Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterowanie wentylatorem - nie działa

robur 14 Feb 2005 22:28 3411 11
    robur
    Level 13  
    Zmontowałek układ jak na rys. Wentylator cały czas się kręci (można regulować jedynie obroty - a nie temperaturę progową przy której powinien się włączać). Układ wogóle nie reaguje na ogrzewanie termistora ani kręcenie potencjometrem 20k. Czy w schemacie nie ma błędu?

oto opis działania układu z lektrody:

"Termistor trzeba umieścić na radiatorze tranzystorów mocy w zasilaczu. Dla poprawnej pracy wymagana jest regulacja: początkowo ("zimny" zasilacz) ustawiamy potencjometr 47k na maksimum rezystencji, a potencjometr 20k regulujemy tak, aby wentylator się zatrzymał. Po rozgrzaniu się radiatora do temperatury, którą uznamy za maksymalną (czyli taką przy której potrzebna jest już "pełna moc" chłodzenia), regulujemy ponownie potencjometr 20k aby wentylator ruszył. Teraz pozostaje już tylko za pomocą 47k ustawienie "obrotów standardowych", z którymi wentylator będzie pracował z obrotami przy temperaturze niższej niż normalna. Warto je ustawić na możliwie najwyższym (akceptowalnym ze względu na hałas) poziomie, aby nasz układ "pełne chłodzenie" włączał się jak najrzadziej, a tym samym zapewniał porządaną ciszę."
    gregor10
    Level 27  
    Mam do zaoferowania swój bardzo prosty schemacik do regulacji obrotów wiatraka w wzmacniaczu mocy:

Zamiast R1 dajesz termistor Ntc , lub termistor Ptc zamiast R2. i ewentualnie perkę do wyregulowania całego układu. A tetmistor oczywiście dajesz do radiatora :].Układ zasilić najlepiej z 12V lecz oczywiście można dać też inne napięcie dopuszczalne tego stabilizatora.

Ps. sam kiedyś bawiłem sie z tym układem i działał prawidłowo bez zarzutów.

Pozdrow. ALL
    demek
    Level 13  
    hmm...
    Ano jest błąd niewątpliwie, bo nóżka nr 10 nie powinna łączyć się z zasilaniem. Założenia projektowe są poprawne, błąd leży w schemacie połączeń. To nie nóżki 10 i 11 powinny być dołączone do zasilania lecz nóżki 11 i 12. Po poprawce układ powinien funkcjonować poprawnie.

Odnośnie odpowiedzi gregor10 to uklady serii LM317 są dobrym rozwiązaniem bo mają bardzo mały spadek napięcia. To znaczy kiedy zasilamy układ 12V to na wyjściu można uzyskać zdaje się aż ok. 11V. Czyli przy zastosowaniu wentylatora kręciłby się on prawie na maksymalnych obrotach. Tylko załączanie wentylatora w tym przypadku zachodziłoby w zposób płynny od bardzo wolnych obrotów do najszybszych. Zastosowanie uA723 i jego wewnętrznego wzmacniacza błędu powoduje skokowe załączenie sie wentylatora.

Powodzenia... ;-)
    robur
    Level 13  
    Dzięki. Podłączyłem nóżki 11 i 12 do zasilania i układ zadziałał, tylko że teraz mam nowy problem: gdy ustawiłem potencjometr 47k na ok min rezystancji coś przy nim pyknęło i poszedł dymek - układzik nie działa. Co mogło się uszkodzić (potencjometry są dobre, rezystor i termistor też, tranzystor chyba też - tzn złącza mają dużą rzystancję). Włożyłem też innego scalaka (nie wiem czy dobrego bo był lutowany) i nic.
    timon125
    Level 24  
    napewno masz uwalony potencjometr i nie sugeruj sie tym że ma dużą rezystancje
    apropo układu gregora można zamiast lm317 zastosować zwykły stabilizator na np.5V wtedy wiatrak bedzie dostawał już 5V a zmiana rezystancji spowoduje wzrost napięcia nie od 1,25V tylko od 5V w góre.lepszy byłby jeszcze stabilizator na 9V bo od tego napięcia nastepowała by regulacja aż do podawanych 12V
    demek
    Level 13  
    układ ma pewne niedociągnięcie sterowanie bazą tranzystora odbywa sie bezpośrednio z wyjścia układu. Kiedy zwerzesz rezystor 47k to robi sie przeciążenie w układzie i pali sie najprawdopodobniej wewnętrzny wykonawczy tranzystor. Pod wieczór prześle poprawke do układu....

przepraszam, ale troszeczkę się spiesze (do zobaczenia wieczorkiem)

sprawdź dodatkowo potencjometr (rezystancja między ślizgaczem a pozostałymi wyprowadzeniami i najprawdopodobniej kup nowy układ ;-) )
    demek
    Level 13  
    Poprawkę zamieściłem poniżej. Powinno działać i zapobiec paleniu się potencjometru i końcówki mocy układu. Ewentualnie, jeśliby działal słabo (zbyt niskie obroty) możesz spróbować jeszcze zamienić nóżke 9 z 10 układu scalonego lecz najprawdopodobniej nie będzie to potrzebne.

Powodzenia..
    Rocky24
    Level 19  
    Witam serdecznie ! :)
    Mam takie pytanie dość może i nawet bardzo proste ale jednak jest maleńki kłopot, mianowicie miałem juz dłuższy czas zamiar sklecić patent dzięki któremu dany odbiornik (w tym przypadku wiatraczek 12v/150mA ) otrzyma co raz to większe napięcie które zależne będzie od rosnącej temperatury początkowej która +/- ma wynosić 40'C a szczyt określam na max 80'C .
    (Zależność obrotów wiatraka od temperatury radiatora- tak to się ładnie nazywa )

-Próbowałem juz z samym termistorem 22K ale wydaje mi się on za duży wiec próbowałem z mniejszym – niestety bez rezultatów pozytywnych.
    Jeśli ktoś z was juz wpadł na ową opcje sterownika wentylatorka prosił bym o schemacik bo juz jakiś czas się z tym mecze.
    Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam.
    demek
    Level 13  
    Pan gregor10 przedstawił odpowiedni dla Ciebie układ ;-)

Pewnie nie uda Ci sie tak dokładnie ustawić progów, że 40 st to wolno a 80 st najszybciej ale bedzie działal na tej zasadzie...
    robur
    Level 13  
    Układ nadal nie działa tak jak powinien i znów się spalił po przkręceniu potencjometru na min rezystancji. Dzieki za podpowiedzi ale już nie bedę tego męczył więcej (straciełem już kilka scalaków), a przy okazji NIKUMU NIE POLECAM MONTOWAĆ UKŁADÓW Z MAGAZYNU 'CHIP'.
    gregor10
    Level 27  
    Nawiasem mowiac ja Mam taki uklad do regulacji obrotów wiatraka przy moich wzmacniaczu 100W-owym
    Niewiadomo co to to nie jest ale mi wystracza.

Pozdrawiam!