Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nowa płyta główna, 2 dyski SATA, BIOS widzi tylko jeden

_goblin 06 Lut 2013 09:31 3081 13
  • #1 06 Lut 2013 09:31
    _goblin
    Poziom 13  

    Witojcie
    Dotychczas sam sobie radziłem z wszelkimi sprawami związanymi z komputerami, ale teraz mam problem z którym nie mogę sobie sam poradzić.
    Zmodernizowałem sprzęt. Kupiłem:
    płytę główną Gigabyte GA-970A-DS3
    procesor ATHLON II X2 3400
    pamięć SPECTEC 4BG

    ze starego zostało:
    karta graficzna GeForce 9800 GTX
    dysk twardy SATA SAMSUNG HD103SJ 1000GB
    dysk twardy SATA SEAGATE ST3160815AS 160GB
    obudowa, zasilacz 450W (niemarkowy)

    nowa płyta nie obsługuje portów IDE/ATA więc na razie jestem bez DVD

    Po podłączeniu tego zestawu BIOS widzi tylko dysk 160GB. Próbowałem zamieniać taśmy zasilania, taśmy sygnałowe, próbowałem różnych kombinacji na portach SATA na płycie (jest ich 6) i zawsze widać tylko ten jeden dysk.
    Jeżeli podłączę tylko dysk 1GB jest on widoczny przez BIOS, więc działa.
    Jak wrócę do starej płyty z prockiem i ramem (Gigabyte GA-M61P-S3, 2GB DDR2, ATHLON X2 3.8) wszystko jest OK.
    Myślałem, że może zasilacz nie daje rady, ale sprawdziłem prąd na wejściu zasilacza - gdy podłączony jest nowy zestaw pobór prądu to około 1A, jeżeli obciążę mocno kartę graficzną to wzrasta do 2.5A, więc daje radę.
    Gdzie szukać przyczyny?
    pzdr
    goblin

    0 13
  • #2 06 Lut 2013 09:50
    Rime
    Poziom 14  

    Upewnij się, że w BIOSie masz wybrany tryb portów (OnChip SATA Type) na Native IDE a OnChip SATA Port4/5 Type na As SATA Type. Usuń zworki z dysków jeśli są.

    0
  • #3 06 Lut 2013 10:37
    _goblin
    Poziom 13  

    Dyski są bez zworek
    OnChip SATA Type jest NATIVE IDE
    czegoś takiego jak OnChip SATA Port4/5 w BIOSie nie znalazłem

    Dodam jeszcze jedno, gdy oba dyski są podłączone ten 1000GB w ogóle nie startuje, jakby był bez zasilania

    0
  • #5 06 Lut 2013 20:56
    _goblin
    Poziom 13  

    Też o tym myślałem, ale płyta jest dopiero co zakupiona i nie chcę dawać pretekstu do utraty gwarancji gdyby doszło do wymiany płyty.
    Dziwny problem....

    0
  • #7 10 Lut 2013 13:38
    _goblin
    Poziom 13  

    OK, wgrałem najnowszy BIOS. Zainwestowałem również w nowy zasilacz OCZ 500W z nadzieją, że to coś zmieni, ale niestety nie..

    0
  • #9 10 Lut 2013 15:07
    pitrala1
    Poziom 33  

    W sekcji HDD Boot Priority też widoczny jest tylko jeden?

    0
  • #10 10 Lut 2013 15:17
    _goblin
    Poziom 13  

    pitrala1 napisał:
    W sekcji HDD Boot Priority też widoczny jest tylko jeden?

    tak

    Teraz próbowałem uruchomić tylko ten dysk 1000GB, drugi odpiąłem.
    Na ustawieniach w BIOSIE OnChip SATA Type: Native IDE dysk w ogóle nie startował na żanym z portów SATA.
    Na ustawieniu OnChip SATA Type: AHCI oraz Port 4/5 Type: IDE wystartował na porcie 2 i 4, ale po sprawdzeniu wszystkich następnych i powrocie do tych dwóch dysk znów nie startował.

