jest ustawiona na "switchable graphics" co wydaje mi się być dobrym ustawieniem:)
  • Poziom 30  
    Możesz spróbować z wymuszeniem pracy na karcie od nVidia.

    A z software'owych prób rozwiązania może jeszcze to:

    - zainstaluj KB2482122 Hotfix for 64-bit Windows
    - zainstaluj Lenovo Energy Management
    - Intel AHCI driver

    i dopiero po restarcie zainstaluj sterownik VGA. Może to właśnie brak HotFix oraz sterowników od zarządzania energią i od AHCI są przyczyną zgrzytu gdy zainstalujemy sterownik karty graficznej.
  • Poziom 9  
    Niestety nie pomógł ten sposób:(
  • Poziom 30  
    Zatem pozostaje jeszcze instalacja OS od nowa, instalacja wszystkich sterowników oprócz sterowników od VGA (Intel oraz nVidia) i wtedy wejść na Windows Update i pozwolić aby to OS zainstalował sterownik.
  • Poziom 2  
    i jak poradziłeś sobie z tym problemem dodam że również mam tak samo, gdy zainstaluje stery od nvidi, wyskakuje bluescreen i koniec.