    Generalnie jest tak, że gdy dysk ma podłączone tylko zasilanie, a wtyczka danych jest odłączona to kręci się normalnie, jeżeli podłączy się kabel sygnałowy dysk nie startuje wogóle, jakby był odłączony od zasilania

    0
  • #12 11 Lut 2013 08:12
    _goblin
    Poziom 13  

    Poniżej szybki zrzut SMART. Jeżeli dla kogoś będzie nieczytelny zrobię zrzut graficzny

    -------------------------------------------------------------------------
    ID Name Value Worst Tresh Raw Health
    -------------------------------------------------------------------------
    1 Raw read error rate 100 100 51 0 •••••
    2 Throughput perfomance 252 252 0 0 •••••
    3 Spin-up time 73 49 25 8237 •••
    4 Number of spin-up times 100 100 0 256 •••••
    5 Reallocated sector count 252 252 10 0 •••••
    7 Seek error rate 252 252 51 0 •••••
    8 Seek time perfomance 252 252 15 0 •••••
    9 Power-on time 100 100 0 22101 •••••
    10 Spin-up retries 252 252 51 0 •••••
    11 Recalibration retries 252 252 0 0 •••••
    12 Start/stop count 100 100 0 248 •••••
    191 G-SENSOR shock counter 100 100 0 2 •••••
    192 Power-off retract count 252 252 0 0 •••••
    194 HDA Temperature 64 51 0 25°C/77°F ••••
    195 Hardware ECC recovered 100 100 0 0 •••••
    196 Reallocated event count 252 252 0 0 •••••
    197 Current pending sectors 252 252 0 0 •••••
    198 Offline scan UNC sectors 252 252 0 0 •••••
    199 Ultra DMA CRC errors 100 100 0 25 •••••
    200 Write error rate 100 100 0 4 •••••
    223 Load retry count 252 252 0 0 •••••
    225 Load cycle count 100 100 0 292 •••••

    0
  • #13 11 Lut 2013 09:00
    migol21
    Specjalista HDD Recovery

    W jaki trybie dysk pracuje (SATA I cz SATA II ?) Jakieś zworki masz ?
    199 Ultra DMA CRC errors = 25 (Tasiemka)
    191 G-SENSOR shock counter = 2 ( Jakieś uderzenia)
    200 Write error rate = 4 (Błędy zapisu)
    225 Load cycle count = 292 (parkowanie)
    trudno uchwycić które kolumny do czego.

    Co temu dyskowi robiono ?
    Pracował długo, miał włączone zapewne oszczędzanie energii i wyłączanie się, miał problemy z tasiemką.

    0
  • #14 11 Lut 2013 09:25
    _goblin
    Poziom 13  

    migol21 napisał:
    W jaki trybie dysk pracuje (SATA I cz SATA II ?) Jakieś zworki masz ?

    Na dysku są 4 piny na zworki, ale zworka nie jest wsadzona. Nie ma opisu na dysku co do ustawienia tych zworek, dysk zawsze chodził bez nich

    migol21 napisał:
    199 Ultra DMA CRC errors = 25 (Tasiemka)
    191 G-SENSOR shock counter = 2 ( Jakieś uderzenia)
    200 Write error rate = 4 (Błędy zapisu)
    225 Load cycle count = 292 (parkowanie)
    trudno uchwycić które kolumny do czego.


    Dysk ma około 2 lat, w tym czasie możliwe, że załapał jakieś błędy. Prawdopodobnie coś przybyło w ciągu tych ostatnich kilku dni walki z tym dyskiem.

    migol21 napisał:
    Co temu dyskowi robiono ?
    Pracował długo, miał włączone zapewne oszczędzanie energii i wyłączanie się, miał problemy z tasiemkom.


    Mój komputer pracuje w trybie ciągłym bez wyłączania, stoi w jednym miejscu, czasami dzieciak go wyłączy włącznikiem lub inaczej :)

    Odpaliłem na razie oba dyski na starej płycie, starym zasilaczu i wszystko jest OK, ale na wszelki wypadek zacznę kopiować pliki z tego dużego dysku.

    pzdr

    0